Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Βρέθηκε αλεπού... με λύσσα. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρπενησίου εφιστά την προσοχή

Στην περιοχή του Παλαιοκάστρου Κοζάνης βρέθηκε αλεπού, η οποία μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έπασχε από λύσσα. Η αλεπού εμφανίστηκε στην πλατεία του χωριού στις 15 Οκτωβρίου και δάγκωσε ένα σκυλί. Το ερώτημα είναι πως μεταδόθηκε στο ζώο η “λύσσα”.

alepou lyssa

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρπενησίου, μετά την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος λύσσας στην Κοζάνη, εξέδωσε ανακοίνωση για την προφύλαξη των κυνηγετικών σκυλιών της περιοχής από τη λοιμώδη ασθένεια.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι βρέθηκε ζώο με λύσσα, μετά από 25 χρόνια από το τελευταίο κρούσμα της επικίνδυνης ασθένειας -που πλήττει όχι μόνο τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο- στον ελλαδικό χώρο.

Το περιστατικό έχει ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές της χώρας, κυρίως όμως των όμορων και “συγκοινωνούντων” μέσω της Πίνδου νομών στην Κοζάνη, όπως είναι ο νομός Ευρυτανίας και αυτό διότι το ερώτημα που τώρα τίθεται είναι από τι “κόλλησε” λύσσα η αλεπού. {module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, όταν η αλεπού δάγκωσε το σκυλί, οι κάτοικοι του χωριού βλέποντάς την να επιτίθεται στο ζώο, τη σκότωσαν, χτυπώντας την με ξύλα, πέτρες και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους.

Κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης πήγε επί τόπου και διαπιστώθηκε, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες έγιναν πάνω στα δείγματα που ελήφθησαν, ότι η αλεπού έπασχε από λύσσα.

Η επανεμφάνιση λύσσας στη χώρα μας μετά από 25 χρόνια είναι πλέον γεγονός και ανακοινώθηκε ήδη στην ιστοσελίδα του «Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων» (Office Interational des Epizooties).

Μέτρα προφύλαξης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρπενησίου μετά το κρούσμα που εμφανίστηκε.

Η επανεμφάνιση του ιού της λύσσας στη χώρα μας μετά από 25 χρόνια, οδήγησε τον Κυνηγετικός Σύλλογος Καρπενησίου, στην ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων προφύλαξης, που απευθύνονται στους κυνηγούς του Καρπενησίου και της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι οι σκύλοι -ειδικότερα όσοι προέρχονται από Βαλκανικές χώρες, καθώς και την Τουρκία- πρέπει να ελέγχονται κατά την διαδικασία της αγοράς, ενώ όλοι οι κυνηγετικοί σκύλοι πρέπει να εμβολιαστούν από κτηνίατρο με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο.

Όσον αφορά τους σκύλους που μετακινούνται από και προς τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Ροδόπης, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι από κτηνίατρο με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο 21 ημέρες πριν από την μετακίνησή τους στις παραπάνω περιοχές.

Τέλος, τονίζεται πως οι κυνηγοί, σε περίπτωση εντόπισης νεκρών ζώων ή ζώων που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα, πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με την οικεία Διεύθυνση Κτηνιατρική. Σε περίπτωση δαγκώματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο, να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμο τους με άφθονο νερό και σαπούνι και να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι σε γειτονικές χώρες κρούσματα λύσσας είχαν εντοπιστεί σε ζώα της άγρια πανίδας. Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει πόσο κρίσιμο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός για ιδιόκτητα και αδέσποτα ζώα.