Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

ev media-logo

Αύριο, Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 10 το πρωί, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής

Για λίγες ακόμα ημέρες θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να μάθουν σε ποια σχολή εισάγονται και να κάνουν τον απαραίτητο προγραμματισμό για τη «νέα» τους ζωή.

panellinies apotelesmata

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τελικά οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

Πως θα κινηθούν οι βάσεις
Οι διαφορετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και η ζήτηση σχολών που «στιγματίστηκε» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης διαμόρφωσαν φέτος βάσεις πολλών «ταχυτήτων», όχι μόνο ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία αλλά και μέσα στις ίδιες τις σχολές του κάθε πεδίου, με βασικό στοιχείο στη δεύτερη περίπτωση τη «γεωγραφία» της κάθε σχολής.

Ειδικότερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιο απαιτητικά θα είναι φέτος τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα, ενώ χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις θα μείνουν οι βάσεις στα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Ταυτόχρονα, πτώση θα σημειώσουν τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου, σε αντίθεση με τα περισσότερα οικονομικά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα και τα μεσαία, τα οποία θα παρουσιάσουν οριακή άνοδο, καθώς είχαμε σαφώς καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Παράλληλα, οι χαμηλότερες επιδόσεις σε ορισμένα ειδικά μαθήματα θα σπρώξουν χαμηλότερα περιζήτητες σχολές όπως τις αρχιτεκτονικές κ.α

Στις 11 Σεπτέμβρη
το πρώτο κουδούνι
Άλλωστε, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2012, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να καθίσουν και πάλι στα θρανία τους, καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά 2012-2013.

Οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις.

Η ΔΟΕ εκφράζει το αίτημα της εξαίρεσης των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Ήδη την ημέρα του αγιασμού, στις 11 Σεπτεμβρίου, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στις 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη απεργία για το νέο εκπαιδευτικό έτος, με αιχμή οικονομικά αιτήματα.