Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ. Η εταιρία της ντροπής. Ο Περγαντάς κλείνει την ζημιογόνο εταιρία “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.”

Θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας -μεταξύ άλλων- το οποίο τελικά αναβλήθηκε, ήταν και η "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ. ΑΕ", η οποία έλαβε δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ, που θα αποπληρώνει μέχρι το 2018 ο Ευρυτάνας φορολογούμενος με, ετήσια δόση, 650.000 ευρώ. Ο κ. Περγαντάς θα το θέσει προς συζήτηση, μαζί με αυτό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της “ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΕ”.  

EVRITANIA A_E

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των "Ευρυτανικών Νέων", από το Υπουργείο Οικονομικών εδόθη νέα εντολή και για φορολογικό έλεγχο στην "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.", μετά τον οικονομικό έλεγχο που διεξήχθη τα δύο τελευταία χρόνια και έχει ολοκληρωθεί. Μοιάζει σαν εφιάλτης, αλλά αυτή η εταιρία είναι ακόμη εδώ

Και ενώ η κοινή γνώμη αναμένει με ενδιαφέρον το πόρισμα του Υπουργείου από τον οικονομικό έλεγχο, η εταιρία -ανεξάρτητα των πορισμάτων- τίθεται υπό εκκαθάριση, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά, όπως αυτή εκφράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντάς είναι αποφασισμένος να κλείσει όλες τις ζημιογόνες αναπτυξιακές εταιρίες της Στερεάς, οι οποίες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, πέρασαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Η απόφαση αυτή είναι ανεξάρτητη από τις έρευνες για τα οικονομικά, αλλά και τα φορολογικά στοιχεία της εταιρίας που διεξάγει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα από τον οικονομικό έλεγχο, έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται και το δεύτερο από τον φορολογικό έλεγχο, που θα διεξαχθεί από  ελεγκτές του υπουργείου.

Χωρίς να είναι σίγουρο ότι η πληροφορία περί φορολογικού ελέγχου έχει φτάσει στα αφτιά του περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου, το θέμα για εκκαθάριση της εταιρίας -η οποία παρουσιάζει μόνιμη ζημιά, αφού δεν λειτουργεί, όμως εμφανίζεται "ανοιχτή" ακόμη, αλλά σε αδράνεια- ήδη έχει τεθεί.

Μάλιστα, μετά την εκλογή του Κώστα Κοντογεώργου ως περιφερειακού συμβούλου και πρόσφατα ως βουλευτή Ευρυτανίας, μαθαίνουμε ότι υπήρξε και αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας. Μέχρι πρότινος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ”ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ” εμφανιζόταν ο πρώην νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ
Ξεκάθαρη ενημέρωση και πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρίας δεν υπάρχει. “Η πληροφόρηση που έχω για την “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε” προέρχεται από τρίτους”.

Τη θέση αυτή εκφράζει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος στην ομάδα του Χειμάρα κ. Περικλής Καραΐσκος,  το τμήμα της οποίας αφορά την “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ” και το παραθέτουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: "Μαύρες τρύπες (μεγάλα οικονομικά ελλείμματα και ζημιές) σε ορισμένες αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρίες της Αιρετής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας".

(...) Επειδή την 1η Δεκεμβρίου 2011 υπέβαλα Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ΑΙΤΗΣΗ σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 6 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για κατάθεση εγγράφων μέσα σε εύλογο χρόνο που αφορούν την συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτ/σης Στερεάς Ελλάδας στις αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρίες: 1) Φθιωτική αναπτυξιακή ΑΕ,  2) Ευβοϊκή αναπτυξιακή ΑΕ,  3) Ευρυτανία ΑΕ, 4) Βοιωτική Ανώνυμη Εταιρεία Περιφερειακής Aνάπτυξης και Επενδύσεων, 5) Αναπτυξιακή Φωκική ΑΕ-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ και 6) ΑΝΔΙΑ.

