Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Πώς να στείλετε email χωρίς να αγγίξετε το πληκτρολόγιο

amea525

Ένα αυτοσχέδιο πρόγραμμα με το όνομα «Kinecticate», που δημιούργησε ο (κατά youtube) dadhoc, επιτρέπει σε ανθρώπους με αφασία, όπως η μητέρα του, να στέλνουν emails και να επικοινωνούν με συγγενείς και φίλους χωρίς τη χρήση πληκτρολογίου, με απλές χειρονομίες.

Δώδεκα χρόνια μετά το εγκεφαλικό της επεισόδιο (τότε ήταν 55 ετών), η μητέρα του dadhoc έχει εκτεταμένη παράλυση στη δεξιά πλευρά του σώματός της και βλάβες στο κέντρο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον λόγο, ενώ οι νοητικές της ικανότητες έχουν μείνει ανέπαφες και η αντίληψή της είναι εξαιρετική

Σήμερα, που τα κοινωνικά δίκτυα (social media) ηγούνται της επανάστασης στην επικοινωνία των ανθρώπων, το εν

διαφέρον του dadhoc στρέφεται στη γεφύρωση του ψηφιακού κενού που αφορά ανθρώπους σαν τη μητέρα του, συνδυάζοντας τα συναισθήματα του χρήστη και την έντασή τους.

Με τον όρο «αφασία» εννοούμε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων και γενικότερη ανικανότητα λόγου, πχ. αδυναμία απόδοσης του σωστού νοήματος των λέξεων, αδυναμία κατανόησης ή και ανάγνωσης.

Το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός απεικονιστικός «πίνακας» που θα τη βοηθούσε να συνθέτει απλές προτάσεις. Κάθε εικονίδιο που βρίσκεται πάνω στον πίνακα σχετίζεται με ένα συναίσθημα, το οποίο στη συνέχεια προσδιορίζεται από την ποσότητά του, δηλαδή το πόσο δυνατό είναι.

Για να το πετύχει αυτό ο dadhoc χρησιμοποίησε τη συσκευή Kinect της Microsoft σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επεξεργασίας που προσφέρει το SimpleOpenNI – μια ειδική πλατφόρμα προγραμματισμού εφαρμογών χρησιμοποιώντας τη φυσική αλληλεπίδραση (natural interaction) – καθώς και τη χρήση κώδικα αναγνώρισης χειρονομιών (gesture recognition code) του Matt Richardson, ώστε να εντοπίζεται η θέση του αριστερού χεριού της μητέρας του.

Περιοδικό Αυτονομία - www.disabled.gr

Σχόλιο του συντάκτη: Η επικοινωνία είναι σημαντική για όλους αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη τεχνολογία και όχι μόνο.

Για επικοινωνία με τον συντάκτη της στήλης στο email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Site: http://www.dionfakitsas.gr