Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ. Το μέγα σκάνδαλο. Στις 500.000 ευρώ η υπεξαίρεση στο Γηροκομείο;

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγκλονιστικά τα στοιχεία του νέου πορίσματος που ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου 2012 και έχει παραδοθεί στον Εισαγγελέα Ευρυτανίας και στο Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας. Με στοιχεία που φτάνουν μόνο μέχρι το 2004, έχει αποδειχθεί ότι η υπεξαίρεση αγγίζει το μισό εκατ. ευρώ

tsatsos athanasias

ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Ο Αν. Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Τσάτσος με τον διοικητή του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Καρπενησίου κ. Γιώργο Αθανασιά. Η συνεργασία των δύο αντρών ήταν σε άριστο επίπεδο


ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ 4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης τροφείων στο Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων στο Καρπενήσι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου. Το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες σε υπαλλήλους του Ιδρύματος{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Το πόρισμα της 2ης ΕΔΕ που διέταξε ο Αν. Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Τσάτσος αρχές Ιουνίου, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στη διοίκηση. Ο κ. Τσάτσος διαβίβασε το πόρισμα  στον Εισαγγελέα Ευρυτανίας και στο Υπουργείο Υγείας, στο Σώμα Επιθεωρητών.

Πάνω από 30 σελίδες είναι συνολικά το πόρισμα, ενώ συνοδεύεται και από δύο κούτες με έγγραφα, στοιχεία και αποδείξεις για την στοιχειοθέτηση των συμπερασμάτων του πορίσματος, το οποίο διενήργησε ο κ. Κωνσταντίνος Γρηγορίου, υποδιοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Το πόρισμα, σύμφωνα με τον κ. Τσάτσο, καταλογίζει ευθύνες σε 4 ή 5 υπαλλήλους του Ιδρύματος (τους οποίους ωστόσο δεν κατονομάζει, αν και στη διοίκηση είναι γνωστοί), ενώ το ύψος της υπεξαίρεσης εκτιμάται ότι αγγίζει και τις 500.000 ευρώ. Και αυτά από το 2004 μέχρι το 2011, διάστημα για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

"Πριν από το διάστημα αυτό, το πόρισμα δεν καταγράφει καμία δραστηριότητα για τον λόγο ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Συνεπώς τα συμπεράσματα του πορίσματος αφορούν μόνο το διάστημα μέχρι το 2004", δηλώνει ο κ. Τσάτσος σε συντάκτη των "Ευρυτανικών Νέων".

Ο πλήρης φάκελος έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας, όπου ανήκει το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Καρπενησίου, μετά τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές. Το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται σύντομα να εκδώσει εντολή πειθαρχικής δίωξης των εμπλεκόμενων υπαλλήλων.

Θα διαταχθεί και τρίτος έλεγχος
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας του υπουργείου θα επισκεφθούν το Ίδρυμα και αναμένεται να διαταχθεί και τρίτος έλεγχος "εις βάθος" από ομάδα που θα ορίσει το υπουργείο.

Οι επιθεωρητές υγείας θα πάνε “βαθύτερα” την έρευνα, από το 1992, χρονιά έναρξης λειτουργίας του Ιδρύματος. Θα “ξεσκονίσουν” όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, θα διασταυρώσουν πληρωμές τροφείων και καταθέσεις χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιδρύματος, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι έχουν χαθεί μεγάλα ποσά από δωρεές ιδιωτών.

Παράλληλα, την υπόθεση ερευνά εδώ και καιρό και ο Εισαγγελέας Ευρυτανίας, ο οποίος έχει στα χέρια του και τα δύο πορίσματα. Το πρώτο που έγινε από διοικητικούς υπαλλήλους του Ιδρύματος με εντολή του διοικητή του κ. Γιώργου Αθανασιά -ο οποίος το σταμάτησε στη μέση θεωρώντας πενιχρά τα αποτελέσματά τους- και το νέο που καταλογίζει ευθύνες σε υπαλλήλους, αλλά και σε προηγούμενες διοικήσεις.

Το ύψος της κατάχρησης, που εκτιμάται στις 500.000 ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο σε δημόσια υπηρεσία στην Ευρυτανία.

... Ιστορικό
Η είδηση για υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών από το Γηροκομείο Καρπενησίου έσκασε σαν βόμβα στην κοινωνία της πόλης. Περισσότερο δε όταν έγιναν γνωστές κάποιες λεπτομέρειες.

Η υπόθεση ξεκίνησε με εντολή του σημερινού διοικητή του Ιδρύματος κ. Γιώργου Αθανασιά στα μέσα Μαρτίου 2012, όταν ο ίδιος, εντελώς τυχαία, έγινε γνώστης συγκεκριμένης υπόθεσης πληρωμής τροφείων από συγκεκριμένη τρόφιμο, της οποίας εκδόθηκε νόμιμη απόδειξη πληρωμής, αλλά τα χρήματα που εισπράχθηκαν από υπάλληλο του Ιδρύματος ουδέποτε κατατέθηκαν στον τρεχούμενο λογαριασμό του Ιδρύματος. Βέβαια υπήρχαν φήμες και ψίθυροι καιρό πριν ότι στο Ίδρυμα "κάτι δεν πάει καλά".

Το "κάτι δεν πάει καλά", ενισχύθηκε όταν ο ίδιος ο κ. Αθανασιάς διέταξε να ερευνηθεί η υπόθεση. Για τον σκοπό αυτό συνέταξε 5μελη επιτροπή από διοικητικούς υπαλλήλους του Ιδρύματος, με την εντολή να προβούν σε έρευνα και να παραδώσουν στον ίδιο τα συμπεράσματά  τους, αλλά η επιτροπή... αργούσε. Με νέα εντολή του ο κ. διοικητής διέκοψε τις έρευνες.

Τον φάκελο τον παρέδωσε στην 5η ΥΠΕ, ώστε να πραγματοποιηθεί και δεύτερη έρευνα, ενώ και ο πρώτος φάκελος διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα, όπως και ο  τωρινός. Σύμφωνα δε με πληροφορίες θα υπάρξει και τρίτος έλεγχος από επιθεωρητές του υπουργείου, παράλληλα πλέον με την έρευνα του Εισαγγελέα.

Το δεύτερο πόρισμα καταλογίζει ευθύνες ακόμη και σε προηγούμενες διοικήσεις μέχρι το 2004. Το ύψος της υπεξαίρεσης πλέον είναι πολλαπλάσιο από αυτό που φημολογούνταν, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των ευθυνών.

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη...