Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Καθορίστηκαν τα νέα δημοτικά τέλη στα Άγραφα - Αναλυτικά τα ποσά ανά κατηγορία

Με ελάχιστες αλλαγές εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο

ds agrafa525

Στην ψήφιση των νέων δημοτικών τελών έτους 2013 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων, κατά τη συνεδρίασή του την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, στο δημοτικό κατάστημα στο Κερασοχώρι

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Δημητρόπουλος εισηγήθηκε το θέμα και πρότεινε τα ποσά για τα τέλη χρήσης πλατειών και πεζοδρομίων, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ., τα οποία να αναφέρουμε πως ελάχιστα διαφέρουν με αυτά του 2012.

Η συζήτηση για τον καθορισμό των τελών, η οποία διήρκησε 2 περίπου ώρες, κατέληξε με την ομόφωνη απόφαση για τη διαμόρφωση των τελών ως εξής:

Τέλη ύδρευσης
Το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος ύδρευσης για κάθε υδροδοτούμενο, από τα δίκτυα ύδρευσης του δήμου Αγράφων, σπίτι ή επαγγελματικό χώρο, για όλες τις Τοπικές Κοινότητες, καθορίστηκε στα 25 ευρώ για τις οικίες, στα 35 ευρώ για τα καφενεία και τα σούπερ μάρκετ, στα 45 ευρώ για τις ψησταριές και τα εστιατόρια, στα 90 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα 250 ευρώ για τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια και στα 32 ευρώ για τα λοιπά καταστήματα.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, τα τέλη ύδρευσης μειώθηκαν στα 150 ευρώ ετησίως, από τα 240 ευρώ που ίσχυε το 2012.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι το τέλος αποχέτευσης, για τις Τοπικές Κοινότητες όπου υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, ορίζεται στα 10 ευρώ ανά κατοικία ετησίως.

Τέλη επί των
ακαθάριστων εσόδων
Όσον αφορά στην επιβολή τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων, αποφασίστηκε το ποσοστό της τάξης του 0,5% σε κάθε είδους κατάστημα όπου πωλούνται -εντός του καταστήματος ή σε πακέτο- φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα εφόσον, κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Το τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων θα επιβάλλεται επίσης σε ζυθοπωλεία και μπαρ (ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας), σε καντίνες, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας.

Εντωμεταξύ, σε ισχύ παραμένει η επιβολή του τέλους 5% επί των ακαθάριστων εσόδων για τα νυχτερινά κέντρα, τις αίθουσες χορού, τα κέντρα διασκέδασης, τα χορευτικά κέντρα με μουσική κ.λπ. Να σημειώσουμε εδώ ότι εξαιρούνται από τα εν λόγω τέλη τα καταστήματα τουριστικών ειδών, ειδών λαϊκής τέχνης, ενθυμίων και δώρων, ειδών σπορ κ.α.

Τέλη καθαριότητας
και φωτισμού
Στα ίδια επίπεδα και τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του δήμου Αγράφων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας, η τιμή ανά έτος καθορίστηκε σε 30 ευρώ για τις οικίες, σε 35 ευρώ για τα καφενεία και τα σούπερ μάρκετ, σε 40 ευρώ για τις ψησταριές και τα εστιατόρια, σε 50 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε 150 ευρώ για τα ξενοδοχεία, σε 180 ευρώ για τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια, σε 100 ευρώ για τα πρατήρια καυσίμων και σε 35 ευρώ για τα λοιπά καταστήματα.

Το ανταποδοτικό τέλος φωτισμού για το 2013 ανέρχεται στα 0,32 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας για τις οικίες και σε 0,40 ευρώ αντίστοιχα για τα καταστήματα.

Τέλη κοινόχρηστων χώρων
Όσον αφορά τα τέλη χρήσης πλατειών και πεζοδρομίων, οι Τοπικές Κοινότητες Αγράφων, Γρανίτσας (πλην οικισμού Κάτω Ποταμιάς), Ραπτόπουλου (πλην οικισμών Κάτω Ραπτόπουλου και Ιτέας), Κερασοχωρίου και Δυτικής Φραγκίστας θα χρεώνονται 1,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη χρήση πλατειών και 1,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη χρήση πεζοδρομίων. Για τις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται σε 1,50 ευρώ για τη χρήση πλατειών και σε 1 ευρώ για τη χρήση πεζοδρομίων.