Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΙΟΥΛΙΟΣ 2008|Κεντρικό θέμα συζήτησης η φωτιά στον Κόνισκο. Η μεγάλη κινητοποίηση και τα εναέρια μέσα έσωσαν το βουνό

Έκτακτη σύγκλιση του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου - Διερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παραμένει σε επιφυλακή στον χώρο δύναμη 10 αντρών ακόμη και σήμερα.

alt

 

Η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη στον Κόνισκο και αποτέφρωσε περίπου 170 στρέμματα συγκλόνισε του Καρπενησιώτες. Το βουνό βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Καρπενήσι. Αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της πόλης μας. Ο καπνός που γέμισε τον ουρανό έπνιγε την ανάσα. Κι όμως. Το ευρυτανικό στοιχείο και η αυτοθυσία των ανδρών τής Πυροσβεστικής και των πολιτών έκαναν το θαύμα τους και σώθηκε ο Κόνισκος με «απλές αμυχές».

alt

 

Τα πιθανά αίτια
Η εστία της φωτιάς ξεκίνησε λίγα μέτρα πριν την κορυφή του βουνού σε ανοιχτό χώρο, θα έλεγε κανείς χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση, ωστόσο κατάφερε να επεκταθεί γρήγορα. Τα αίτια διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Εικασίες κάνουν λόγω για τρεις πιθανές αιτίες.

 

Η πρώτη θεωρεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από σπασμένα γυαλιά τα οποία είχαν πετάξει κυνηγοί από μήνες ή και χρόνια και εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας της συγκεκριμένης ημέρας πιθανόν τα γυαλιά - ίσως από μπουκάλι- που ήταν πεταμένα σε ξερά χόρτα σε συνδυασμό με τις ακτίνες του ηλίου να λειτούργησαν ως μεγεθυντικός φακός και να προκάλεσαν την πυρκαγιά, κάτι που είναι συνηθισμένον όπως λένε έμπειροι πυροτεχνουργοί.

 

Η δεύτερη εκδοχή πιθανολογεί πως η φωτιά ξέσπασε από κεραυνό. Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και κεραυνούς. Άλλωστε, από κεραυνό ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα πριν την φωτιά στον Κόνισκο τουλάχιστον άλλες δύο φωτιές, όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα». Παρόλα αυτά, έμπειροι πυροσβέστες λένε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κεραυνός μπορεί να έπεσε σε ξερό έλατο, να κρυφόκαιγε για ημέρες και με τις κατάλληλες συνθήκες, ζέστη κλπ, η κρυφή φωτιά να προκάλεσε πυρκαγιά.

 

Η τρίτη εκδοχή η οποία ερευνάται είναι η φωτιά να μπήκε από ανθρώπινο χέρι. Αν και κανείς δεν μιλά ανοιχτά για εμπρησμό, παρά ταύτα η πιθανή αιτία της φωτιάς μπορεί να είναι από ανθρώπινο λάθος. Και ο λόγος που δεν καταγράφεται ακόμη εμπρησμός είναι γιατί δεν υπάρχει ορατός δόλος, ώστε να οδηγηθεί εξαρχής εκεί η έρευνα.

alt

 

Ωστόσο, η πιθανότητα του εμπρησμού έχει καταγραφεί και από πολιτικά πρόσωπα σε δηλώσεις τους τις πρώτες στιγμές της φωτιάς και φυσικά εξετάζεται με την δέουσα σοβαρότητα.         

 

Τα στατιστικά στοιχεία
Η επέκταση της πύρινης λαίλαπας αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα και μεγάλη φυσική καταστροφή, καθώς αποτέφρωσε σημαντική δασική έκταση. Ασφαλείς πληροφορίες μιλούν για καταστροφή συνολικά περίπου 170 στρεμμάτων δασικής έκτασης, εκ των οποίων τα 29 συνιστούσαν έρπουσα βλάστηση εδάφους, τα 36 ήταν υψηλό δάσος ελάτης, τα 37 αραιό δάσος ελάτης και τα υπόλοιπα 65 χορτολιβαδική έκταση.

alt

 

Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις νεκρών ζώων. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς η πυρκαγιά ήταν αρκετά εκτεταμένη, γι’ αυτό και στο σημείο έσπευσε μεγάλη πυροσβεστική δύναμη τόσο από την Ευρυτανία, όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Ζητήθηκε βοήθεια κα έσπευσαν αμέσως στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις από την Μακρακώμη, το Αργυροχώρι και την Αμφίκλεια του νομού Φθιώτιδας. Επίσης, επί τόπου έσπευσαν το πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ της Αθήνας, αποτελούμενο από 15 άνδρες, της 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης με 30 άνδρες, της 7ης ΕΜΑΚ Λαμίας με 16 άνδρες, αλλά και δόκιμοι πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Σχολής των Βιλίων Αττικής, η οποία απέστειλε την επόμενη ημέρα λεωφορείο με 50 άτομα.

alt

 

Σημαντική και η συνδρομή του Στρατού. Από το στρατόπεδο Λαμίας έφθασαν 3 στάγερ από τα οποία το ένα μετέφερε υλικά και τα υπόλοιπα δύο 40 φαντάρους. Δεκαεπτά υδροφόρα οχήματα τέθηκαν σε επιφυλακή για την αποτελεσματική κατάσβεση της φωτιάς. Από αυτά, 12 στάλθηκαν από το πυροσβεστικό σώμα Λαμίας, τα 2 έπειτα από σύσταση του Δημάρχου Καρπενησίου και τα υπόλοιπα 3 με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ευρυτανίας, με στόχο την τροφοδότηση με νερό των πρώτων, όταν αυτά δεν έφταναν στο σημείο πλήρωσης.

alt

 

Στην μάχη της φωτιάς ρίχτηκαν ακόμη 3 Canadair, 2 Pezetel, 2 Ericsson -αυτά στάλθηκαν διαδοχικά το ένα από τα Γιάννενα το πρωί και το άλλο από την Αγχίαλο το απόγευμα- και 2 ελικόπτερα «βαρέως τύπου» που διαρκώς πετούσαν πάνω από την φωτιά και πηγαινοέρχονταν, προβαίνοντας σε συχνές ρίψεις νερού.