Μετά επτά (7) μήνες και μετά από πολλές παραστάσεις και διαμαρτυρίες μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μου δόθηκαν τα όποια ελλιπή στοιχεία και έγγραφα από τους αρμοδίους και για τα οποία επιφυλάσσομαι και θα επανέλθω Θεού θέλοντος από το Φθινόπωρο για τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές,  πλην των δύο αναπτυξιακών Ευρυτανίας και Φωκικής.

Σε έγγραφο του Προέδρου του Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας μου γνωστοποιήθηκε ότι για τις δύο αναπτυξιακές “ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ” και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ ΑΕ θα με ενημερώσουν προσωπικά οι κ. Αντιπεριφερειάρχες των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων χωρίς βέβαια αυτό να γίνει μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος με την θεσμική μου ιδιότητα του αιρετού Περιφερειακού Συμβούλου δεν επιθυμώ καμία προφορική προσωπική ενημέρωση, αλλά τα αιτήματα που υπέβαλλα πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν μέσα στο άπλετο φώς της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, έστω και μετά από οκτώ μήνες από την διατύπωση της αίτησής μου στον Πρόεδρο του Σώματος.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η κατάσταση που διαμορφώνεται κατά την άποψή μου με τις αναπτυξιακές εταιρίες είναι απελπιστική.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα όρια της νομοθεσίας που προανέφερα και πλέον όχι μόνο αν εφαρμοσθεί ο νόμος λύονται υποχρεωτικά, αλλά ορισμένες από αυτές έπρεπε να έχουν κλείσει από χρόνια. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Μέχρι σήμερα υπάρχουν γιατί οι διατάξεις της νομοθεσίας δεν έχουν εφαρμοσθεί από τους έχοντες την πολιτική και νομική ευθύνη, παρά το γεγονός ότι έχουν παραβιαστεί σε όλα τα επίπεδα και οπωσδήποτε δημιουργούνται πολιτικές ευθύνες αλλά και ενδεχόμενες ποινικές.

Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο αναπτυξιακές εταιρίες α) την Βοιωτική ανώνυμη εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επενδύσεων και β) την Ευρυτανία ΑΕ και θα επιχειρήσω μία προσέγγιση στα οικονομικά στοιχεία διαχρονικά όπως αυτά διατυπώνονται στους ισολογισμούς των και τα οποία καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία αποτυπώνουν την τρομακτική και αρνητική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκεκριμένες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαχειρίσθησαν κρατικούς πόρους και μεγάλο μέρος των επενδύσεων που έχει σχέση με το ίδιο δημόσιο χρήμα.

(...) Αναφορικά με την αναπτυξιακή "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ" η πληροφόρηση που έχω από τρίτους πλην των αρμοδίων που αρνούνται την χορήγηση στοιχείων είναι ότι η τελευταία πράξη που έγινε είναι ο ορισμός νέου Δ.Σ. το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα (ποιά;) έως το καλοκαίρι του 2013.΄Εχω στα χέρια μου την δημοσίευση ενός ισολογισμού έως 31-12-2006.Από εκεί και μετά και μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατό να μάθω αν έχουν δημοσιευθεί και άλλοι ισολογισμοί άλλων ετών.

 Η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζει μετοχικό κεφάλαιο 1.253 εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές της βάσει του ισολογισμού του 2006 έχουν ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και ασφαλώς μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί η νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 194 παρ. 9 του Ν.3852/2010 που υποχρεωτικά την οδηγεί στη λύση της.

Η συγκεκριμένη εταιρία με εγγύηση της τότε Νομαρχίας Ευρυτανίας έλαβε δάνειο 4, 7 εκατ. ευρώ και εξόφλησε τις υποχρεώσεις της μέχρι το 2007. Σήμερα η Π.Ε. Ευρυτανίας πληρώνει από τα τακτικά της έσοδα 600.000 ευρώ κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του δανείου.

