Κυριακή, 26 Μαΐου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005|Ίδρυση ομάδας διάσωσης. Συγκροτείται με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ευρυτανίας

Η ομάδα θα αποτελείται κυρίως από εθελοντές και μπορεί άνετα να χρηματοδοτηθεί από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας. Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία κινδυνεύουμε να πέσουμε είναι να λέμε ότι έχουμε μια "άτυπη ομάδα" και να την ενεργοποιούμε μόνο όταν υπάρχει άμεση ανάγκη.

alt

Το γεγονός της ορεινής τουριστικής ανάπτυξης, του αγροτουρισμού, καθώς και της διάδοσης των ορεινών sports σε όλες τις εποχές του χρόνου, έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα βουνά της Ευρυτανίας. Ορειβασία, πεζοπορία, καταβάσεις ποταμών και φαραγγιών, σκι, είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή sports. Φυσική συνέπεια, δυστυχώς, του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων στα βουνά αποτελεί η αύξηση των ατυχημάτων.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, πεζοπόροι, ορειβάτες, απλοί εκδρομείς, και περιηγητές, χάνονται στα βουνά. Άλλοτε, συμβαίνουν δυστυχήματα σε δύσβατα σημεία. Άλλοτε πάλι, καιρικά φαινόμενα προκαλούν έντονες χιονοπτώσεις και πλημμύρες ή γεωλογικά φαινόμενα που έχουν άμεση επίδραση στην ασφαλή διαβίωση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών. Τα "Ευρυτανικά Νέα" τα τελευταία 3 χρόνια μόνο έχουν καταγράψει πλήθος περιπτώσεων ανθρώπων που κινδύνεψαν στα βουνά και τα ποτάμια της Ευρυτανίας. Στις παραπάνω περιπτώσεις και όταν ζητήθηκε βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό, ενεργοποιήθηκε η λεγόμενη "άτυπη τοπική ομάδα διάσωσης Ευρυτανίας", τα μέλη της οποίας δε διαθέτουν τον κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό και την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, ώστε να βοηθήσουν με ασφάλεια στη διάσωση αυτών που κινδυνεύουν. Με μοναδικό όπλο την αυτοθυσία και τον εθελοντισμό κατάφεραν μέχρι σήμερα χωρίς κανένα πρόβλημα να φέρουν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία τις περιπτώσεις που ενεπλάκησαν. Πάντως αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι η Νομαρχία Ευρυτανίας και ο ίδιος ο νομάρχης, ο οποίος βρισκόταν πάντα κοντά στα περιστατικά, συντονίζοντας τις ενέργειες είτε την ημέρα είτε τη νύχτα, δίνοντας έτσι και μια επίσης άτυπη "νομική κάλυψη" των ενεργειών της ομάδας.

Εμείς λέμε ότι η ανάγκη συγκρότησης μιας κανονικής ομάδας διάσωσης στην Ευρυτανία είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκρότησης ομάδας διάσωσης στην Ευρυτανία. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο συγκρότησης του καταστατικού.

Πάντως, η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία κινδυνεύουμε να πέσουμε είναι να λέμε ότι έχουμε μια "άτυπη ομάδα" και να την ενεργοποιούμε μόνο όταν υπάρχει άμεση ανάγκη. Η συνεχής εκπαίδευση-ενασχόληση των μελών της είναι το κλειδί στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Η ομάδα πρέπει να αποκτήσει πραγματική υπόσταση άμεσα. Η "δύσκολη" εξάλλου περίοδος για το Νομό μας πλησιάζει. Είναι ένα εγχείρημα για το "τώρα" που θα μείνει για το "μέλλον".

