Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007|Σε επιφυλακή η Ευρυτανία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ευρυτανία και ολόκληρη η Ελλάδα

Νέα εντονότερα μέτρα πυρασφάλειας του νομού και αύξηση των περιπολιών αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου N. Ευρυτανίας που συγκάλεσε ο νομάρχης κ. Κώστας Κοντογεώργος την Κυριακή το πρωί - 500 άτομα είναι διαθέσιμα σε όλο τον νομό σε 24ωρη βάση

alt

Την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων της Ευρυτανίας προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόληψη απέναντι σε τυχόν φαινόμενα εμπρησμού και στον νομό μας, επιχειρεί ο νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος λίγες ώρες μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος μετέβη επιτόπου στην Πελοπόννησο συγκλονισμένος από την κατάσταση ολοκαυτώματος που βρέθηκε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα, έκαψαν δεκάδες χωριά και μέχρι σήμερα θρηνούμε 64 νεκρούς πολίτες, μεταξύ αυτών και πυροσβέστες.

Ο Νομάρχης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του αρμόδιου Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 26 Αυγούστου στο νομαρχιακό κατάστημα, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα πρόληψης και αυξημένη πυρασφάλεια του νομού. Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατό, Δασαρχεία του νομού, όλους τους δήμους, Νοσοκομείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΛΑΚ, την εθελοντική ομάδα διάσωσης και τις τεχνικές υπηρεσίες, συζητήθηκαν και νέα αυστηρότερα μέτρα ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς στην Ευρυτανία.

Τα νέα μέτρα
Στην σύσκεψη έγινε η εκ νέου επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας, σε 24ωρη βάση, όλων των οχημάτων και μηχανημάτων των δήμων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε δράσεις πυρόσβεσης, αποφασίστηκε η αυξημένη επιτήρηση των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας του νομού που έχουν υποδειχθεί από τις δασικές υπηρεσίες και ο εντοπισμός εκ νέου των ειδικότερων τομέων στους οποίους θα περιπολούν σε 24ωρη βάση τα κλιμάκια. Συμφωνήθηκε η ανάληψη κάθε δυνατής προσπάθειας για την βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εθελοντικών ομάδων σε δράσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, δόθηκε η κατεύθυνση να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις χωματερές των δήμων και τέλος αποφασίστηκε να επανελεγχθούν και να οργανωθούν όλα τα υδροστόμια και οι δεξαμενές που ανήκουν στους δήμους ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν νερό σε δασικές περιοχές.

Η δράση των δήμων
Στον δήμο Φουρνάς υπάρχουν πάνω από 10 άτομα σε διαρκή επιφυλακή και περιπολούν σε 24ωρη βάση στο δάσος της Φουρνάς με αυτοκίνητα που διατέθηκαν από τον δήμο, ενώ περιπολίες πραγματοποιούν άντρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Φουρνάς, της αστυνομίας και εθελοντές, ενώ μόνιμο άτομο υπάρχει στο πυροφυλάκιο "Μαρτέσας". Στον δήμο Κτημενίων υπάρχουν συνολικά 26 άτομα που περιπολούν την περιοχή σε 24ωρη βάση με την συμβολή μηχανημάτων του δήμου ενώ στον δήμο Προυσού είναι στην διάθεση του δημάρχου περίπου 24 άτομα και όλος ο μηχανισμός της υπηρεσίας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση υπάρχει και στον δήμο Δομνίστας, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Σταμάτης. Στην περιοχή περιπολεί σε 24ωρη βάση, αυτοκίνητο του δήμου με φάρο ενώ στην διάθεση της πυρασφάλειας υπάρχουν πάντα δύο οδηγοί του δήμου. Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου και οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων οργανώνουν τοπικές ομάδες που είναι σε επιφυλακή, ενώ υπάρχει μέριμνα για παροχή νερού από υδραγωγεία και στην διάθεση της πυρόσβεσης είναι και τα υδροφόρα του δήμου.

