Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006|Πανελλήνιο σεμινάριο ασφάλειας πιστών

alt

Τα μαθήματα έγιναν στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών με την συμμετοχή μελών του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου - Η πρόταση είναι να γίνει και στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου κάτι παρόμοιο

Εξειδικευμένα μαθήματα ασφάλειες πιστών χιονιού και διάσωσης εγκλωβισμένων ατόμων από εναέριους αναβατήρες, παρακολούθησαν μέλη του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου κατά τη διάρκεια 4ημερου πανελληνίου σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών από 27 έως 30 Απριλίου. Την ευθύνη τής διοργάνωσης η οποία έγινε σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό είχε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης ασφάλειας και διασωστών χιονοδρομικών κέντρων κ. Τσαπλαρής Δημήτρης


Από το Καρπενήσι έλαβαν μέρος στο σεμινάριο και πήραν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την πανελλήνια ένωση για την ασφάλεια πίστας, από τον Ερυθρό Σταυρό για πρώτες βοήθειες και από πιστοποιημένη ευρωπαϊκή εταιρία διάσωσης για τον εναέριο απεγκλωβισμό οι: Γραβάνης Λάμπρος, ως ιδρυτικό μέλος της πανελλήνιας ένωσης ασφάλειας και διασωστών χιονοδρομικών κέντρων και μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης. Χαράλαμπος Λελούδης, Κώστας Λελούδης & Δημήτρης Φλέγκας ως μέλη της πανελλήνιας ένωσης ασφάλειας και διασωστών χιονοδρομικών κέντρων. Μπάρκας Θεόδωρος ως μέλος πανελλήνιας ένωσης ασφάλειας και διασωστών χιονοδρομικών κέντρων και Προϊστάμενος εκμετάλλευσης - τεχνικός ασφαλείας του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου & Μαινάλου.

Το σεμινάριο περιείχε τις εξής ενότητες: Ασκήσεις για την ασφάλεια πιστών, όπως εκτίμηση καιρικών συνθηκών, μεταφορά φορείου κ.λ.π., απεγκλωβισμό με ασφάλεια από εναέριους αναβατήρες ατόμων που έχουν παγιδευτεί, όταν οι αναβατήρες για οποιονδήποτε λόγο σταματήσουν. Εκπαιδευτής ήταν ο κ. Καραχάλιος Τρύφωνας. Τέλος, δόθηκαν μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών σε άτομα που είναι τραυματίες κ.λ.π. από την γιατρό του Ερυθρού Σταυρού κα Κατσιαβούνη Φανή.

Λόγω πληρότητας δεν παρακολούθησαν το σεμινάριο οι εργαζόμενοι του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου Γραβάνης Θεόδωρος, Καμαρέτσος Παναγιώτης, Χαλκιάς Κώστας και Γκαρίλας Σπύρος οι οποίοι αν και προσήλθαν στη Βασιλίτσα δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στο σεμινάριο.

Συνέντευξη - Θεόδωρος Μπάρκας:
Προϊστάμενος εκμετάλλευσης και τεχνικός ασφαλείας του χιονοδρομικού κέντρου Καρπενησίου

Η πρόταση του έμπειρου τεχνικού, ο οποίος παρακολούθησε τα σεμινάρια αυτά, είναι να διοργανωθεί ένα παρόμοιο σεμινάριο και στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου, όπως επίσης και να υπάρξει στενότερη συνεργασία του χιονοδρομικού κέντρου και της νεοσυσταθείσας "Ομάδας διάσωσης Ευρυτανίας". Μιλώντας στα "Ευρυτανικά Νέα" δήλωσε: "…επειδή οι διατάξεις ασφαλείας οφείλουν να επιτρέπουν την εξασφάλιση, υπό όλες τις συνθήκες, της διασώσεως των επιβατών σε μία αποδεκτή προθεσμία (3 ώρες) και σε ικανοποιητικές συνθήκες ασφαλείας και αποτελεσματικότητας, οι ασκήσεις διάσωσης στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου πρέπει να πραγματοποιούνται συχνά. Με την ευκαιρία αυτή, οι τρόποι επεμβάσεως άλλων υπηρεσιών (πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.λ.π) για ενίσχυση του προσωπικού εκμετάλλευσης, πρέπει να επαληθεύονται (εξάσκηση, συναγερμός, συντονισμός, κ.λ.π). Μία ομάδα που μπορεί να ενισχύσει σοβαρά το προσωπικό εκμετάλλευσης του Χ.Κ.Κ. είναι το "Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας". Σε συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Λελούδη καταλήξαμε ότι αν τα μέλη τού σώματος εκπαιδευτούν στην εναέρια διάσωση θα προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε πραγματικές συνθήκες διάσωσης από εναέριους αναβατήρες. Το γεγονός ότι είναι σπάνια περίπτωση να ακινητοποιηθεί εναέριος αναβατήρας δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Εμείς έχουμε χρέος για την ασφάλεια του κόσμου να είμαστε πανέτοιμοι. Η διοίκηση πρέπει να διασφαλίζει ότι έχουν δημιουργηθεί κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας (διεργασίες) εντός της εταιρείας με σκοπό την ενθάρρυνση των εργαζομένων να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην βελτίωση των λειτουργιών της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να οργανωθεί στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου σεμινάριο εναέριας διάσωσης αναβατήρων, ώστε να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι αλλά και άλλες ομάδες π.χ. Πυροσβεστική, Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας, Αστυνομία κλπ. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο εκπαιδευτή και να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ελπίζω ο κ. νομάρχης και η διοίκηση του χιονοδρομικού κέντρου να ανταποκριθούν και να γίνει πραγματικότητα η προληπτική εκπαίδευση του προσωπικού. Στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου υπάρχει σχέδιο διάσωσης που έχω συντάξει και έχει εγκριθεί από την αρχή ελέγχου που είναι ο ΕΟΤ και έχουν γίνει ασκήσεις διάσωσης με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου. Επειδή όμως οι κανονισμοί επιβάλλουν την συνεχή βελτίωση των διαδικασιών και λόγω της έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού (για πραγματικές συνθήκες διάσωσης) η ανωτέρω εκπαίδευση στο χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου είναι απαραίτητη”.