Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003|Αγώνας δρόμου για δύο νέους. Παρασύρθηκαν με το αυτοκίνητό τους από τα ορμητικά νερά του Κρικελλιώτη στο "Πανταβρέχει" ανήμερα των Χριστουγέννων και διανυχτέρευσαν σε εγκαταλελειμμένο σπίτι

alt

Η ομάδα διάσωσης με επικεφαλής τον Νομάρχη Ευρυτανίας, μπροστά στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου στην κορυφή της Καλιακούδας. Διακρίνονται (από αριστερά) Σταλίκας Δημήτριος, Μπάμπης Λελούδης, Χουλιάρας Κων/νος πρόεδρος του Ορειβατικού, Κοντογεώργος Κων/νος Νομάρχης Ευρυτανίας, Παναγιώτης Παπαδημητρίου και Στέλιος Κατής.


 Ανήμερα των Χριστουγέννων, την Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου, στο γραφείο του Νομάρχη Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου, στις 11:00 το πρωί, ήρθε η είδηση από την Αστυνομία ότι αγνοούνται από το περασμένο βράδυ, δύο άτομα με ένα τζιπ στην περιοχή του "Πανταβρέχει".

Αμέσως σήμανε συναγερμός.

Σε χρόνο λιγότερο της μισής ώρας συγκεντρώθηκε η ομάδα από τον Ορειβατικό Σύλλογο που από πέρυσι αποτελεί "άτυπη ομάδα διάσωσης" υπό τις οδηγίες του Κώστα Χουλιάρα -του προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου- και την οποία ομάδα οργάνωσε και στηρίζει ο Νομάρχης Ευρυτανίας, χρηματοδοτώντας την ήδη από πέρυσι με 8.000,00 ευρώ περίπου, για την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού. Μαζί με την ομάδα διάσωσης επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί και άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έτοιμοι να ξεκινήσουν για την περιοχή "Πανταβρέχει".

Οι πληροφορίες μέχρι τη στιγμή εκείνη έκαναν λόγο για δύο νεαρά άτομα που με ένα μεγάλο τζιπ "Grand Cherokee", κατευθύνθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης προς την περιοχή "Πανταβρέχει". Ο καιρός που επικρατούσε έδειχνε ότι το βράδυ θα ήταν δύσκολο με πιθανότητα επιπλέον χιονόπτωσης από αυτή που υπηρχε στην περιοχή.

Όταν οι δύο τουρίστες έφτασαν στην Δομνίστα ρώτησαν ανθρώπους στο χωριό "πώς πάνε στο Πανταβρέχει;" Οι ντόπιοι -έμπειροι και γνώστες της Ευρυτανικής φύσης- τους απέτρεψαν να πάνε στη συγκεκριμένη περιοχή διότι ο ποταμός Κρικελλιώτης ήταν "φουσκωμένος" κι επικίνδυνος για όποιον δεν ήξερε τι κάνει.

Οι δύο νέοι όμως, έκλεισαν την πόρτα του τζιπ και χωρίς κουβέντα συνέχισαν την πορεία τους αφού είχαν πάρει τις πληροφορίες τους.

Δυστυχώς δεν άκουσαν τους χωριανούς.

Το σούρουπο έφτασαν στο "Πανταβρέχει". Σε μια κίνηση απερισκεψίας και χωρίς να υπολογίσουν το βάθος του νερού και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος, αφού δεν είχαν ορατότητα εξαιτίας του σκοταδιού που έπεφτε, ο οδηγός του τζιπ προσπάθησε ένα περάσει απέναντι κατά πλάτος τον ποταμό. Στη μέση του ποταμού το τζιπ κόλλησε και σε ένα δυνατό κατέβασμα παρέσυρε το αυτοκίνητο και μαζί με αυτό και τα άτομα που ήταν μέσα. Ευτυχώς όμως, λίγα μέτρα πιο κάτω το τζιπ φράκαρε σε βράχους και σταμάτησε με το νερό να μπαίνει σχεδόν από το ύψος των παραθύρων μέσα στην καμπίνα.

Οι δύο νέοι είδαν τον Χάρο με τα μάτια τους. Ήταν νύχτα, σε άγνωστο τόπο, με το αυτοκίνητο μέσα στο ποτάμι και το νερό παγωμένο να κυλάει με ορμή.

