Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

“Βρυχάται” ο Κλαρωτός. Σήμα κινδύνου ξανά για τον χείμαρρο του Καρπενησίου

Ανησυχούν οι κάτοικοι που κατοικούν δίπλα από τον «κοιμώμενο γίγαντα» του Καρπενησίου - Σε ποια σημεία απαιτείται άμεση παρέμβαση - Τι προτίθεται να κάνει ο δήμος

klarotos518

«Ανοιχτή πληγή» παραμένει για την πόλη του Καρπενησίου το ρέμα του Κλαρωτού, το οποίο πηγάζει από το Βελούχι, στη θέση "Ιτιά", διασχίζει κάθετα το δυτικό κομμάτι της πόλης και εκβάλλει στον ποταμό Καρπενησιώτη, λίγα μέτρα πριν το Κεφαλόβρυσο.

Από το καλοκαίρι του 1980, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες εγκιβωτισμού του χειμάρρου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι «κατεβασιές» του, ύστερα από ισχυρές βροχοπτώσεις, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα και καταστροφές σε περιουσίες ανθρώπων που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2004, η υπερχείλιση του Κλαρωτού, του «Μινώταυρου του Καρπενησίου» όπως χαρακτηρίζεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακρόπολις», προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, τμήμα της οποίας παρέμεινε, μάλιστα, για ημέρες χωρίς νερό, την ίδια στιγμή όπου ο όγκος του νερού και τα φερτά υλικά προξένησαν φθορές σε σπίτια, ένθεν κακείθεν του χειμάρρου.

Οι κάτοικοι ανησυχούν

Οι φετινές έντονες βροχοπτώσεις στα μέσα του Σεπτέμβρη είχαν ως αποτέλεσμα να “κατέβουν” τόνοι από χώματα και πέτρες από τη θέση Ιτιά, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ποταμού, θέτοντας σε κίνδυνο, με την επόμενη σφοδρή κακοκαιρία, περιουσίες συμπολιτών μας.

Ιδιαίτερα έντονο, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, εντοπίζεται το πρόβλημα στην περιοχή της Λαγκαδιάς, ψηλά, κοντά στα τελευταία σπίτια, εκεί όπου ο όγκος των φερτών υλικών φθάνει σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα 3 μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών κατά μήκος του χειμάρρου δεν κρύβουν την ανησυχία τους· ο χειμώνας είναι πλέον προ των πυλών και ο Κλαρωτός, ο οποίος έχει δείξει αρκετές φορές κατά το παρελθόν τις «δυνατότητες» του, σίγουρα δεν αστειεύεται.

Παρεμβαίνει άμεσα ο δήμος 
…με καθαρισμό του ρέματος
Το υπαρκτό κα σοβαρό πρόβλημα είναι σε γνώση της δημοτικής αρχής, η οποία αποφάσισε να παρέμβει άμεσα. Στα τέλη Οκτωβρίου προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των φερτών υλικών που βρίσκονται κατά μήκος του ρέματος. Το έργο θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και συνολικό προϋπολογισμό 23.000 ευρώ. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, τα υλικά - χώματα και πέτρες- που θα προκύψουν από τον καθαρισμό του Κλαρωτού, θα συγκεντρωθούν στις αποθήκες του δήμου, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα έργα μελλοντικά.

…και επισκευή στις πεζογέφυρες
Την ίδια στιγμή, ο δήμος προχωρά στην επισκευή των πεζογεφυρών στο ρέμα του Κλαρωτού. Τη συγκεκριμένη εργασία αναλαμβάνει να εκτελέσει (προσφέροντας έκπτωση 27%) ο εμπειροτεχνίτης κ. Ανδρέας Τάσιος, με το ποσό των 29.200 ευρώ.

Σύμφωνα με την σύμβαση, που υπογράφηκε μεταξύ του αρμόδιου αντιδημάρχου έργων κ. Νίκου Σουλιώτη και του αναδόχου, την περασμένη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουνίου του επόμενου έτους και πέρα από τις παρεμβάσεις στον Κλαρωτό, προβλέπει και την ανάπλαση πάρκων στην οδό Αθ. Καρπενησιώτη.

Ανάγκη όμως για «βαθύτερα» έργα
Η απομάκρυνση του χωμάτινου όγκου που έχει συγκεντρωθεί στο ρέμα του Κλαρωτού θα προσφέρει “ανακούφιση” σε αρκετά σημεία που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια λύση προσωρινού χαρακτήρα.

Τα σοβαρά και ασφαλώς απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται δεν έχουν γίνει.

Τον Αύγουστο του 2008 είχαν ανακοινωθεί δύο σημαντικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής φύσης (διευθέτηση κλάδου Ιτιάς και κατασκευή υδατοφράγματος στη θέση "Κοτρονάκια") στο ρέμα του Κλαρωτού, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, τα οποία έμειναν, όπως φαίνεται, στα… χαρτιά.

Ο χείμαρρος του Κλαρωτού απαιτεί επεμβάσεις που θα δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα που ανά καιρούς προκύπτουν και τα οποία θα εγγυώνται ασφάλεια και προστασία σε κατοίκους και περιουσίες που βρίσκονται κατά μήκος του «κοιμώμενου γίγαντα», όπως τον χαρακτηρίζουν αρκετοί.

Ο Κλαρωτός δεν αστειεύεται

Πολλοί από τους παλαιότερους θα θυμούνται την μεγάλη “κατεβασιά” το 2003 ακριβώς “σαν σήμερα” στα μέσα Οκτωβρίου, που κινδύνεψαν σπίτια, ενώ οι καταστροφές που προκάλεσε σε δίκτυα ήταν τεράστιες.

klarotos arxeio2003

Η φωτογραφία από το αρχείο των “Ευρυτανικών Νέων” καταγράφει τη δύναμη του “τέρατος”. Πολλοί το φοβούνται και ίσως έχουν δίκιο. Εδώ χρειάζονται δραστικά μέτρα.