Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Προβληματισμός στο νοσοκομείο. Γιατί οι γιατροί εξέδωσαν νέο ψήφισμα - Τι ζητούν

Έντονη ανησυχία για την αρτιότητα του Ιδρύματος εκφράζουν για ακόμη μία φορά οι γιατροί. Ζητούν να μην επιτρέπεται η μετακίνηση γιατρών από το νοσοκομείο Καρπενησίου προς άλλα νοσοκομεία, να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γιατρών στον δήμο Αγράφων και άλλα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε και εκδόθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα

nosokomeio-karpenissiou

ΨΗΦΙΣΜΑ
Καρπενήσι, 5/7/2012

Για άλλη μια φορά, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε στην τοπική κοινωνία και σε κάθε άλλο αρμόδιο παράγοντα (Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους, Οργανώσεις κλπ.) που ενδιαφέρεται για την ύπαρξη υπηρεσιών υγείας στην Ευρυτανία, ζητώντας τη στήριξη των δομών υγείας της Ευρυτανίας, (λειτουργία νοσοκομείου Καρπενησίου και λοιπών δομών υγείας) οι οποίες -απ’ ότι φαίνεται- υποβαθμίζονται σταθερά και εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο!{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Την Πέμπτη 5/7/2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου με θέματα:

1. Την αντιμετώπιση του μη διαχειρίσιμου προβλήματος που δημιουργείται από τα επανειλημμένα αιτήματα για μετακίνηση γιατρών από το νοσοκομείο Καρπενησίου προς άλλα νοσοκομεία, με νέο έγγραφο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, που θεωρεί ότι μπορεί να μετακινεί γιατρούς του νοσοκομείου Καρπενησίου για την κάλυψη οποιουδήποτε κενού σε άλλες δομές της περιφέρειας, και

 2. Την μεγάλη και παρατεινόμενη έλλειψη γιατρών στην περιοχή του Δήμου Αγράφων.

 Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Ευάγγελου Ξαρχά, συμμετείχαν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Καρπενησίου και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ταυτότητα απόψεων μεταξύ όλων των μετεχόντων για τα θέματα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκε η προώθησή τους κεντρικά, για ακόμη μία φορά, με κάθε νόμιμο μέσο.

Στη σύσκεψη τονίστηκαν

επίσης δυο σημαντικά θέματα:

Δεν υφίσταται διασύνδεση σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 11 του Ν.4052/2012, εφόσον από τις διατάξεις αυτού (διασυνδεόμενα νοσοκομεία ΕΣΥ) εξαιρούνται το Γ.Ν. Λαμίας, το Γ.Ν. Καρπενησίου, το Γ.Ν. Άμφισσας, το Πανεπιστ. Γ.Ν. Ιωαννίνων και το Γ.Ν.-Κ.Υ. Φιλιατών και έως το διορισμό Διοικητή και Διοικητικού Συμβουλίου τις αρμοδιότητες ασκούν ο Αναπλ. Διοικητής και το Συμβούλιο Διοίκησης.

Σε κανένα Τμήμα - Κλινική ή Εργαστήριο ή Υπηρεσία του Νοσοκομείου μας δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και επομένως τα κενά στις εφημερίες καλύπτονται μόνον καθ’ υπέρβαση από τους υπηρετούντες γιατρούς.

Η άποψη που υιοθετήθηκε είναι ότι, κάθε μετακίνηση γιατρού (μόνιμη ή προσωρινή) αποτελεί πλήγμα για την Ευρυτανία, γιατί δεδομένης της εντελώς οριακής στελέχωσης των δομών υγείας στην περιοχή, δημιουργείται κενό μη διαχειρίσιμο (ιδιαίτερα στην λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπενησίου, και όχι μόνο) που με την σειρά του εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών.

Πέραν δε των συνεπειών στην επάρκεια της στελέχωσης του νοσοκομείου μας (περισσότερες ακάλυπτες εφημερίες του νοσοκομείου από γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, μη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και δυσχέρειες νοσηλείας από βασικές ειδικότητες, μη δυνατότητα εργαστηριακής υποστήριξης των κλινικών τμημάτων κατά την πρωινή λειτουργία και κατά την εφημερία) η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας θα έπρεπε να μεριμνά ώστε να μην δημιουργούνται τεράστια οικογενειακά, οικονομικά, επαγγελματικά και προσωπικά προβλήματα στους μετακινούμενους γιατρούς.

Δεν τασσόμαστε ενάντια σε χειρισμούς της Υγειονομικής Περιφέρειας για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας άλλων νοσοκομείων και υγειονομικών κέντρων της Περιφέρειας.

Θεωρούμε όμως, ότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση μια επαναλαμβανόμενη πρακτική που οδηγεί σε δυσλειτουργία ή και διάλυση των μικρότερων νοσοκομείων προς όφελος των μεγαλύτερων.

Η εφαρμοζόμενη πρακτική διοίκησης της Περιφέρειας πιστεύουμε ότι δημιουργεί ένα δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που προστίθεται στο πρώτο.

Είναι μάλιστα εντελώς οξύμωρο, να περιμένει κανείς ότι θα καλύψει τις ελλείψεις σε προσωπικό κεντρικότερων δομών μετακινώντας προσωπικό από άγονες και προβληματικές περιοχές, για τη στελέχωση των οποίων μάλιστα η Πολιτεία έχει θεσπίσει και κίνητρα προσπαθώντας να φέρει σε αυτές γιατρούς!

Επί πλέον, η φετινή αδυναμία στελέχωσης πολλών Περιφερειακών Ιατρείων (αγροτικών ιατρείων) δημιουργεί άμεσο πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα στην απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου Αγράφων. Η κατάσταση που δημιουργείται απαιτεί άμεση λύση.

Έτσι, δυστυχώς, χάρη στην εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα πρακτική, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, να προσπαθούμε να περισώσουμε τη στοιχειώδη λειτουργία του Νοσοκομείου και των άλλων Υγειονομικών δομών της Ευρυτανίας, αντί να συζητάμε για τη πρόοδό τους και την περαιτέρω βελτίωσή τους!

Καλούμε σε συστράτευση κάθε φορέα της περιοχής μας (Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους, Οργανώσεις, Συλλόγους), αλλά και κάθε πολίτη χωριστά, ώστε να περιφρουρηθεί το ύψιστο αγαθό της Υγείας των πολιτών, να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η λειτουργία του Νοσοκομείου και να μη συρρικνώνονται το Κέντρο Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ευρυτανίας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη:
Ξαρχάς Ευάγγελος, Αναπληρωτής Διοικητής Γ. Ν. Καρπενησίου

Καρατσίκης Δημήτριος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γ. Ν. Καρπενησίου

Σκλαπάνης Ταξιάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος

Σουλιώτης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Καρπενησίου

Δημητρόπουλος Χρήστος, Αντιδήμαρχος Αγράφων

Τσιρώνης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου & Κ. Υγείας Ευρυτανίας

Σοφός Απόστολος-Γεώργιος, Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και Γενικός