Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Διατάσεις. Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου της Κατερίνας Καραγιάννη

(Μέρος Α ΄)

Το σημερινό θέμα αφορά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας προπόνησης για το οποίο οι περισσότεροι παρόλο που γνωρίζουν τα οφέλη του, το αγνοούν, τις διατάσεις

diataseis

Αρκετοί έχουν τη ψευδαίσθηση πως οι διατάσεις χρησιμεύουν απλά για να γεμίσουν τον προπονητικό χρόνο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι προτιμότερο να ελαττώσουμε το χρόνο εκγύμνασης με αερόβια ή αναερόβια άσκηση παρά να παραμελούμε τις διατάσεις. Όπως το φαγητό είναι άνοστο χωρίς αλάτι, έτσι και η προπόνηση είναι μισή χωρίς τις διατάσεις.

Τι είναι οι διατάσεις;
Σκοπός των διατάσεων είναι να ξεκουράσουν τους μύες από τις επίπονες καθημερινές δραστηριότητες, να επαναφέρουν το μήκος τους στα φυσιολογικά όρια (γιατί έχουν την τάση να βραχύνονται) και να βελτιώσουν την αρθρική ευκαμψία. Δηλαδή κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν και επεκτείνουν τους μύες και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησης τους.

Ποια είναι τα είδη
των διατάσεων;
Οι διατάσεις χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: ενεργητικές, παθητικές, βαλλιστικές, και διατάσεις P.N.F. (Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση).

Στις ενεργητικές διατάσεις ο ασκούμενος παίρνει τη κατάλληλη θέση και πιέζει τις μυϊκές ομάδες για μερικά δευτερόλεπτα. Η πίεση γίνεται ελεγχόμενα και αυξάνεται προοδευτικά.

Στις παθητικές διατάσεις ο ασκούμενος εκτελεί τις ασκήσεις με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου συνασκούμενου του με στόχο να αυξηθεί το εύρος της κίνησης. Οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν τις στατικές διατάσεις.

Στις βαλλιστικές διατάσεις ο ασκούμενος κάνει έντονες ρυθμικές κινήσεις όπως είναι οι διπλώσεις και οι ταλαντεύσεις για να αυξήσει το εύρος της κίνησης. Ωστόσο, είναι χρονοβόρες και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Τέλος οι P.N.F διατάσεις αφορούν κυρίως αποκατάσταση τραυματισμών και γίνονται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή.

Παράγοντες που επηρεάζουν
την ευλυγισία και την
ελαστικότητα των μυών είναι:
Κατασκευή του σώματος: το πώς είναι κατασκευασμένο το σώμα μας καθορίζει το πόσο ευλύγιστοι είμαστε. Για παράδειγμα  τα κοντύτερα άτομα έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρθρώσεις τους σε σύγκριση με τα ψηλότερα.

Ηλικία-φύλο: είναι γνωστό πως η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην ευλυγισία. Οι νεότεροι είναι περισσότερο ευλύγιστοι από τους μεγαλύτερους. Επίσης οι γυναίκες είναι από τη φύση τους πιο ευλύγιστες από τους άντρες.

Θερμοκρασία: το σώμα μας για να αποδώσει σωστά στις διατατικές ασκήσεις πρέπει να έχει υψηλή θερμοκρασία. (γι’ αυτό και επιμένουμε στο ζέσταμα να κάνουμε διατάσεις). Δεν είναι τυχαίο που το σώμα μας είναι πιο ευλύγιστο από τις 12.00μ.μ έως τις 15.00μ.μ καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είδος προπόνησης: το κάθε είδος προπόνησης επηρεάζει διαφορετικά την ελαστικότητα και την ευλυγισία. Μερικά αθλήματα δεν επιτρέπουν μεγάλο εύρος της κίνησης και μειώνουν τα επίπεδα της φυσιολογικής μυϊκής διατατικότητας.

Μυϊκή μάζα: η υπερβολική αύξηση της μάζας και της δύναμης των μυών οδηγεί σε μείωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Μυοτατικό αντανακλαστικό: το μυοτατικό αντανακλαστικό αφορά την προστασία των μυών από τους τραυματισμούς. Οι μύες περιέχουν μικροσκοπικούς αισθητήρες οι οποίοι αναγνωρίζουν την υπερβολική διάταση ή την απότομη κίνηση και στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού για να προστατευτούν. Αυτό το αντανακλαστικό χωρίς τις διατάσεις μειώνεται κατά πολύ.

Σε αυτό το άρθρο παρουσίασα το προφίλ των διατάσεων. Σε επόμενο τεύχος θα αναλύσουμε τα οφέλη των διατάσεων και πώς να τις εκτελούμε σωστά για να επωφεληθούμε όσο γίνεται περισσότερο.

Όλοι μπορούμε να κάνουμε διατάσεις ανεξάρτητα της φυσικής μας κατάστασης αρκεί να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.

Πηγή: www.fitsn.com

Κατερίνα Καραγιάννη
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών
με ειδικότητα κολύμβησης