Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Ευρυτάνας σημαίνει “μετανάστευση”. Διαβάστε για το 3ημερο Επιστημονικό Συνέδριο σε Καρπενήσι και Κερασοχώρι

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοκληρώθηκαν, το περασμένο Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο Κερασοχώρι, οι εργασίες του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών &Ερευνών (ΕΥΚΕΣΕ), με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ίδρυση της «Αδελφότητος εν Κωνσταντινούπολει Ευρυτάνων» (1812)

sinedrio519

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διακεκριμένοι επιστήμονες ανέλυσαν διεξοδικά -γνωστές και άγνωστες- πτυχές της πορείας και εξέλιξης της μετανάστευσης των Ευρυτάνων στη διάρκεια των ετών, τις αιτίες που οδήγησαν τους συμπατριώτες μας να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο εκτός συνόρων, από την Πόλη κάποτε, μέχρι τη «Γη της επαγγελίας», την Αμερική και τη μακρινή Αυστραλία ύστερα.

Οι ετοιμασίες για το μεγάλο ταξίδι, οι δυσκολίες της εγκατάστασης στους νέους τόπους, οι διαδικασίες προσαρμογής και αφομοίωσης, ο καημός, ο πόνος της ξενιτιάς, η διαρκής ελπίδα για επιστροφή στη γενέθλια γη, και στον αντίποδα, η ευημερία, η οικονομική, πολιτιστική και πνευματική πρόοδος που γνώρισαν οι Ευρυτάνες, ανταμοιβή για τη σκληρή και επίμονη τους προσπάθεια, η οργάνωσή τους σε κοινότητες και συλλόγους, η διατήρηση δεσμών με τις πατρογονικές εστίες και η σπουδαία προσφορά τους στην πατρίδα, που ποτέ δεν λησμόνησαν.

Την Πέμπτη άνοιξε η αυλαία
Η επίσημη έναρξη των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής κ. Κλεομένης Κουτσούκης, στην εναρκτήρια προσφώνησή του, χαρακτήρισε την εκδήλωση «φόρο τιμής» στους πρωτοπόρους Ευρυτάνες μετανάστες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι το 1812 οργανώθηκαν και αποτέλεσαν τον προπομπό της μετέπειτα μεταναστευτικής πορείας προς την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο.

kleomenis koutsoukis

Ο κ. Κλεομένης Κουτσούκης απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου, την περασμένη Πέμπτη


Ακολούθησαν σύντομα μηνύματα-χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους του συνεδρίου· ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος εξήρε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, η οποία έρχεται σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν, στις σύντομες ομιλίες τους, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος πρότεινε μάλιστα την καθιέρωση του συνεδρίου.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ Νικόλαος κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Στις κοιτίδες της ευρυτανικής διασποράς
Το ίδιο απόγευμα (Πέμπτη 18 Οκτωβρίου), ο ηγούμενος της Μονής Τατάρνας, αρχιμανδρίτης Δοσίθεος, στην εισήγησή του, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία, τη ζωή και τα έργα Αγραφιωτών και Καρπενησιωτών στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρώτοι μετανάστες εκεί και τις σχέσεις που διατηρούσαν με τον τόπο από όπου αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν.

dositheos synedrio

O ηγούμενος της Μονής Τατάρνας, αρχιμανδρίτης Δοσίθεος


Στη συνέχεια, έγινε η προβολή της 5λεπτης ταινίας “Ellis Island: Η πύλη προς τη νέα ζωή του μετανάστη”, όπου το κοινό έμαθε για το «νησί των δακρύων», που βρίσκεται έξω από το Μανχάταν και κάποτε υποδέχονταν μετανάστες κατά χιλιάδες, έτσι ώστε να υποβληθούν σε νομικό και ιατρικό έλεγχο· εκεί, όπου φιλοξενήθηκαν, στο διάστημα 1892 έως 1924, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Αποστολόπουλου, πρώην προέδρου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», σχετικά με την ιστορία και τα επιτεύγματα του συλλόγου, που κλείνει φέτος 68 χρόνια ζωής. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ο κ. Αποστολόπουλος χαρακτήρισε το «Βελούχι» ως νοητή γέφυρα επικοινωνίας που ενώνει τους Ευρυτάνες ανά τον κόσμο, προτού αναφερθεί στους σημαντικότερους σταθμούς της προσφοράς της Ένωσης προς την «πατρίδα» Ευρυτανία, όπως η καθιέρωση της οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών και μαθητών, η αδελφοποίηση πόλεων, η σημαντική οικονομική ενίσχυση που παρείχε για την ανέγερση του Γηροκομείου, το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων με ειδικές ανάγκες, και ασφαλώς, το σπουδαίο έργο της κατασκευής της αρχικής πτέρυγα του Νοσοκομείου Καρπενησίου, που χρηματοδοτήθηκε από Ευρυτάνες της Αμερικής.

