Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ. Καταργείται το "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" της Ευρυτανίας. Στον αέρα οι 30 εργαζόμενοι του προγράμματος

Περίπου 30 υπάλληλοι του δήμου θα απολυθούν. Εκτός προγράμματος θα μείνουν οι ηλικιωμένοι άνω των 78 ετών

boitheia spiti_501

Στο δρόμο θα βρεθούν οι 30 εργαζόμενοι του δήμου Καρπενησίου που εργάζονται στο χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, πρόγραμμα "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ", το οποίο τερματίζει την επιτυχημένη του πορεία στις 31 Μαρτίου 2013. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα λειτουργήσει από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με κρατικούς πόρους και με αυστηρούς όρους ένταξης των ηλικιωμένων

Η ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ, η εταιρεία του δήμου που υλοποιεί το πρόγραμμα “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” στην Ευρυτανία, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου ψήφισμα - διαμαρτυρία, το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα και στο οποίο αναζητά άμεση λύση του προβλήματος, όπου προκύψει και καταγράφει αναλυτικά το θέμα

Σήμερα, στο πρόγραμμα που υλοποιεί η εταιρεία του δήμου Καρπενησίου ωφελούνται πάνω από 600 ηλικιωμένα άτομα στους δήμους Καρπενησίου και Αγράφων, τα οποία έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του. Σε αυτό εργάζονται 30 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τώρα κινδυνεύουν να απολυθούν.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στα “Ευρυτανικά Νέα” για το πρόγραμμα "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ",  καταγράφηκε η αναγκαιότητα, όχι μόνο να συνεχίσει το πρόγραμμα να λειτουργεί, αλλά και να ενισχυθεί.

“Όσον αφορά τη διανομή φαγητού τα Σαββατοκύριακα, γίνεται πάντα με την άψογη συνεργασία και τη βοήθεια του Δήμου μας”, αναφέρει σε δήλωσή της στα “Ευρυτανικά Νέα” η πρόεδρος της εταιρείας, απαντώντας σε σχόλιο του ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου ότι: “τα Σαββατοκύριακα δεν γίνεται διανομή”. Να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι διανομή γίνεται συνήθως το απόγευμα της Παρασκευής, για όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν τηλεφωνική επαφή με τους ωφελούμενους ηλικιωμένους για παν ενδεχόμενο τις μέρες του Σαββατοκύριακου.

Στο νέο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει από την 1η Απριλίου 2013 μέσω του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μπαίνουν αυστηρά κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων ηλικιωμένων. Στο πρόγραμμα πλέον θα εντάσσονται ηλικιωμένοι με αναπηρία και όσοι είναι ασφαλισμένοι, ενώ αποκλείονται όλοι οι άλλοι.

Καταρχάς, όσοι αποκλείονται είναι ηλικιωμένοι πάνω από 78 ετών -προφανώς θεωρεί το ΙΚΑ ότι αυτοί θα μπορούν να φιλοξενηθούν και σε κάποιο γηροκομείο- ενώ για να ενταχθεί κάποιος ηλικιωμένος στο πρόγραμμα πρέπει να έχει αναπηρία 67% και εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ. Επίσης, αποκλείονται όλοι οι ανασφάλιστοι.

Στην εισήγηση ψήφισμα - διαμαρτυρίας που παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ κα Ευδοξία Κονιαβίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έκανε ομόφωνα δεκτό, αναφέρεται αναλυτικά στο ισχύον μέχρι 31 Μαρτίου 2013 πρόγραμμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο πρόγραμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην Ευρυτανία.

Θέμα: "Πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων» από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ"

Με τις διατάξεις του άρθρου 138 του ν. 4052/01.03.2012 θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα "Κατ' οίκον φροντίδα Συνταξιούχων" για την κάλυψη των αναγκών της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας που καθιστούν δυσχερή την αυτόνομη διαβίωσή τους. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ως φορέας υλοποίησης του Προγράμματος ορίστηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το Πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε ως διάδοχο Πρόγραμμα του «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έχει λάβει παράταση έως 31.3.2013.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική, αφού το νέο αυτό Πρόγραμμα έρχεται στην ουσία να καταργήσει το πιο σημαντικό, ίσως, κοινωνικό πρόγραμμα που επί χρόνια υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία η Τ.Α., δηλαδή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται:

1. Άτομα με αναπηρία άνω του 50%, 2. Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, 3. Άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν, 4. Μοναχικοί ηλικιωμένοι, 5. Ιδιαίτερες περιπτώσεις πολιτών που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, αλλά πληρούν επιμέρους κοινωνικά κριτήρια και χρήζουν άμεσης βοήθειας και συμπαράστασης, 6. Περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, 7. Κοινωνική εργασία και βοήθεια σε άστεγους

Σε ό,τι αφορά τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων, η ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ χρηματοδοτείται από την ΕΕΤΑΑ για 645 άτομα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΙΚΑ και τα κριτήρια που αυτό ορίζει, δηλαδή ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και εισόδημα κάτω των 7.715 ευρώ, μεγάλος αριθμός που εξυπηρετούνται από το τρέχον πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μένει εκτός του προγράμματος του ΙΚΑ «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», καθώς οι άνω των 78 ετών δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση υλοποίησης του Προγράμματος (σε ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρεται ότι «σε επόμενο χρόνο που θα γνωστοποιηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους»), ενώ μένουν εξαρχής εκτός οι ηλικιωμένοι από 65 έως 77 ετών και οι ανασφάλιστοι.

Επιπλέον, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό το οποίο απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι συμβάσεις του προσωπικού δεν δύναται να ανανεωθούν με το πρόγραμμα του ΙΚΑ, επειδή δεν είναι συγχρηματοδοτούμενο. Ως εκ τούτου, για την ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ, 30 περίπου εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία, παρά την πολυετή προσφορά τους στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως στους ανήμπορους συμπολίτες μας που τους έχουν ανάγκη για την καθημερινή τους επιβίωση.

Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής Παρόχων από το ΙΚΑ, για τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους δικαιούχους του προγράμματος. Ως Πάροχοι μπορεί να είναι επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα. Οι Πάροχοι αυτοί θα συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την παροχή των υπηρεσιών αυτών έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο.

Η ΚΕΔΕ από το περασμένο καλοκαίρι είχε υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της για το «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη, ενώ είχε ζητήσει εγκαίρως να κληθεί να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των όρων και των κριτηρίων του Προγράμματος, κάτι το οποίο επίσης δεν έγινε.

Κατόπιν τούτων, έχει διατυπώσει τη ριζική αντίθεσή της αφενός μεν για τον αποκλεισμό αριθμού ωφελουμένων, που μέχρι και σήμερα εξυπηρετείται από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αφετέρου για τη διασφάλιση της συνέχισης εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού του προγράμματος”.

Και καταλήγει η εισήγηση:”Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως προβείτε σε έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρπενησίου με το οποίο θα αξιώνετε τη συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δεδομένου ότι είναι πιεστική η ανάγκη να συνεχιστεί η προσφορά υπηρεσιών πρόνοιας και φροντίδας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς, ειδικά αυτή τη περίοδο κατά την οποία καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους Δήμους για τη στήριξη πρωτίστως εκείνων των στρωμάτων της κοινωνίας που κατεξοχήν πλήττονται από την κρίση”.