Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

ev media-logo

"Το νέο σπίτι του δημότη". Παρουσία πλήθος κόσμου εγκαινιάστηκε το νέο δημαρχείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου δημαρχείου στον Προφήτη Ηλία, η υποβαθμισμένη περιοχή του συνοικισμού που κατασκεύασε η κρατική ΜΟΜΑ τη δεκαετία του ‘70, για να στεγάσει σεισμόπληκτες οικογένειες από τον μεγάλο σεισμό, που για δεκαετίες ζούσε στην “αφάνεια”, αναδείχθηκε σε κέντρο της πόλης

egkainia 506

Στις 12.00 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 20 Ιουλίου 2012, τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο

Ο στόχος της νέας δημοτικής αρχής για την μεταφορά του κέντρου των υπηρεσιών του δήμου Καρπενησίου και την ταυτόχρονη συγκέντρωσή τους σε ένα ενιαίο κτήριο, είχε τεθεί από πολύ νωρίς και έγινε πραγματικότητα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης, είχε εκφράσει την επιθυμία του για αποκέντρωση της διοικητικής, αφού η συνένωση των παλιών δήμων προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- συμφόρηση στα μικρά γραφεία του παλιού Δημαρχείου.

Η κίνηση αυτή συντέλεσε αφενός μεν στην οικονομικότερη λειτουργία του δήμου -αφού πλέον εξοικονομούνται αρκετά χρήματα από τα ενοίκια των υπηρεσιών που στεγάζονταν σε διάσπαρτα κτήρια μέσα στην πόλη, αφετέρου στην αναβάθμιση της περιοχής του Προφήτη Ηλία.

Ο χώρος πάνω από το νέο Δημαρχείο έχει διαμορφωθεί σε ένα άνετο πάρκινγκ για τους υπαλλήλους, αλλά και τους πολίτες που θα μεταβαίνουν στο Δημαρχείο για την εξυπηρέτησή τους.

Εντωμεταξύ, έχει ήδη ανατεθεί μελέτη για την διευθέτηση της κυκλοφοριακής ρύθμισης στην περιοχή, η οποία και θα παραδοθεί σύντομα.

Το ιστορικό
Όπως είχαν γράψει τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 423/22-12-10) οι συνεργάτες του δημάρχου μελετούσαν από την αρχή διάφορες εγκαταστάσεις, εκτός του κέντρου του Καρπενησίου. Αρχικά ελέγχθηκαν τα κτήρια του ΟΑΕΔ, της “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ”, το ακίνητο όπου στεγάζεται το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, πάνω από το Συνεδριακό Κέντρο, για να καταλήξουν τελικά στο συγκρότημα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, στον Προφήτη Ηλία. Βέβαια, να σημειώσουμε πως για την αίσια έκβαση της παραχώρησης του κτηρίου, καθοριστικό ρόλο είχε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστας Χούπας.

Τα έργα διαμόρφωσης του χώρου ξεκίνησαν την Άνοιξη, ενώ σε χρόνο ρεκόρ οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο νέο κτήριο των 1.600 τ.μ. Ο προϋπολογισμός των έργων ανήλθε στις 218.000 ευρώ περίπου, ποσό που θα συμψηφιστεί με το συμβατικό ενοίκιο των 2.00 ευρώ που θα πληρώνει ο δήμος.

Οι υπηρεσίες
Ήδη από τις αρχές του Ιουνίου η Πολεοδομία είχε εγκατασταθεί στο νέο κτήριο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν η Τεχνική Υπηρεσία, η Οικονομική Υπηρεσία -ωστόσο το ταμείο της στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο- το ένα από τα δύο ΚΕΠ του δήμου, κομμάτι της Υπηρεσίας Ύδρευσης (πρώην ΔΕΥΑΚ) -ταμεία της οποίας λειτουργούν και στα δύο κτήρια- η Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού, οι αντιδήμαρχοι, τα γραφεία της αντιπολίτευσης και, φυσικά, ο ίδιος ο δήμαρχος, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, με θέα το Βελούχι. Στο παλιό Δημαρχείο στεγάζονται πλέον το Γραφείο Τουρισμού, η Δημοτική Αστυνομία και ένα ακόμη ΚΕΠ.

