Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Στην Α' ζώνη η Ευρυτανία. Έως 994 ευρώ, έως 3.000 λίτρα, η επιδότηση πετρελαίου

"Μέχρι το Μαξίμου έφτασε ο Κώστας Μπακογιάννης προκειμένου η Ευρυτανία να ενταχθεί στην Α’ ζώνη επιδότησης πετρελαίου", λένε οι συνεργάτες του, οι οποίοι γνώριζαν την έντονη πίεση που άσκησε στην κυβέρνηση ο δήμαρχος Καρπενησίου. Παράλληλη κίνηση υπήρξε και από τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο

 mpakog kontogeo

Ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης. Αμφότεροι “επιτέθηκαν” στους κυβερνητικούς υπουργούς, ζητώντας το αυτονόητο. Ο πιο ορεινός νομός της χώρας, η Ευρυτανία, να ενταχθεί, όχι στην Β’, αλλά στην Α’ ζώνη επιδότησης πετρελαίου. Φαίνεται ότι η πίεση, αλλά και τα επιχειρήματα έπεισαν τους αρμόδιους υπουργούς


Με τον καλύτερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι αποκλειστικές πληροφορίες για την αλλαγή ζώνης της Ευρυτανίας στην Α' ζώνη επιδότησης πετρελαίου, που μεταδόθηκαν από τα "Ευρυτανικά Νέα" την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα της εφημερίδας www.evrytanika.gr

Το υπουργείο αρχικά είχε εντάξει τον νομό μας, τον ορεινότερο νομό της χώρας, στην Β' ζώνη επιδότησης πετρελαίου, μαζί με τους πεδινούς νομούς της... Θεσσαλίας (Τρικκαίων, Καρδίτσας, Λάρισας) κ.λπ. Προφανώς, οι ανάγκες σε θέρμανση είναι δραματικά διαφορετικές.

Αυτό το "λάθος" διόρθωσε το αρμόδιο υπουργείο, μετά την επίμονη παρέμβαση πολιτικών του νομού μας, αλλά και πολιτικών που κατάγονται από την Ευρυτανία, μετά από έντονο πολιτικό παρασκήνιο που συντελέστηκε την περασμένη εβδομάδα.

UPDATE. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η παρέμβαση Κώστα Μπακογιάννη

Είναι γνωστή η πρόσβαση που έχει στα κυβερνητικά κλιμάκια ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης. Περισσότερο δε, στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος υπήρξε πιεστικός "όσο δεν παίρνει άλλο" όπως μας μεταφέρθηκε από πηγή του υπουργείου, ώστε η ζώνη επιδότησης πετρελαίου να αλλάξει, από την αρχική Β' χαμηλής επιδότησης, στην Α' αυξημένης επιδότησης. Όπερ και εγένετο, με όσα θετικά σημαίνει αυτό για τους Ευρυτάνες.

Ο δήμαρχος Καρπενησίου μίλησε προσωπικά, τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, όσο και με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Την θετική απάντηση έδωσε στον κ. Μπακογιάννη, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Παράλληλα για το θέμα μίλησε και με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, όπως και με μια σειρά άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης.

“... Έκανε τον τόπο άνω κάτω”, λένε οι συνεργάτες του, οι οποίοι γνωρίζουν την πολιτική του παρέμβαση για το θέμα. “... Ωστόσο καθοριστική ήταν η επαφή που είχε με το Μαξίμου”, λένε.

Η παρέμβαση
Κώστα Κοντογεώργου
Παράλληλα, ο βουλευτής Ευρυτανίας, όπως ο ίδιος καταγράφει στις ανακοινώσεις που εξέδωσε, προέβη σε σύσταση κοινού μετώπου με πολιτικούς από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την Ευρυτανία, όπως ο γραμματέας της ΝΔ κ. Θανάσης Μπούρας και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κοντογεώργος αναφέρει ότι "... είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, προκειμένου η Ευρυτανία να ενταχθεί στην πρώτη ζώνη ενίσχυσης επιδόματος Θέρμανσης, εκθέτοντας τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν το δίκαιο του αιτήματος".

"Παράλληλα, ενημέρωσε την διακομματική επιτροπή που εισηγείται το θέμα και αποτελείται από τον Απόστολο Βεζυρόπουλο βουλευτή, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Μακρυπίδη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, με όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για το επίμαχο θέμα, γεγονός που συνέβαλε στην ομόφωνη πρότασή της για την ένταξη της Ευρυτανίας στην πρώτη ζώνη".

"Ο Υφυπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση ως απολύτως δίκαια και δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση του θέματος και την οριστική ένταξη της Ευρυτανίας στην πρώτη ζώνη"

Και καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ευρυτανίας: "Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμη ήταν η συμβολή τόσο του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ συμπατριώτη μας Αθανασίου Μπούρα, όσο και του καταγόμενου εξ Ευρυτανίας Υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη.

Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία με το Υφυπουργό Οικονομικών για το ίδιο θέμα είχε και ο Δήμαρχος Καρπενησίου".

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η Α’ ΖΩΝΗ
Ειδικότερα, όσοι ανήκουν στην Α΄ ζώνη, όπως η Ευρυτανία θα μπορούν να λάβουν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για μέχρι 3.000 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική επιστροφή μπορεί να φθάσει έως και τα 994 ευρώ.

Αυτό προκύπτει ως εξής: Στα χίλια λίτρα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης είναι 412 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι η εξίσωση θα γίνει στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στα 329,6 ευρώ το χιλιόλιτρο. Πέρυσι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Άρα, η επιστροφή θα είναι 270 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (329,6-60= 269,6 ευρώ).

Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται ΦΠΑ 23%, άρα το τελικό ποσό επιστροφή ανά χίλια λίτρα είναι 331,6 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, για τα 3.000 λίτρα, ο δικαιούχος της Ευρυτανίας μπορεί να λάβει επιστροφή φόρου έως 994 ευρώ.

Ερωτηματικό παραμένει πάντως αν θα επιστρέφεται το σύνολο του ΦΠΑ ή μέρος του 23%.

Πρέπει να πούμε ότι κοινή πεποίθηση των Ευρυτάνων ήταν, πως η Ευρυτανία έπρεπε να ανήκει στην Α’ ζώνη επιδότησης.

Ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρυτανία διαρκούν σχεδόν 8 μήνες.