 

Μεγάλη η τοπική κινητοποίηση
Η πυροσβεστική δύναμη της Ευρυτανίας σχεδόν σύσσωμη ρίχτηκε στην μάχη με την φωτιά, ενώ τρία αυτοκίνητα, το μικρό καινούριο πυροσβεστικό όχημα και δύο μεγάλες υδροφόρες του δήμου Καρπενησίου, αλλά και οχήματα της Νομαρχίας Ευρυτανίας, υδροφόρες και φορτηγά, συνέβαλαν τα μέγιστα, ειδικά τις πρώτες στιγμές μέχρι να επέμβουν οι εναέριες δυνάμεις. Σημαντική, όμως, ήταν και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων του νομού μας και των απλών πολιτών.

alt

Την φωτιά είδε και ειδοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 13:25 κλιμάκιο πυροσβεστών που ήταν σε επιφυλακή στο Κρίκελλο, κοντά στο σημείο με τις κεραίες. Από εκεί είδαν τον πρώτο καπνό και ειδοποίησαν την Υπηρεσία. Πρόκειται για τους πυροσβέστες, Κώστα Κονιαβίτη, Ευάγγελο Ντότσικα και Κώστα Κοντοβά.


 

 

Περισσότερα από 100 άτομα έδωσαν μάχη με την φωτιά κάτω από αντίξοες και μερικές φορές και επικίνδυνες συνθήκες, όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα» στο προηγούμενο φύλλο. Αρχικά, η πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης  ήταν σχετικά δύσκολη, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής που δυσχέραινε το έργο των πυροσβεστών. Αμέσως πραγματοποιήθηκε διάνοιξη δρόμων και διαπλάτυνση με τη βοήθεια εκσκαφέων του Δήμου και της Νομαρχίας και με την βοήθεια ακόμη και φτυαριών.

 

Μ’ αυτόν τον τρόπο το πυροσβεστικό σώμα και τα λογής οχήματα που συνέβαλαν καθοριστικά στο να τεθεί η φωτιά υπό -μερικό τουλάχιστον- έλεγχο κατάφεραν να προσεγγίσουν την περιοχή. Και τονίζουμε υπό μερικό, γιατί μέχρι και την Πέμπτη που επικοινωνήσαμε με ηγετικά στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. 

 

...η οπισθοφυλακή
 Στο σημείο παρευρίσκονταν για ημέρες μετά, πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τις πρώτες ημέρες είχαν στρατοπεδεύσει τουλάχιστον 10 πυροσβεστικά αυτοκίνητα που ήταν σε επαγρύπνηση για τυχόν αναζωπυρώσεις και για πιθανή επέκταση εκ νέου της φωτιάς.

 

Ήδη τη δεύτερη ημέρα, οι πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με μια αξιοσημείωτη αναζωπύρωση σε απόσταση 300 μέτρων από την αρχική εστία.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νίκο Λαθύρη, υποδιοικητή της Π.Υ. Λαμίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής των δυνάμεων την δεύτερη ημέρα, πληροφορηθήκαμε ότι για να χαρακτηριστεί η κατάσβεση πλήρης θα πρέπει να παρέλθει μέχρι και διάστημα 10 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται φυλάξεις με λιγότερες, σαφώς, δυνάμεις.

 

Αυτό συμβαίνει γιατί στην περιοχή υπάρχουν πολλά έλατα και χώμα το οποίο υποβοηθάει τη φωτιά να «κρυφοκαίει», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

...και η επιφυλακή
Σημαντική ήταν και η υποστηρικτική παροχή σε τρόφιμα και νερό. Η Νομαρχία Ευρυτανίας συνέβαλε παρά πολύ σε αυτό. Κάθε μέρα, τις ημέρες της επιφυλακής, μοιράζονταν περισσότερες από 150 μερίδες φαγητού, καφέδες και νερό για τους πυροσβέστες που επιτηρούσαν την περιοχή.

 

Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν από τον χώρο μετά από τρεις ημέρες, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν σε καθημερινή βάρδια περίπου 10 άντρες της Υπηρεσίας Καρπενησιού που επιτηρούν τον χώρο και θα βρίσκονται εκεί για τις επόμενες ημέρες για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

 

Έκτακτη σύσκεψη στην Νομαρχία
Την περασμένη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2008, ο νομάρχης Ευρυτανίας, ο όποιος καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτιάς έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στη συγκέντρωση των επίγειων δυνάμεων, όσο και των εναέριων, συγκάλεσε έκτατη σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου. Κεντρικό θέμα ήταν η φωτιά στον Κόνισκο, ενώ συζητήθηκαν και τα αίτια, μηδέ εξαιρουμένης της περίπτωσης εμπρησμού.

alt

 

Συμπερασματικά, επαναλήφθηκαν όσα είχαν ειπωθεί και στην τακτική σύσκεψη πριν μήνες, τέθηκαν οι κατευθύνσεις πρόληψης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από εθελοντικές ομάδες που να επιτηρούν τα δάση, πέραν των μέτρων που λαμβάνει τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και η Πυροσβεστική. Επισημάνθηκε, δε, ότι σημαντική είναι και η συνδρομή των Δασαρχείων και των δομών των δήμων.