Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η Γυναίκα του Πέμπτου - Pawel Pawlikowski 2011

είδος: Θρίλερ  
διάρκεια: 90’  
πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas

dvd513

O Αμερικανός συγγραφέας Τομ Ρικς μετά από ένα σκάνδαλο που του κόστισε την καριέρα του, έρχεται στο Παρίσι για να επανορθώσει και να διεκδικήσει την αγάπη της οικογένειάς του. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει και σύντομα καταλήγει μόνος σε ένα υποβαθμισμένο ξενοδοχείο των προαστίων να εκτελεί μια περίεργη δουλειά ελέγχοντας αυτούς που μπαίνουν μέσα στο κτίριο. Τότε γνωρίζει τη Μάργκιτ, μια όμορφη αλλά μυστηριώδη γυναίκα.

Ο Τομ, παρά τις ενδείξεις,  παραδίδεται άνευ όρων στο πάθος του για την Μάργκιτ, ώσπου μία σειρά από ανεξήγητα γεγονότα τον κάνουν να αισθάνεται πως μια σκοτεινή δύναμη ελέγχει ολόκληρη τη ζωή του. Κλειστοφοβική και ανοίκεια ατμόσφαιρα, ένας Hawke που περιφέρει το κουρασμένο βλέμμα και το ηττημένο σώμα του στις έθνικ, επικίνδυνες γειτονιές μιας εκ των πραγμάτων γοητευτικής και ερμητικής πόλης, ένας φιλοσοφικός υπαρξισμός απομόνωσης και παραλογισμού, τα παιχνίδια του μυαλού, η τέχνη που αγγίζει τη ζωή (και το ανάποδο) κι ένα «κερασάκι» με την μορφή της μυστηριώδους γυναίκας.

 Ο Πολωνός σκηνοθέτης της ταινίας επιχειρεί να κατασκευάσει με τα άνωθεν υλικά το σίκουελ του αριστουργηματικού Ένοικου, της πιο τρομακτικής-κατά τη γνώμη μας-ταινίας του διάσημου συμπατριώτη του, του Ρομάν Πολάνσκι. Ένοικος δεν είναι, αλλά σίγουρα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα ικανά να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Πολύ καλός ο Hawke, κατώτερη των περιστάσεων η Thomas σ’ έναν ρόλο-κλειδί για την ποιότητα της ταινίας.