Ανησυχία από καπνούς
Στο Καρπενήσι έντονη ανησυχία προκλήθηκε όταν ο ουρανός το μεσημέρι της Παρασκευής, προς στιγμήν σκοτείνιασε και πυκνό νέφος καπνού κάλυψε τμήμα του ουρανού της πόλης ενώ παράλληλα έντονη μυρωδιά καμένου με μόρια στάχτης γέμισε την ατμόσφαιρα. Δεκάδες πολίτες ανησύχησαν πως κάπου κοντά έπιασε φωτιά. Από την ενημέρωση που είχαμε από την Πυροσβεστική αποδείχθηκε πως το φαινόμενο αυτό προκλήθηκε από την μεγάλη φωτιά που έκαιγε δασική έκταση στον Δομοκό! Άλλες τρεις μεγάλες φωτιές έκαψαν δεκάδες στρέμματα. Στην Γιαννιτσού Μακρακώμης, στο Δίλοφο Σπερχειάδας αλλά και στην Μοσχοκαρυά Λιανοκλαδίου με αποτέλεσμα μάλιστα να προκληθεί και πυρκαγιά σε τρένο και κατά συνέπεια, προς στιγμήν, να διακοπεί η κυκλοφορία Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Άλλες φωτιές προκλήθηκαν σε γειτονικούς νομούς. Τόσο στην Άρτα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξαν μεγάλες και καταστροφικές εστίες. Η ανησυχία είναι έντονη. Ο νομάρχης εξήρε το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής, των εθελοντικών ομάδων και όσων συμβάλλουν στην πυρόσβεση σε περιοχές δύσβατες και επικίνδυνες που έχει η γεωμορφία του νομού μας, ενώ ζήτησε από όλους να κάνουν το καθήκον τους και τις ενέργειες που απαιτούνται για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα πρόληψης για τον νομό μας.

ΚΟΝΤΡΕΣ
Πάντως, εκ των υστέρων είχαμε και “κόντρες” για την συνεδρίαση. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νάσος Γεωργαλής απέστειλε χθες το απόγευμα έγγραφο με το οποίο αναρωτιέται: “Γιατί ο νομάρχης Ευρυτανίας κατά τη σύσκεψη στη Νομαρχία για το θέμα των Πυρκαγιών δεν κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Γιατί παρευρίσκετο μόνο ο κ. Τσιαμάκης;”

Ο νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος στις δηλώσεις αναφερόμενος στις πυρκαγιές που "βιώνει" αυτές τις ημέρες η Ελλάδα εξέφρασε την οδύνη του αλλά και την οργή που νιώθει αυτός αλλά και όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τα γεγονότα αυτά. Πρόσθεσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας θα είναι αρωγός στην προσπάθεια προσφοράς βοήθειας στους πυρόπληκτους.

Όσον αφορά τον νομό μας, τόνισε ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ εξήγησε ότι στην έκτακτη σύσκεψη του ΣΝΟ, που έγινε την Κυριακή 26 Αυγούστου, αποφασίστηκε η επί 24ώρου βάσεως επιτήρηση όλου του νομού Ευρυτανίας, προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν και εθελοντικές ομάδες από όλο τον νομό. Κάλεσε όλους τους πολίτες να επαγρυπνούν για κάθε ενδεχόμενο, ενώ ενημέρωσε ότι τα τηλέφωνα της νομαρχίας λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ανάβουμε φωτιά στην ύπαιθρο χώρο και ζήτησε και από τους επισκέπτες να σεβαστούν αυτό το αίτημα. Εξέφρασε την σιγουριά του ότι ο νομός μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά ότι "η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη". Τέλος, κάλεσε οποιονδήποτε Ευρυτάνα θέλει να ενταχθεί εθελοντής να ενημερώσει κάποια από τις υπηρεσίες της πυροσβεστικής, της αστυνομίας ή της νομαρχίας ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Στην νομαρχία Ευρυτανίας λειτουργούν τα τηλέφωνα: 2237080208 & 2237080209.

Σε μόνιμη επιφυλακή ο δήμος Καρπενησίου
Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκεται από τη στιγμή της κήρυξης της χώρας, από τον πρωθυπουργό, το Σάββατο, σε έκτακτη ανάγκη, ο δήμος Καρπενησίου και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας που συντόνιζε ο αντιδήμαρχος κ. Θεοδόσης Κεφαλάς υπό την στενή συνεργασία του δημάρχου Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά ο οποίος βρισκόταν εκτός νομού.

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή των αντιδημάρχων, της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας, και εκπροσώπων της ΑΛΑΚ και της ομάδας διάσωσης (οι οποίοι να τονίσουμε είχαν αναλάβει και από μόνοι τους πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Π.Υ.), με θέμα την οργάνωση πρόσθετων ομάδων που θα περιπολούν σε 24ωρη βάση την δασική περιοχή του δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Η δράση του δήμου Καρπενησίου καθορίστηκε σε πέντε άξονες που όμως δεν αποκαλύπτονται για ευνόητους λόγους. Ο δήμος παραμένει μόνιμα ανοικτός και απαντά στο τηλ. 2237021014.