Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Οι καλύτεροι Έλληνες αθλητές ποδηλασίας στο Καρπενήσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Μια από τις κορυφαίες ετήσιες ποδηλατικές διοργανώσεις πανελλήνιου χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε -με απόλυτη επιτυχία- στο Καρπενήσι από την περασμένη Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

podilata5051

Μετά την ολοκλήρωση των 110 χιλιομέτρων της διαδρομής, υπό τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του καύσωνα, οι αθλητές που τερμάτισαν στην κεντρική πλατεία της πόλης αποθεώθηκαν από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί. Στη φωτογραφία, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου Δημήτρης Σταμάτης δίνει το σήμα του τερματισμού.


 Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου 2012 διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.) και τη συνεργασία του δήμου Καρπενησίου και του Οργανισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δήμου Καρπενησίου (ΟΠΠΑΔΗΚ). Χορηγός επικοινωνίας ήταν τα «Ευρυτανικά Νέα» και το evrytanika.gr

Το Καρπενήσι απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι αποτελεί, εκτός από ιδανικό τουριστικό προορισμό με πολιτιστική κληρονομιά, φυσική ομορφιά, τοπική παράδοση και άριστες υποδομές φιλοξενίας, εγγύηση για τέτοιου είδους αγωνιστικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου.

Οι αγώνες του 3ημέρου ήταν αφιερωμένοι στην νεαρή πρωταθλήτρια της Γυναικείας Ποδηλασίας Αγγελική Κουτσονικολή, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου αρχές Ιουλίου 2012. Η μικρότερη αδελφή της αγωνίστηκε στους αγώνες που έγιναν στο Καρπενήσι καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση και στις δύο κατηγορίες που συμμετείχε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας συνέβαλαν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ να πούμε πως για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονταν σε αρκετά σημεία των εκάστοτε διαδρομών και τις τρεις ημέρες.

Παρασκευή 13 Ιουλίου
Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, Παρασκευή 13 Ιουλίου, οι συνολικά 140 συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν, στις 10.30 το πρωί, στον χώρο της Μαθητικής Εστίας Καρπενησίου όπου έγινε η επικύρωση των συμμετοχών, ο έλεγχος δελτίων και η διανομή αριθμών. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως οι συμμετέχοντες διέμειναν κατά τη διοργάνωση στην Μαθητική Εστία της πόλης.

Στη συνέχεια ακολούθησε Τεχνικό Συνέδριο των αρχηγών των ομάδων για να ξεκινήσει λίγο αργότερα ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος.

Ειδικότερα, από τις 4.30 έως και τις 7.30 το απόγευμα διεξήχθη η ατομική χρονομέτρηση παίδων, νεανίδων, κορασίδων και εφήβων.

Η εκκίνησε δόθηκε στην Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας, στο ύψος της πρώην ΔΑΒΙΕ. Οι ποδηλάτες κινούνταν με κατεύθυνση προς τη Λαμία και στη 2η διασταύρωση για τον Άγιο Νικόλαο -λίγο μετά τη θέση «Λεύκα»- έκαναν αναστροφή, ενώ η πορεία τους συνεχίστηκε μέχρι και την διασταύρωση για Προυσό και Κεφαλόβρυσο, στην Πειραϊκή Πατραϊκή, όπου πραγματοποίησαν την δεύτερη αναστροφή τους, για να επιστρέψουν στην αφετηρία, όπου ήταν και το σημείο του τερματισμού.

Οι αθλητές των κατηγοριών παίδων, νεανίδων και κορασίδων πραγματοποίησαν 1 στροφή, διανύοντας 13,4 χλμ., ενώ οι έφηβοι 2 στροφές, καλύπτοντας 26,8 χλμ.

Στη συνέχεια, στις 7.45 περίπου το βράδυ έγινε η απονομή των επάθλων. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Παίδες. Στην συγκεκριμένη κατηγορία αγωνίστηκαν συνολικά 51 παιδιά από όλη τη χώρα. Πρωταθλητής Ελλάδας για το 2012 ο Ανδρέας Λουτζίδης του Βυζαντινού Αθλητικού Ομίλου (ΒΑΟ), με καθαρό χρόνο 0:20:05.

