Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

ev media-logo

Τρεις Ταλαίπωροι Τίγρεις - Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε

Τόπος 472 σελ

biblio5151

Ένα απ’ τα πιο πρωτοποριακά και πολυφωνικά έργα του 20ου αιώνα, μ’ εμφανείς επιρροές απ’ τον Τζόις, τον Στερν και την Βιρτζίνια Γουλφ, είναι το παρόν βιβλίο του διάσημου Κουβανού συγγραφέα Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε. Μυθιστόρημα που δεν χωράει σε κατηγορίες, αντλεί την δυναμική του από μια «πολυκύτταρη» γλώσσα που γεννιέται και πολλαπλασιάζεται μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι ενός θρυλικού νησιού.

Πότε αγγίζει το παραλήρημα και την ποίηση, πότε την κάθιδρη πρόζα των λογοτεχνών της μπητ γενιάς (και ειδικά του Κέρουακ), πότε επιδίδεται σ’ επικίνδυνες και θαρραλέες συντακτικές και γραμματικές ακροβασίες, πότε ενσκήπτει με τρυφερότητα στις συγκινητικές βιογραφίες των ανώνυμων και φτωχικών αγίων του νησιού, πότε μας υπενθυμίζει με τον τρόπο του Ραμπελαί ότι η ζωή, με τις καλές και τις κακές στιγμές της, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χοντροκομμένο και πνευματώδες αστείο: μια φάρσα που στήνεται από διονυσιακούς και μεθυσμένους ηθοποιούς της κακιάς ώρας.

Γι’ αυτό και οι Τίγρεις, αυθαίρετες και μεταμοντέρνες προσομοιώσεις των ηρώων του Δουμά, πέρα από μια μεγάλη παρέα που βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης, είναι το σουρεαλιστικό και ανατρεπτικό μπουλούκι των ηθοποιών που ανεβάζουν νυχθημερόν μια παράσταση-όνειρο: το λυπημένο, παρανοϊκό, γενναιόδωρο και πνευματικό τραγούδι ενός νησιού που συνεχίζει (και θα συνεχίζει για πολύ καιρό ακόμα) να εξάπτει την φαντασία των πιστών του ιδαλγών. Των ανθρώπων που ονειρεύονται να ξεχυθούν στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Αβάνας και να ρουφήξουν τους ήχους και τις μυρωδιές του ρομαντισμού, της μουσικής και της επανάστασης.