Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Albert Nobbs - Rodrigo Garcia 2011

είδος: Κοινωνική
διάρκεια: 112’
πρωταγωνιστούν: Glenn Close, Mia Wasikowska

dvd512

O Albert Nobbs, νόθο παιδί μιας καμαριέρας, είναι μια γυναίκα που τα τελευταία 25 χρόνια ντύνεται και εργάζεται ως άντρας σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Δουβλίνου, προσπαθώντας να επιβιώσει μέσα σε μια συντηρητική και ανδροκρατούμενη κοινωνία. Το τίμημα όμως αυτής της επιβίωσης είναι πολύ υψηλό, μιας και δίνει καθημερινά έναν συνεχή αγώνα για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική της ταυτότητα, ζώντας μετρημένα και μοναχικά, διατηρώντας μια ανεπιτήδευτη αξιοπρέπεια και έναν μελαγχολικό ψυχισμό. Όταν συναντάει και ερωτεύεται ένα ζωγράφο αποφασίζει να βρει τρόπο να απαλλαχτεί από τα ψέματα, όμως μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται πια παγιδευμένη στη φυλακή που η ίδια δημιούργησε.

Μια πολύ όμορφη ταινία που λειτουργεί σωστά σε πολλά επίπεδα (σενάριο, ερμηνείες, σκηνοθεσία, κοινωνικός και φυλετικός σχολιασμός, φωτισμοί και κοστούμια). Η Κλόουζ, αυτή η ερμηνευτική-κι ας μου επιτραπεί, παρακαλώ, η συγκεκριμένη υπερβολή-Μέδουσα που κατορθώνει να πετρώνει εδώ και χρόνια τους θεατές της με τις ασυναγώνιστες σωματικές της εκφράσεις, βαστάει με θάρρος, αντοχή και υψηλό επίπεδο αισθητικής ολόκληρη την ταινία, προβάλλοντας με μεγαλειώδη αύρα το δράμα ενός ανθρώπου που υποδύεται κάτι άλλο, την σωματική και υπαρξιακή του μεταμφίεση όλων μας, την απάρνηση και καταπίεση της αληθινής μας φύσης, προκειμένου να επιβιώσουμε σ’ έναν σκληρό κόσμο κανόνων και στερεοτύπων, ακολουθώντας τις νόρμες του εκάστοτε κοινωνικού πολιτισμού.

Και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολική η διαπίστωσή μας ότι η Κλόουζ, με την καλλιέργεια που διαθέτει, κατάλαβε στην εντέλεια τις βαθύτερες προεκτάσεις της ιστορίας, οι οποίες υπερβαίνουν τους φυλετικούς διαχωρισμούς, και έδωσε τα πάντα για ν’ αναπαραστήσει έναν άνθρωπο διχασμένο ανάμεσα στη φύση και την ανάγκη.