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ζήσης Σούλιος από τον Π.Α.Σ. Τρικάλων «Ασκληπιός» με χρόνο 0:20:29, ενώ τρίτος βρέθηκε ο Θεόδωρος Ρακιτζόπουλος, από τον Ποδηλατικό Όμιλο «Βέλος», με χρόνο 0:20:47.

Νεανίδες. Με 8 συμμετοχές στην κατηγορία των νεανίδων, η Γιολάντα Χατζάκη -του Ποδηλατικού Ομίλου «ΤΑΛΩΣ ΑΝΕΚ LINES»- ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας για το 2012, καλύπτοντας τη διαδρομή των 13,4 χιλιομέτρων σε χρόνο 0:22:26. Ακολούθησαν οι Ιωάννα Πλέγα - Γαβριλάκη του Συλλόγου «ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ» με χρόνο 0:23:37 και η Γεωργία Κουτσονικολή του Συλλόγου «Πρωτέας» με χρόνο 0:23:39.

Κορασίδες. Την πρώτη θέση στην κατηγορία των κορασίδων κατέλαβε η Σοφία Κατσούλη του Συλλόγου «ΠΕΛΟΤΟΝ» με καθαρό χρόνο 0:23:44. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Ειρήνη Βάσσου του Συλλόγου «Ο Ποδηλάτης» με χρόνο 0:25:22, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε η Σοφία Αρχαγγελάκη από τον Ο.Α. Σούδας με χρόνο 0:25:26. Στην εν λόγω κατηγορία αγωνίστηκαν συνολικά 10 αθλήτριες.

Έφηβοι. Συνολικά 41 ποδηλάτες συμμετείχαν στην ατομική χρονομέτρηση εφήβων, μήκους 26,8 χλμ. Πρώτος αναδείχτηκε ο Στυλιανός Φαραντάκης του Ο.Α. Σούδας με χρόνο 0:38:26, ενώ ακολούθησαν οι Γιάννης Κακαβελάκης και Μιχάλης Κορτσιδάκης, από τον Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ», με χρόνο 0:39:38 και 0:40:06, αντίστοιχα.

Εντωμεταξύ, αποφασίστηκε να επιβληθεί πρόστιμο της τάξης των 200 ευρώ στον Ο.Α. Σούδας για «παράβαση των κανονισμών για αυτοκίνητα συνοδείας». Όπως προβλεπόταν και στην προκήρυξη, στους αγώνες Ατομικής Χρονομέτρησης -και ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών- κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι 2 αυτοκίνητα συνοδείας.

Σάββατο 14 Ιουλίου
Το Σάββατο 14 Ιουλίου το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 4.00 το μεσημέρι με τον αγώνα Αντοχής νεανίδων και κορασίδων, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 5.30 το απόγευμα, όποτε και ξεκίνησε ο αγώνας Αντοχής παίδων.

Οι συνολικά 71 συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου και διερχόμενοι από τον κόμβο -στην ανατολική είσοδο της πόλης- κινούνταν με κατεύθυνση προς τη Λαμία, μέσω της νέας Εθνικής Οδού. Λίγο πριν τη σήραγγα Τυμφρηστού, στην διασταύρωση προς Κρίκελλο και Άγιο Νικόλαο (δια μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού), οι αθλητές επέστρεψαν στο Αθλητικό Κέντρο. Η απόσταση της εν λόγω διαδρομής (σιρκουί) ανέρχεται στα 8,9 χλμ. Οι παίδες πραγματοποίησαν 8 στροφές διανύοντας 71,2 χλμ., οι νεανίδες 6 στροφές καλύπτοντας 53,4 χλμ. και οι κορασίδες 5 στροφές και 44,5 χλμ.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, στις 7.45 το βράδυ ακολούθησε η απονομή των επάθλων.

Νεανίδες. Στην κατηγορία των νεανίδων διαγωνίστηκαν συνολικά 8 αθλήτριες. Πρωταθλήτρια Ελλάδας για το 2012 αναδείχτηκε η Ιωάννα Πλέγα - Γαβριλάκη του Συλλόγου «ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ» με χρόνο 1:48:45. Την δεύτερη θέση κατέλαβε η Γιολάντα Χατζάκη του Ποδηλατικού Ομίλου «ΤΑΛΩΣ ΑΝΕΚ LINES» με καθαρό χρόνο 1:50:44, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε η Γεωργία Κουτσονικολή του Συλλόγου «Πρωτέας» με χρόνο 1:52:35.

podilata5053

Στην κατηγορία νεανίδων οι νικήτριες και στην τρίτη θέση (δεξιά) η Γεωργία Κουτσονικολή, αδερφή της αδικοχαμένης αθλήτριας, στην οποία είχαν αφιερωθεί οι αγώνες.


 

Κορασίδες. Την πρωτιά από τις δέκα ποδηλάτισσες που έλαβαν μέρος στον αγώνα Αντοχής κορασίδων «έκλεψε» η Σοφία Κατσούλη του Συλλόγου «ΠΕΛΟΤΟΝ» με χρόνο 1:27:04. Δεύτερη αναδείχτηκε η αθλήτρια Βαλέντια Φραγκιαδάκη από τον Π.Ο.Η. ΚΑΣΤΡΟ με χρόνο 1:31:02, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Νεφέλη Συρίγου του Συλλόγου «ΔΟΞΑ ΠΕΥΚΗΣ» με καθαρό χρόνο 1:31:15.

Παίδες. Συνολικά 53 ποδηλάτες συμμετείχαν στον αγώνα των 71,2 χιλιομέτρων, ωστόσο, οι 5 από αυτούς τον εγκατέλειψαν. Πρωταθλητής για το 2012 είναι ο Ζήσης Σούλιος από τον Σύλλογο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» με χρόνο 2:14:20. Ακολουθούν ο Ανδρέας Λουτζίδης (ΒΑΟ) με χρόνο 2:14:23 και ο Μάριος Σαρτζετάκης του Συλλόγου Σούδας με καθαρό χρόνο 2:14:26.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως η επιτροπή του αγώνα επέβαλε πρόστιμο 50 ευρώ στον «Π.Α.Σ. ΕΡΜΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» για παράβαση των κανονισμών που αφορούν στην κίνηση ενός οχήματος στον αγώνα (άρθρο 12.1.024 παρ. 22).

Κυριακή 15 Ιουλίου
Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, στις 9.00 το πρωί, διεξήχθη ο αγώνας δρόμου Αντοχής εφήβων. Οι 42 αθλητές που έλαβαν μέρος έπρεπε να καλύψουν μια διαδρομή 107,3 χιλιομέτρων. Πιο αναλυτικά, η εκκίνηση έγινε στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, ενώ οι συμμετέχοντες -κινούμενοι επί της νέας Εθνικής Οδού Καρπενησίου / Λαμίας- κατευθύνθηκαν προς την Σήραγγα Τυμφρηστού, την οποία και διέσχισαν, ενώ κατά την έξοδό τους από το τούνελ ακολούθησαν τον δρόμο αριστερά, στρίβοντας στη συνέχεια και πάλι αριστερά -στη διασταύρωση προς Καρπενήσι και Άγιο Νικόλαο- για να επιστρέψουν στο Αθλητικό Κέντρο και να πραγματοποιήσουν ακόμη 6 φορές την ίδια διαδρομή 17,3 χιλιομέτρων.