Εκπαίδευση
Είναι χρήσιμο να δούμε πολύ συγκεκριμένα τα θέματα που αφορούν τη σύσταση της ομάδας ορεινής διάσωσης. Καταρχήν μια πρώτη ανάλυση της Εκπαίδευσης, που πρέπει να κατέχουν τα μέλη της. Ένα μοντέλο εκπαίδευσης μας παρέχει η ομάδα του Ε.Ο.Σ Καβάλας. Το 2002 με πρωτοβουλία του αντινομάρχη Καβάλας κ. Κουκούδη λειτούργησε πρόγραμμα της ΝΕΛΕ 500 ωρών και άνω για σχολή ορεινής διάσωσης. Στη σχολή -όπου βασικός εκπαιδευτής ήταν ο Α.Τσιλογεώργης- περιλαμβάνονταν ενότητες όπως "πρώτες βοήθειες", "τεχνικές διάσωσης σε βουνό και κτίρια", GPS, τηλεπικοινωνίες, αναρρίχηση και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Κάτι αντίστοιχο θα ήταν το ιδανικότερο για τη δική μας ομάδα.

Αν θέλουμε να δούμε την εκπαίδευση σε συγκεκριμένα πεδία, συγκεκριμένες είναι οι προτάσεις: όσoν αφορά τις πρώτες βοήθειες, υπάρχουν ολιγόωρα σεμινάρια των 6-12 ωρών και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στον Ερυθρό Σταυρό, στο παράρτημα Λαμίας. Επίσης στη Λαμία εδρεύουν οι ομάδες έκτακτης ανάγκης με επικεφαλής του τομέα Στερεάς τον κ. Δημήτρη Ανάγνου που θα μπορούσε να μας παράσχει την εκπαίδευση στις τηλεπικοινωνίες- διαβιβάσεις ασυρμάτων. Σημαντική θα είναι και η εμπειρία που μπορούμε να πάρουμε για περιπτώσεις οργάνωσης από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Φθιώτιδας κ. Δημήτρη Καραβάνα.

Μιλώντας για εκπαίδευση σε τομείς πυρόσβεσης - απεγκλωβισμών, θα μπορούσε έπειτα από συνεννόηση του Διοικητή της Π.Υ. Καρπενησίου με την 7η ΕΜΑΚ ΛΑΜΙΑΣ, να τύχει εκπαίδευσης στα αντικείμενα αυτά.

Κλείνοντας στον τομέα της ορεινής διάσωσης, θα ήταν θεμιτή η προσφορά βοήθειας από ήδη υπάρχουσες ομάδες, όπως του Λιτόχωρου, μιας ομάδας αιχμής για τα ελληνικά δεδομένα. Επίσης στον Όλυμπο υπάρχει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) και απ' όσο γνωρίζουμε, σύλλογοι, ύστερα από αίτηση στη Διοίκηση Καταδρομών, επισκέπτονται το κέντρο με προοπτικές εκπαίδευσης.

Εξοπλισμός
Δεδομένου ότι συνεχώς τα υλικά βελτιώνονται και γίνονται πιο αξιόπιστα και ελαφρύτερα, πρέπει να ψάξουμε για την χρυσή τομή μεταξύ ποιότητας και κόστους. Η γκάμα των υλικών που ενδιαφέρει είναι πολύ μεγάλη και άρα υπάρχουν πολλές επιλογές. Είναι αδιαπραγμάτευτο και πρέπει να απαιτηθεί κάθε μέλος της ομάδας να διαθέτει το σύνολο του εξοπλισμού, ώστε να επιχειρούν απρόσκοπτα το έργο τους και υπό δύσκολες συνθήκες. Ο ατομικός εξοπλισμός μεταξύ άλλων πρέπει να περιλαμβάνει: Φόρμες ορειβασίας, αδιάβροχα- αντιανεμικά μπουφάν, άρβυλα ημιάκαμπτα ορειβατικά, τεχνικά άρβυλα, κραμπόν για τον πάγο, πιολέ, κράνη, φακό κεφαλής, ορειβατικά σκι, σχοινιά ορειβατικά και στατικά για διάσωση, ζώνες ασφαλείας (μποντριέ), καράμπινερ ασφαλείας και απλά, καρυδάκια κ.α. Ο ομαδικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: σκηνές, κεραίες, VHF, πομποδέκτες, GPS κ.α. Το κόστος είναι μεγάλο αλλά όχι και υπέρογκο. Είναι όμως ζωτικής σημασίας για μια τέτοια ομάδα.

