Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Παράνομο ψάρεμα ποταμίσιας πέστροφας στον Καρπενησιώτη. Εντείνονται οι έλεγχοι στα ποτάμια

Κατά τη διάρκεια ελέγχων που διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Πέστροφας σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καρπενησίου, εντοπίστηκαν δίχτυα-τράτες στον ποταμό Καρπενησιώτη

plistiriasmos psaria

Από τον περσυνό «πλειστηριασμό» 10 κιλών πέστροφας, οι οποίες είχαν κατασχεθεί από αλιείς, που ψάρευαν παράνομα στον Καρπενησιώτη


 

Μετά από συντονισμένες ενέργειες τα δίχτυα κατασχέθηκαν από το Δασαρχείο, αφού αφέθησαν στο ποτάμι ελεύθερα όσα ψάρια ήταν ζωντανά.

Ωστόσο, οι λαθραλιείς δεν κατέστη δυνατό να συλληφθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Άγριας Πέστροφας, εφεξής οι έλεγχοι θα ενταθούν, στα πλαίσια του νόμου για την παράνομη αλιεία.

Εντωμεταξύ, το ψάρεμα της πέστροφας απαγορεύεται όλο τον χρόνο στους εθνικούς δρυμούς και την περίοδο της αναπαραγωγής, από την 1η Νοεμβρίου ως τις 15 Φεβρουαρίου, στα υπόλοιπα ποτάμια. Τα ψάρια που πιάνονται πρέπει να είναι πάνω από 20 εκατοστά, αλλιώς ο ψαράς πρέπει να τα αφήνει ξανά στο ποτάμι. Η ψαριά του δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα δύο κιλά ή θα πρέπει να αρκεστεί σε τρία ψάρια ανεξαρτήτως βάρους.

Ακόμη, επιτρέπεται το ψάρεμα με ένα μόνο αγκίστρι. Για το ψάρεμα της πέστροφας χρησιμοποιείται μηχανικό, κοντό καλάμι. Η πετονιά είναι λεπτή (ως Νο 25) και ανθεκτική, χρώματος λευκού. Για αγκίστρι και «δόλωμα» χρησιμοποιείται «πεταλούδα» (Νο 1 και 2) ή «μυγάκι», ανάλογα με την εποχή. Οι ψαράδες προτιμούν να ψαρεύουν νωρίς το πρωί ή κατά τη δύση του ηλίου σε νερά που δεν είναι θολά. Λένε ότι οι πέστροφες «τσιμπούν» καλύτερα όταν ψιχαλίζει ή έχει συννεφιά. Πάντως, με νόμιμα μέσα το ψάρεμα της πέστροφας είναι πολύ δύσκολο.