Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Έκλεισαν με προεδρικό διάταγμα τα δυο Ειρηνοδικεία Κερασοχωρίου και Γρανίτας. Συγχωνεύονται με το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας

Με προεδρικό διάταγμα (Αρ. απόφασης 110, ΦΕΚ 193/10-10-2012) το υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνει τα Ειρηνοδικεία Κερασοχωρίου και Γρανίτσας και τα συγχωνεύει με το Ειρηνοδικείο Καρπενησίου

eirinodikio-fek


Η κυβέρνηση κλείνει όχι μόνο τα δυο ειρηνοδικεία στην Ευρυτανία αλλά και πολλά άλλα σε όλη στην Στερεά Ελλάδα που ανήκουν στην Περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας.

Τα ειρηνοδικεία κλείνουν από την 1η Ιανουαρίου 2013.


Η απόφαση αρ. 110 (ΦΕΚ 193/10-10-2012)

Άρθρο 1ο

Συγχωνεύονται τα κάτωθι Ειρηνοδικεία ενοποιουμένων των περιφερειών και μεταβιβαζομένων των αρμοδιοτήτων αυτών ως εξής:

1. ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

Περιφέρεια Πρωτοδικείου Λαμίας: α) Ειρηνοδικεία: 1) Σπερχειάδας, 2) Θερμοπυλών, 3) Υπάτης, 4) Μακρακώμης, 5) Φαλάρων 6) Δομοκού και 7) Αμφίκλειας στο Ειρηνοδικείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία.

β) Ειρηνοδικείο Ελάτειας στο Ειρηνοδικείο Αταλάντης, με έδρα την Αταλάντη.

Περιφέρεια Πρωτοδικείου Άμφισσας: Ειρηνοδικεία: 1) Δωριέων, 2) Δελφών, 3) Ιτέας, 4) Eυπαλίου, 5) Δωρίδος και 6) Τολοφώνος, στο Ειρηνοδικείο Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα.

Περιφέρεια Πρωτοδικείου Ευρυτανίας: Ειρηνοδικεία: 1) Αγραίων και 2) Απεραντίων, στο Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι.

Περιφέρεια Πρωτοδικείου Λειβαδιάς: Ειρηνοδικεία: 1) Αλιάρτου, 2) Δαύλειας, 3) Αράχωβας, 4) Αμβρυσσού και 5) Ορχομενού, στο Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, με έδρα τη Λιβαδειά.

Άρθρο 3

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2013.


Χωρίς αποτέλεσμα οι προσπάθειες των πολιτικών της Ευρυτανίας

Τα δυο Ειρηνοδικεία, είχαν προσπαθήσει με επιστολές τους στην κυβέρνηση να τα διατηρήσουν σε λειτουργία τόσο ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κωστας Κοντογεώργος (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) όσο και ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτση. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Επίσης έκκληση να διατηρηθούν τα δυο Ειρηνοδικεία απεύθυνε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ευρυτανίας. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)  


Υπολειτουργούσαν - Ήταν σχεδόν κλειστά

Τα "Ευρυτανικά Νέα" είχαν προβλέψει -σύμφωνα με τα στοιχεία- ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν τα δυο Ειρηνοδικεία, αφού η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ειλημμένη.

Μάλιστα, είναι γεγονός ότι το μεν Ειρηνοδικείο Γρανίτας το οποίο στεγάζεται σε κτήριο ιδιώτη πληρώνοντας ενοίκιο, στην ουσία είχε αναστείλει την λειτουργία του αφού εδώ και χρόνια δεν έχει εκδικάσει σχεδόν καμία! υπόθεση αν και την ίδια στιγμή ο δήμος Άγραφων, στην προσπάθειά του να το διατηρήσει, παραχωρεί δωρεάν χώρο. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Το δε, Ειρηνοδικείο Κερασοχωρίου το οποίο μάλιστα στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο προσφάτως ανακαινισμένο με 120.000 ευρώ, εκδικάζει μόνο δυο φόρες το χρόνο, κάθε Απρίλιο και κάθε Οκτώβριο από μία συνεδρίαση(!)

Αν και το Ειρηνοδικείο Κερασοχωρίου θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολλούς λόγους αλλα κυρίως για λόγους εξυπηρέτησης του κόσμου αλλά και γιατί στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο που δεν επιβαρύνει δα οικονομικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ωστόσο ούτε αυτό την.. γλύτωσε.