Αμέσως πετάχτηκαν έξω και κολύμπησαν στα τυφλά, βγήκαν απέναντι εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο τους τρομαγμένοι και κρυωμένοι και προχώρησαν στο πρώτο μονοπάτι που είδαν μπροστά τους το οποίο οδηγούσε στο χωριό "Δολιανά". Το χωριό είναι ακατοίκητο αυτή την εποχή και έτσι δεν βρήκανε κανέναν. Εξαντλημένοι, μέσα στη νύχτα όπως ήταν το ένστικτο της επιβίωσης τους έσπρωξε και παραβίασαν ένα ακατοίκητο σπίτι και "φώλιασαν" μέσα ώσπου να ξημερώσει. Το κινητό τους δεν είχε σήμα αλλά δεν είχε και μπαταρία. Ήταν αδύνατο να ειδοποιήσουν κάποιον. Έτσι η νύχτα πέρασε.

Εν τω μεταξύ η ομάδα που συγκροτήθηκε στο γραφείο του Νομάρχη ήταν έτοιμη για την επιχείρηση. Πέντε άτομα του Ορειβατικού Συλλόγου με ασύρματους, σακίδια και εξοπλισμό και άλλα οχτώ άτομα Αστυνομία και Πυροσβεστική ήταν συγκεντρωμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν.

Εν τω μεταξύ άλλη ομάδα που συγκρότησε ο Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης, ο οποίος πληροφορήθηκε για το "δύο νέους που κατέβηκαν στο Πανταβρέχει και δεν γύρισαν", ήταν έτοιμη για την αναζήτηση τους στην περιοχή. Τότε ήταν που ήρθε η είδηση ότι το τζιπ τους είχε παρασυρθεί από τα νερά και ήταν άγνωστο αν ήταν μέσα η αν πρόλαβαν να πηδήξουν έξω. Πάγωσαν όλοι στο άκουσμα αυτής της είδησης. Αν ήταν μέσα στο τζιπ τότε ήταν νεκροί. Όμως ευτυχώς, ήρθε η αναπάντεχη είδηση ότι οι δύο νέοι είναι ζωντανοί. Μάλιστα είχαν καταφέρει να πιάσουν σήμα και με την ελάχιστη μπαταρία που είχαν, να ειδοποιήσουν ότι είναι χαμένοι στην περιοχή "Πανταβρέχει" Το σήμα εστάλη μέσα από τον διεθνή αριθμό κλήσης εκτάκτου ανάγκης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και το "έπιασαν" στην Αστυνομία Μεσολογγίου οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία Καρπενησίου.

Τότε ο Νομάρχης έδωσε εντολή και αφού οι δύο άνθρωποι ήταν καλά στην υγεία τους, να ξεκινήσει μόνο η ομάδα διάσωσης του ορειβατικού. Όμως επειδή δεν ήξεραν που μπορεί να βρίσκονται, σε συνεννόηση και με το Δήμαρχο Δομνίστας, συντονίστηκαν σε δύο ομάδες, μία από τη Δομνίστα και μία από την περιοχή της Καλιακούδας και άρχισε η αναζήτηση των δύο νέων. Η αναζήτηση κράτησε πάνω από οχτώ ώρες.

Τελικά τους βρήκε -σε άθλια κατάσταση- ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δομνίστας Ανδρέας Γιάτσης στα Δολιανά. Τους περισυνέλεξε και τους οδήγησε στο κοντινό χωριό του Αγίου Δημητρίου όπου τους φιλοξένησαν στο μοναδικό σπίτι που κατοικείται στο χωριό και ώσπου να έρθει η Πυροσβεστική να τους οδηγήσει στο Νοσοκομείο Καρπενησίου τους έβαλαν να φάνε και να ζεσταθούν. Η επέμβαση ήταν μεγάλη και στέφθηκε με επιτυχία αφού η περιοχή ήταν δύσβατη και οι καιρικές συνθήκες δύσκολες.

Η Νομαρχία Ευρυτανίας μίσθωσε μηχανήματα που ήταν κοντά στο σημείο ώστε να καθαριστεί πιο γρήγορα ο δρόμος από το πολύ χιόνι που υπήρχε στην περιοχή της Καλιακούδας αλλά και από την περιοχή της Δομνίστας έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Τελικά οι δύο νέοι, σώοι μεταφέρθηκαν στο Καρπενήσι. Την άλλη μέρα στήθηκε άλλη επιχείρηση για τη ανάσυρση του τζιπ από τα ορμητικά νερά του Κρικελλιώτη. Το αυτοκίνητο ανασύρθηκε με μεγάλες υλικές ζημιές.

Ανεκτίμητη ήταν -και θα είναι πάντα- η συμβολή της ομάδας διάσωσης του Ορειβατικού Συλλόγου. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία κάτω από το γενικό συντονισμό του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου.

Τα "Ευρυτανικά Νέα" ακολούθησαν βήμα-βήμα από την αρχή την επιχείρηση διάσωσης. Ήταν ανήμερα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου 2003, ημέρα αφιερωμένη στην Γέννηση και στη σωτηρία. Μια ημέρα αφιερωμένη στη Ζωή.