Στην τελευταία στροφή, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνεχίσουν μετά τον κόμβο στην είσοδο της πόλης, περνώντας από τις οδούς Αριστοτέλους και Ζηνοπούλου, για να τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης (3,5χλμ), όπου πλήθος κόσμου τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

Στις 12.45 έγινε η απονομή επάθλων από τον αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη. Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ευάγγελος Δοξαράς από τον Π.Γ.Σ. Λάρισας με χρόνο 3:20:41, ενώ ακολούθησαν ο Βασίλειος Χαιρετάκης και ο Στυλιανός Φαραντάκης από τον Ο.Α. Σούδας.

podilata5052

Δύο πρόστιμα -500 ευρώ και 50 ευρώ αντίστοιχα- επιβλήθηκαν στο Ο.Α. Σούδας για απαράδεκτη συμπεριφορά στον τερματισμό προς την αγωνόδικο επιτροπή (βάσει των κανονισμών άρθρο 12.1.004) και για παράβαση των κανονισμών που αφορούν στην κίνηση ενός οχήματος στον αγώνα (άρθρο 12.1.024 παρ. 22). Ακόμη 100 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε και στον Π.Σ. «ΚΡΟΝΟΣ» για ανεφοδιασμό μη σύμφωνο με τους κανονισμούς (άρθρο 12.1. 024 παρ. 21.1.).

Το βίντεο του τερματισμού, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση των «Ευρυτανικών Νέων» www.evrytanika.gr. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Τέλος, να σημειώσουμε πως στους τρεις πρώτους νικητές ή νικήτριες κάθε κατηγορίας, κάθε αγωνίσματος απονεμήθηκαν μετάλλιο και δίπλωμα, ενώ στον πρωταθλητή Ελλάδος κάθε αγωνίσματος, κάθε κατηγορίας, δόθηκε η φανέλα του Πρωταθλητή Ελλάδος. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ευχαριστίες από την ΕΟΠ
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ΕΟΠ) ευχαριστεί θερμά για την άψογη συνδιοργάνωση και τη ζεστή φιλοξενία τον δήμο Καρπενησίου και προσωπικά τον δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη. Επίσης θερμές ευχαριστίες απευθύνει στον αρχικό εμπνευστή της διοργάνωσης του πανελληνίου πρωταθλήματος στο όμορφο Καρπενήσι, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κώστα Λιάπη «που θεωρούμε ότι είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του τουριστικού σας προϊόντος στην Αθήνα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “... επίσης να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Αστυνομική Διεύθυνση Καρπενησίου και προσωπικά τον διοικητή κ. Ιωάννη Κατσαρό και τους αξιωματικούς που συνεργάστηκαν επί τρεις ημέρες, το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο Καρπενησίου”

Ύστερα από τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων των συμμετεχόντων αθλητών - συνοδών από τα ποδηλατικά σωματεία όλης της χώρας, τόσο για τη ζεστή φιλοξενία του δήμου Καρπενησίου, όσο και για τις υπέροχες σε φυσική ομορφιά και αγωνιστικό ενδιαφέρον ποδηλατικές διαδρομές της διοργάνωσης, το αίτημα και η προσδοκία όλων ήταν να επιστρέψουν το συντομότερο στο Καρπενήσι για τη διοργάνωση αντίστοιχων πρωταθλημάτων ποδηλασίας δρόμου και στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών, καθώς και πρωταθλήματος ορεινής ποδηλασίας.

Την ίδια επιθυμία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Τερζής για το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2013 και την οποία αποδέχτηκε με χαρά και δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ήδη από τη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της διοργάνωσης.

Ανακοίνωση δήμου Καρπενησίου
Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της 3ημερης διοργάνωσης εξέδωσε και ο δήμος Καρπενησίου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: “... κοινή διαπίστωση τόσο από το Δήμο Καρπενησίου όσο και από την Ομοσπονδία είναι ότι το Καρπενήσι προσφέρεται και για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος MountainBike, το οποίο και θα προγραμματιστεί για το 2013. Από την πλευρά του, ο Δήμος Καρπενησίου θα ήθελε να ευχαριστήσει την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας για την επιλογή του Καρπενησίου, ως τόπο διεξαγωγής των αγώνων.  Τους εργαζόμενους της Μαθητικής Εστίας και τους υπαλλήλους του Δήμου που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της διοργάνωσης. Την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο που δημιούργησαν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας”.

Τέλςο να αναφέρουμε ότι ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνθηκαν, τόσο από τον δήμο Καρπενησίου, όσο και από την Ομοσπονδία  στους χορηγούς επικοινωνίας.