 Η αναπτυξιακή "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ" ίδρυσε θυγατρική εταιρία με την επωνυμία "ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΑΕ" στην οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών σε ποσοστό 96, 5 %. Ο Δήμος Καρπενησίου 2, 93 %, ενώ υπάρχει και ένας ιδιώτης με τυπικό ποσοστό 0, 57 %.

Η θυγατρική αυτή εταιρία έχει δημοσιοποιήσει ισολογισμό έως 31-12-2009,  εμφανίζει μετοχικό κεφάλαιο 385.000 ευρώ και έχει δημιουργήσει ζημιές πάνω από 1, 5 εκατομ. ευρώ.

 Οι δύο παραπάνω εταιρείες της Ευρυτανίας διαχρονικά είχαν αποφύγει συστηματικά τον έλεγχο από ορκωτούς λογιστές,  αλλά ο έλεγχος γινόταν από ελεγκτές οικονομολόγους που ορίζονταν σε κάθε περίοδο. Μάλιστα σε κάποιες από αυτές ορίζονταν ελεγκτές ακόμη και εργαζόμενοι στην εταιρία. Τούτο σημαίνει ότι δεν καταγράφουν παρατηρήσεις επί του ισολογισμού έστω και περιληπτικά,  όπως γίνεται με τους υπόλοιπους ισολογισμούς που ελέγχουν οι ορκωτοί λογιστές όπως στην ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΑΕ,  στην ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΕ,  στη ΦΩΚΙΚΗ ΑΕ αλλά και στην ΕΥΒΟΙΚΗ ΑΕ..

 Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν υπερβεί την προαναφερθείσα νομοθεσία και δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν νομίμως με την πλειοψηφική συμμετοχή και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 Αντιλαμβάνομαι ότι όλη αυτή η οικονομική πραγματικότητα των αναπτυξιακών εταιριών είναι πραγματικός εφιάλτης για την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας,  αφού για τις συμμετοχές αυτές απαιτούνται αρκετά εκατομμύρια για να κλείσουν οι συγκεκριμένες μαύρες τρύπες και σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους θα χρειασθούν περισσότερα από 12 εκατομμύρια Ευρώ.

Κατά την προσωπική μου άποψη,  όπως προβλέπει η προαναφερθείσα νομοθεσία ήδη έχουμε καθυστερήσει αδικαιολόγητα,  έπρεπε ήδη να προχωρήσουμε στις διαδικασίες για την συγκρότηση μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας σε επίπεδο Περιφέρειας.

 Επίσης πρέπει να εφαρμοσθεί η υφιστάμενη νομοθεσία, να διαπιστωθεί νομικά ποιές έχουν λυθεί υποχρεωτικά και να οδηγηθούν σε εκκαθάριση σύμφωνα το άρθρο 47α Ν. 2190/1920 και οι υπόλοιπες υποχρεωτικά να συγχωνευθούν σε μία και μοναδική αναπτυξιακή για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
1) Αν ο ίδιος έχει διαπιστώσει ή έχει ενημέρωση για τα μεγάλα οικονομικά ελλείμματα και ζημιές ορισμένων αναπτυξιακών ανώνυμων εταιρειών που συμμετέχει κατά πλειοψηφία η Περιφέρειά μας;

2) Αν συμφωνεί ή όχι με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που θα προχωρήσει στην νομική διαπίστωση όσων αναπτυξιακών έχουν λυθεί υποχρεωτικά,  ώστε στην συνέχεια να τεθούν σε εκκαθάριση;

 3) Αν συμφωνεί ή όχι με την συγκρότηση μιας αναπτυξιακής εταιρείας σε επίπεδο Περιφέρειας που θα προέλθει από την συγχώνευση των ήδη υπαρχόντων,  που λειτουργούν σήμερα τηρώντας την υφιστάμενη νομοθεσία;