Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Διαβάστε ποιες εκκλησίες «χτύπησε» ο 56χρονος που συνελήφθη από την Αστυνομία Καρπενησίου

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνελήφθη 56χρονος για πλήθος κλοπών και διαρρήξεων κατά το τελευταίο διάστημα σε ιερούς ναούς του νομού - Πως έφθασαν στην άκρη του νήματος οι αρχές Τι βρήκαν στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του στην Αθήνα οι αστυνομικοί

klopimaia 515

Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή του δράστη, μαζί με τα σύνεργα διάρρηξης


 

Ιδιαίτερη… αδυναμία στις εκκλησίες φαίνεται πως είχε ένας 56χρονος ημεδαπός, από τη Νέα Πέραμο της Αττικής, ο οποίος κατά το προηγούμενο διάστημα, κινούμενος με το λευκό Ι.Χ. του (μάρκας SEAT Cordoba), είχε βάλει στο στόχαστρο ιερούς ναούς της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας.

Το χρονικό της δράσης του
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η παράνομη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου ξεκινά την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία κατάφερε να «χτυπήσει» αλλεπάλληλα τρεις εκκλησίες στην Τοπική Κοινότητα του Κλειτσού, στη βορειο-ανατολική Ευρυτανία και να αφαιρέσει συνολικά περίπου 700 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο 56χρονος κατόρθωσε να διαρρήξει τον Ι.Ν Αγίου Κυπριανού, που βρίσκεται στον οικισμό Μεσοχώρι του Κλειτσού και να αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 55 ευρώ, πριν πάρουν… σειρά οι Άγιοι Ταξιάρχες, στην πλατεία του Μεσοχωρίου, εκεί από όπου αφαίρεσε 600 ευρώ.

Λίγο αργότερα παραβιάζει την είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον οικισμό Πλάτανος του Κλειτσού, και φεύγει με «λεία» 35 ευρώ.

Η… πλούσια δράση του δεν σταματά φυσικά εκεί: το πρωί της περασμένης Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου, ο δράστης κατάφερε να διαρρήξει ακόμα τρεις εκκλησίες, σε διαφορετικές περιοχές τούτη τη φορά.

Στο στόχαστρο του 56χρονου μπήκε ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στους Γοριανάδες, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Μικρό Χωριό και ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Προυσού, προκαλώντας παράλληλα φθορές στις εισόδους των εκκλησιών, προφανώς στην προσπάθειά του να τις παραβιάσει.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, το ίδιο πρωί (Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου) διαπιστώθηκε ότι αποπειράθηκε να «χτυπήσει» και τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στους Κορυσχάδες, προξενώντας τελικά μόνο υλικές ζημιές, ενώ στάθηκε μάλλον… άτυχος στη Μυρίκη, καθώς αν και κατάφερε να διαρρήξει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έφυγε δίχως να αποσπάσει κάτι, μιας και δεν υπήρχαν χρήματα εντός του ιερού ναού.

Πως συνελήφθη ο δράστης
Λίγη ώρα μετά το… καταστροφικό πέρασμα του 56χρονου την περασμένη Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος της Αγίας Τριάδας στους Γοριανάδες αντιλήφθηκε πως η εκκλησία είχε παραβιαστεί, κι έτσι, προσήλθε στο Τμήμα Ασφαλείας Καρπενησίου για να καταγγείλει το περιστατικό.

Η αρχή του τέλους για τον ιερόσυλο διαρρήκτη είχε φθάσει. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Άμεσα ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες από τους άνδρες της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή «δράσης» του, ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί το συντομότερο δυνατόν ο 56χρονος.

Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου εντόπισαν το λευκό SEAT Cordoba, με οδηγό τον δράστη, να κινείται στην περιοχή της Αγίας Βλαχέρνας Ευρυτανίας και έτσι το ακινητοποίησαν, προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο.

Τι βρέθηκε στην κατοχή του
Στην έρευνα που ακολούθησε στο Ι.Χ αυτοκίνητο (ιδιοκτησίας του 56χρονου), καθώς και στον ίδιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τους άνδρες της Ασφάλειας Καρπενησίου πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, εικόνες και τάματα πιστών, τα οποία είχε αποσπάσει από το εσωτερικό των εκκλησιών, το χρηματικό ποσό των 1.433,11 ευρώ σε κέρματα και χαρτονομίσματα, ένα (1) ασύρματο τηλέφωνο που ο δράστης είχε συντονίσει στην συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ., ένα (1) βαλιτσάκι μεταφοράς εργαλείων, (12) φακοί και (101) κλειδιά διαφόρων τύπων, δύο (2) ζεύγη γάντια, (130) νάιλον σακουλάκια και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως την επομένη της σύλληψης του 56χρονου, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, κατέφθασε στο Καρπενήσι ο ίδιος ο Περιφερειακός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος (στα πλαίσια της καθιερωμένης επιθεώρησης που πραγματοποιεί κάθε 4 μήνες) έλαβε εκτενή ενημέρωση για την υπόθεση της σύλληψης του δράστη από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ευρυτανίας κ. Νικόλαο Στασινό.

«Φύλλο και φτερό»
το σπίτι του στην Αθήνα
Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του 56χρονου, αστυνομικοί πραγματοποίησαν εξονυχιστική έρευνα στην οικία όπου ο ίδιος διέμενε, στη Νέα Πέραμο Αττικής, με τα ευρήματα  να χαρακτηρίζονται άκρως… ενδιαφέροντα και να έχουν μεταφερθεί ήδη στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπενησίου.

Για την ακρίβεια, βρέθηκαν (14) ασημένιες και μια ξύλινη εικόνα Αγίων, τάματα και επίχρυσα εκκλησιαστικά είδη, (11) κινητά τηλέφωνα, (16) ρολόγια, κοσμήματα κ.α, καθώς και μία κυνηγετική καραμπίνα (με δέκα φυσίγγια),  για την οποία, όπως προέκυψε, είχε δηλωθεί η κλοπή της πριν από 6 χρόνια στην Κόρινθο και ανήκει σε 35χρονο ημεδαπό.

Παλιός… γνώριμος
ο 56χρονος
Όπως δήλωσε στα «Ευρυτανικά Νέα» ο κ. Νικόλαος Στασινός, ο δράστης είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις αρχές για περιπτώσεις κλοπών σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ είχε καταδικαστεί για ανάλογες υποθέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία, θεωρείται πολύ πιθανή η εμπλοκή του δράστη σε διάφορες ακόμα κλοπές και διαρρήξεις που σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν σε ναούς και ξωκλήσια του νομού Ευρυτανίας, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν, με βάση τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος επισκεπτόταν την περιοχή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η έρευνα για την ύπαρξη συνεργών, καθώς και το συνολικό ύψος των -οικονομικών και υλικών- ζημιών που προκάλεσε σε κάθε έναν από τους ιερούς ναούς της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, έχει επίσης σταλεί σήμα προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας για να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή του δράστη στη διάπραξη και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και Νομοθεσία περί ραδιοσταθμών και πλέον τον λόγο έχει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρπενησίου.