Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Δεν υπογράφει ο Περγαντάς. "Σκληρή γραμμή" κατά των απολύσεων και από Καραμπά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του να μην αποσταλούν τα ονόματα των 26 υπαλλήλων στη Στερεά Ελλάδα -μεταξύ αυτών και δύο από την Ευρυτανία- που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Στο πλευρό των απολυμένων ο περιφερειάρχης. ΔΕΝ υπογράφει τις "διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας"

apergia perifereia

Στιγμιότυπο από την γενική συνέλευση των εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας την περασμένη Παρασκευή, όπου και αποφασίστηκε η εκπροσώπησή τους στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Οι υπάλληλοι έχουν τη συμπαράσταση του Βασίλη Καραμπά, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαθεσιμότητα «άδικο μέτρο»


Σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς - «Καμία απόλυση» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Π.Σ Στερεάς - Στη Λαμία αντιπροσωπεία εργαζομένων της Π.Ε Ευρυτανίας - Τι υποστηρίζουν σε υπόμνημα που κατέθεσαν - Κλειστές για 2 ημέρες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την κυβέρνηση, με αφορμή την περιβόητη πλέον νομοθετική ρύθμιση που οδηγεί σε διαθεσιμότητα-απόλυση έως το τέλος του 2013 συνολικά 27.000 δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου Δ.Ε διοικητικών ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα· ανάμεσά τους, 26 συνολικά εργαζόμενοι στην Π.Ε Στερεάς και δύο (2) υπάλληλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν
Την πλήρη αντίθεσή τους στις επικείμενες απολύσεις, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη προς τους συναδέλφους τους, οι οποίοι θίγονται από το μέτρο περί διαθεσιμότητας, εκφράζουν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας που προχώρησαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους τις προηγούμενες ημέρες.

Την περασμένη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση στο κτήριο της πρώην Νομαρχίας, κατά την οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας των υπαλλήλων στην έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα προχθές, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στη Λαμία.

Είχε προηγηθεί διήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους και αποκλεισμός της υπηρεσίας, την Πέμπτη 15 & Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, κατά την οποία ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς είχε ταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντας άδικο το μέτρο. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Σε σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας που υπέβαλαν στον Περιφερειάρχη και το Π.Σ, τονίζουν, μεταξύ άλλων, τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή των επικείμενων απολύσεων, τόσο στη λειτουργία της Π.Ε Ευρυτανίας, όσο και στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες: «…Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας λειτουργεί με ελλειμματικό προσωπικό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της ιδιαιτερότητας της μορφολογίας της και του κλίματός της.

Κάθε απόλυση θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της και συνακολούθως θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τελικά θα οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης της.

Όλα αυτά θα έχουν σοβαρό και άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία, ειδικά στην τόσο δύσκολη από πλευράς συνθηκών περιοχή που επιλέξαμε να ζήσουμε και να υπηρετήσουμε αφού η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη με αποτέλεσμα την ερήμωση του Νομού μας».

Το υπόμνημα καταλήγει με το αίτημα των εργαζομένων προς τον Περιφερειάρχη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου «…να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεση τους για να ακυρωθεί στην πράξη αυτός ο νόμος, για να μην αποχωρήσει κανένας υπάλληλος από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και να μην γίνει καμιά κατάργηση οργανικής θέσης, να μην υπογραφεί καμιά διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας συναδέλφου και να παρέχουν πλήρη πολιτική, νομική και υπηρεσιακή κάλυψη στους αγώνες μας».

Οι υπάλληλοι της Π.Ε Ευρυτανίας πραγματοποίησαν χθες -Τρίτη 27 Νοεμβρίου- το μεσημέρι νέα γενική συνέλευση, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις και να αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειες τους.

“Όχι στις απολύσεις” από
την Περιφέρεια Στερεάς
Την απόφαση να μην υπογραφεί από τον περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά «…καμία διαπιστωτική πράξη αναγκαστικής διαθεσιμότητας προσωπικού, καθώς και να μην αποσταλούν από τις διοικητικές υπηρεσίες της περιφέρειας οι κατάλογοι των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων», έλαβε κατά πλειοψηφία - δεν ψήφισαν υπέρ οι 3 περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης- το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην έκτακτη ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε στη Λαμία, το πρωί της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη συνεδρίαση παρακολούθησαν περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων, όπως ήδη αναφέρθηκε, και αντιπροσωπεία υπαλλήλων από την Π.Ε Ευρυτανίας.

Στην εισήγησή του, ο περιφερειάρχης τάχθηκε κάθετα αντίθετος στην «…πολιτική που επιχειρείται από το κράτος, μέσα από την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, που απαξιώνει και ακρωτηριάζει το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας», καθώς και στην «…επιχειρούμενη μείωση του προσωπικού των Περιφερειών μέσω των απολύσεων υπαλλήλων  ΔΕ-ΙΔΑΧ».

Ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στις σημαντικές μειώσεις σε λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες που έχουν ήδη δεχθεί και κάλεσε σε «…διαρκή αγώνα μέχρι την οριστική ανατροπή αυτών των μέτρων».

«Δεν αποδεχόμαστε με κανέναν τρόπο την περικοπή πόρων, την επιτροπεία στους ΟΤΑ, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, το μπλοκάρισμα νέων προσλήψεων. Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε φορέας καμίας περαιτέρω επιβάρυνσης του λαού και με κανένα τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του και συμπλήρωσε πως «…μαζί με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους σε αυτούς και την κοινωνία, αγωνιζόμαστε για όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν κόντρα σε εξωτερικούς και εγχώριους σχεδιασμούς, για να βάλουμε τη χώρα μας να ακολουθήσει έναν διαφορετικό και προς όφελος του λαού της δρόμου της οικονομικής και εθνικής ανάπτυξης με εθνική υπερηφάνεια».

“Κατέβασαν ρολά” οι περιφέρειες
Την ίδια στιγμή, σε απόφαση για 48ωρο κλείσιμο όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προχώρησε το Π.Σ στα πλαίσια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας, αντιδρώντας έτσι δυναμικά στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που «…αποτελεί καίριο πλήγμα στην καθημερινή τους λειτουργία».

Έτσι, την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, κλειστές παρέμειναν οι διευθύνσεις Διοικητικού-Οικονομικού, Τεχνικών Έργων, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Μεταφορών & Επικ/ων, Δημόσιας Υγείας, Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, και Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Συγχρόνως, ο περιφερειάρχης καλεί την ΕΝ.Π.Ε να «…κλιμακώσει τον αγώνα με συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις των ΟΤΑ τις μέρες που η Βουλή θα συζητά τις αντίστοιχες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».