Ζήτησε, μάλιστα, ως αναγνώριση της προσφοράς της Ένωσης, να ονομαστεί το πρώτο κτήριο του νοσοκομείου σε πτέρυγα "Το Βελούχι", αίτημα που έχει εκφραστεί άλλωστε και κατά το παρελθόν.

Αναλύοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης
Η δεύτερη ημέρα του επιστημονικού συνεδρίου φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Ευγένιος ο Αιτωλός», στην πλατεία του Καρπενησίου.

Από νωρίς το πρωί, καθηγητές αναγνωρισμένου κύρους ανέπτυσσαν τις απόψεις τους για τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αίτια που οδήγησαν τους συμπατριώτες μας στη μετανάστευση, τα ήθη και έθιμα του αποχωρισμού, τους δρόμους της ξενιτιάς και τις διακεκριμένες μορφές που ανέδειξε διαχρονικά η ευρυτανική διασπορά.

Ο σπουδαίος εκπαιδευτικός και τέως γεν. επιθεωρητής Μ.Ε. κ. Παναγιώτης Βλάχος ανέδειξε την αθέατη πλευρά της αποδημίας των Ευρυτάνων, τη δύσκολη απόφαση και τις απαραίτητες προετοιμασίες που απαιτούσε, τις εκδηλώσεις αποχαιρετισμού και τον τρόπο επικοινωνίας εκείνων που έφευγαν, με τους δικούς τους.

Αντίστοιχα, η δρ. Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλική Λάζου επεσήμανε το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο νομός Ευρυτανίας στον εμφύλιο πόλεμο, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς κοντινά αστικά κέντρα και να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους ή ακόμα και να μεταναστεύσουν.

Παρατέθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία και λεπτομέρειες για Ευρυτάνες μετανάστες, που με το βίο και το έργο τους ξεχώρισαν και μνημονεύονται μέχρι σήμερα, όπως ο Νικόλαος ο Καρπενησιώτης, ο πολιούχος της πόλης, που σε ηλικία 15 ετών αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στην Πόλη, εκεί όπου εργάστηκε, συνελήφθη για τη θρησκευτική του πίστη, βασανίστηκε και οδηγήθηκε στην εκτέλεση, αρνούμενος πεισματικά να αλλαξοπιστήσει (εισήγηση από τον ιερέα Ι.Ν Αγίας Τριάδας π. Παναγ. Αθανασιά).

Ή η τοποθέτηση του δημοσιογράφου και τ. δικηγόρου κ. Φώτη Κουλαρμάνη για τον Παύλο Μπακογιάννη, που ξεκίνησε από τα Βελωτά της Ευρυτανίας, έφυγε για τη Γερμανία, αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Ελλάδα, για να αναδεχθεί σε σπουδαία πολιτική και πνευματική προσωπικότητα, με βαθιά πίστη στην αξιοκρατία και την ακατάβλητη δύναμη του Έλληνα.

Οι εργασίες του συνεδρίου «Των αποδήμων Ευρυτάνων έργα…» ολοκληρώθηκαν, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο Κερασοχώρι, του δήμου Αγράφων.

Εκεί, οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στο λεγόμενο «αμερικάνικο όνειρο», την εγκατάσταση, την οργάνωση της ζωής και την επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική ανέλιξη των Ευρυτάνων μεταναστών στη «Γη της επαγγελίας».