Η εκδήλωση
Το "παρών" στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, έδωσαν η πρώην υπουργός κα Κέλλυ Μπουρδάρα, ο ηγούμενος της Μονής Τατάρνας Δοσίθεος, όπως και αρκετοί ακόμη ιερείς, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Νικόλαος Στασινός (ο οποίος πρόσφατα προήχθη σε Ταξίαρχο, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τελικά θα παραμείνει στην Ευρυτανία) και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Παναγιώτης Παπαρούπας.

Ακόμη, στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας κ. Σταύρος Φακίτσας, ο Δασολόγος κ. Ιωάννης Φάκας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του νομού κ. Βασίλειος Γκαρίλας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας κ. Γεώργιος Αθανασιάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς και αρκετοί πολίτες.

Επίσης παραβρέθηκαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς και ο δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ενώ από τον οικογενειακό κύκλο του δημάρχου Καρπενησίου παρέστησαν η γυναίκα του με τα δύο παιδιά τους, καθώς και η αδελφή του, Αλεξία. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση των εγκαινίων, ενώ στη συνέχεια ο π. Ιωάννης Λιάπης χάρισε στον δήμαρχο μια εικόνα με τον Προφήτη Ηλία για να την τοποθετήσει στο γραφείο του.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος φανερά ικανοποιημένος, ευχαρίστησε πρώτα όλους όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση, καθώς και όσοι βοήθησαν στη μεταφορά του δημαρχείου στον Προφήτη Ηλία.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια των υπαλλήλων, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα, ώστε η μεταφορά των υπηρεσιών να γίνει άμεσα και χωρίς προβλήματα. «Πάνω απ’ όλα άξιοι συγχαρητηρίων είναι οι συνεργάτες μου, οι υπάλληλοι και εργαζόμενοι του δήμου, που σε μια πολύ δύσκολη εποχή και με πολύ κόπο, κατάφεραν να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Σήμερα ο δήμος Καρπενησίου αλλάζει σελίδα», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως «περάσαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο 1,5 χρόνο. Είχαμε τη μετάβαση από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη, είχαμε να διαχειριστούμε τη συνένωση 6 δήμων, οι οποίοι έπρεπε ως ένας ενιαίας ομογενής οργανισμός να αρθεί των περιστάσεων και να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όλους τους δημότες. Αυτό το καταφέραμε και σήμερα, μόλις 1,5 χρόνο μετά, αυτό το νέο Δημαρχείο επισφραγίζει αυτή την προσπάθεια».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μπακογιάννης στάθηκε σε τρία βασικά χαρακτηριστικά του Δημαρχείου. «Το πρώτο είναι ότι, επιτέλους, όλες οι υπηρεσίες έχουν συνενωθεί σε έναν χώρο. Αυτό έχει πολλά λειτουργικά πλεονεκτήματα. Το δεύτερο είναι η οικονομία.»

Περίπου 40.000 - 50.000 ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται από τα ενοίκια που πλήρωναν οι υπηρεσίες νωρίτερα, οι οποίες βρίσκονταν διάσπαρτες στην πόλη, ενώ τα 80.000 ευρώ που διατέθηκαν για την διαμόρφωση του χώρου θα αποσβεστούν σε 1,5 περίπου χρόνο.

«Το  τρίτο και το πλέον βασικό, κάτι που απασχολεί και τον π. Ιωάννη Λιάπη, τον ιερέα της ενορίας του Προφήτη Ηλία, είναι η αναβάθμιση της περιοχής».

Ο κ. Μπακογιάννης έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά στον 5χρονο γιο του, ο οποίος κάνοντας μια πρώτη βόλτα στο νέο Δημαρχείο, του έκανε μια πρόταση.

«Ο γιος μου, μου είπε ότι θα πρέπει να γεμίσει το Δημαρχείου με ταμπέλες που θα αναγράφουν «Γραφείο δημάρχου - περάστε όλοι μέσα». Θεώρησα απολύτως σωστή την παρατήρησή του. Ένα δημαρχείο δεν είναι ούτε οι τοίχοι, ούτε τα έπιπλα, ούτε ο εξοπλισμός, αλλά είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι. Το Δημαρχείο είναι το σπίτι του δημότη και εμείς θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας, όχι σήμερα, αλλά αν σε λίγο καιρό, όταν ο κάθε δημότης του νέου δήμου Καρπενησίου αισθάνεται άνετα σε αυτό τον χώρο», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

σ.σ. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τα εγκαίνια μπορείτε να βρείτε εδώ