Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΙΟΥΝΙΟΣ 2008| Εγκαινιάζεται την Κυριακή το μοναδικό αναρριχητικό μονοπάτι στην Ελλάδα. Έργο ανάδειξης της Μαύρης Σπηλιάς

Την Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008, στις 11 π.μ., ο δήμος Προυσού θα πραγματοποιήσει εγκαίνια για την δημιουργία του «πρώτου περάσματος» αναρριχητικού μονοπατιού (via ferratta) στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Πρόκειται για έργο που θα προσφέρει πολλά στον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής.

alt

Το αναρριχητικό μονοπάτι - via ferratta (μοναδικό στην Ελλάδα) θα ξεκινάει από το τελευταίο ξύλινο γεφυράκι μέχρι την έξοδο του φαραγγιού, κομμάτι που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστο. Έτσι, στο πανέμορφο φαράγγι που διαθέτει η περιοχή Προυσού -με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα φυσικού μνημείου στην Ευρυτανία- δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πάρκο άγριας φυσικής ομορφιάς, με τριπλή δραστηριότητα: πεζοπορία - via ferrata (διάσχιση αναρριχητικού μονοπατιού)- canyoning (κατάβαση φαραγγιών με χρήση αναρριχητικού εξο-πλισμού μέσα από τους καταρράκτες).

Ο δήμος Προυσού υιοθέτησε την πρόταση και την οικονομική συμβολή χορηγών με προυσιώτικες καταβολές, με περεταίρω επικουρική ενίσχυση από τον Δήμο στα πλαίσια της προσπάθειάς του να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές και την ιστορία του τόπου και να προσφέρει, παράλληλα, ολοκληρωμένες τουριστικές προτάσεις, συνδυάζοντας τόσο τον θρησκευτικό τουρισμό, όσο και τον γοργά αναπτυσσόμενο εναλλακτικό τουρισμό. Η αποπεράτωση των εργασιών έγινε από "συνεργαζόμενους οδηγούς βουνού Ελλάδας" σε συνεργασία με το CAI (CLUB ALPINO ITALIANO).

Το πρόγραμμα των εγκαινίων
Η άφιξη των προσκεκλημένων θα γίνει στις 10:30 το πρωί στην γέφυρα ΜΠΕΛΕΫ που αρχίζει το υπάρχον μονοπάτι, θα ακολουθήσει ομαδική πεζοπορία για την "ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ" και στις 11:00 θα γίνουν χαιρετισμοί και η τελετή των εγκαινίων. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το "πρώτο πέρασμα" από ειδικά εξοπλισμένους αναβάτες με προαιρετική συμμετοχή προσκεκλημένων στην ανάβαση με την βοήθεια "οδηγών βουνού" και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δεξίωση που θα δοθεί στις 13:30 στο αλλαντοποιείο του κ. Χρήστου Στρεμμένου. Να σημειώσουμε ότι όσοι από τους προσκεκλημένους θελήσουν να περάσουν την via ferratta, πάντα με την συνοδεία των "οδηγών βουνού", θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση της διαδρομής (νέο βατό μονοπάτι) που ενώνει το αναρριχητικό πέρασμα με τον παλιό ιστορικό μουλαρόδρομο, με κατάληξη την γέφυρα «ΜΠΕΛΕΫ».