Χρηματοδότηση
Όπως όλοι γνωρίζουμε, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν εθελοντικές ομάδες. Η χρηματοδότηση επί 90% του συνόλου των ομάδων αυτών προέρχεται από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα ο Ε.Ο.Σ ΚΑΒΑΛΑΣ χρηματοδοτείται από την Νομαρχία Καβάλας. Η ομάδα Λιτοχώρου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ομάδα δασοπροστασίας Βύρωνα από τον Δήμο Βύρωνα. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η ομάδα Λιτοχώρου απέκτησε ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της από το πρόγραμμα LEADER+ μέσω προγράμματος τοπικής δράσης που κατέθεσε στην "ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε." και η οποία το χρηματοδότησε με 40.000 ευρώ περίπου. Αυτή η εικόνα παρουσιάζεται στο σύνολο σχεδόν των ομάδων της Ελλάδας. Πάντως η ομάδα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί από την Κεντρική Διοίκηση της Πολιτικής Προστασίας.

Νομικό πλαίσιο - διοικητική συνοχή
Και πάλι το παράδειγμα του Ε.Ο.Σ ΚΑΒΑΛΑΣ είναι κατατοπιστικό: η ομάδα εξαρχής ήταν υπό την εποπτεία των ΠΣΕΑ της Νομαρχίας Καβάλας και το 2000 εντάχθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσε επίσης η ομάδα να εποπτεύεται και από την Π.Υ. Καρπενησίου από την Διοίκηση της 7ης ΕΜΑΚ που είχε επέμβει άλλωστε και πέρσι σε περιστατικά απεγκλωβισμού από τα χιόνια στον Νομό μας. Σίγουρα η ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από έναν ελάχιστο αριθμό ατόμων, που θα την καθιστά επιχειρησιακά πανέτοιμη ώστε να μπορεί να καλύπτει απουσίες κάποιων μελών. Σαν προσωρινή βάση της Ομάδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος που στεγάζει τον Ε.Ο.Σ Καρπενησίου, όπου και θα υπάρχει επικοινωνιακό Κέντρο για να έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Το ιδανικότερο θα ήταν να υπάρχει κάποια βάρδια τις απογευματινές και κυρίως τις βραδινές ώρες, ιδίως για τους μήνες Δεκέμβρη ως Μάρτη. Φυσικά το ενδεχόμενο δημιουργίας καταστατικού της ομάδας θέλει δουλειά και αρκετή συζήτηση με τους διάφορους Φορείς. Πέρσι δεν υπήρχε κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό. Τα 2-3 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς λόγω της άμεσης επέμβασης της Π.Υ. Καρπενησίου και σε μια περίπτωση της υπάρχουσας άτυπης ομάδας.

Η "άτυπη ομάδα διάσωσης" Ευρυτανίας

alt
Η ομάδα διάσωσης, με επικεφαλής το Νομάρχη Ευρυτανίας, μπροστά στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου στην κορυφή της Καλιακούδας. Διακρίνονται (από αριστερά μπροστά) Σταλίκας Δημήτριος, Μπάμπης Λελούδης, Χουλιάρας Κων/νος πρόεδρος του Ορειβατικού, Κοντογεώργος Κων/νος Νομάρχης Ευρυτανίας, Παναγιώτης Παπαδημητρίου και Στέλιος Κατής.

 


Ρεπορτάζ: “Ευρυτανικά Νέα” 

Έρευνα: Νικ. Κόκκοτας Φοιτητής - εθελοντής διασώστης