Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Προχωρά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ). Η εταιρεία "ΤΡΑΝΤΟΣ" ανέλαβε την κατασκευή του έργου

Εταιρεία με έδρα τα Τρίκαλα είναι η κοινοπραξία "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΡΑΝΤΟΣ Ο.Ε. - ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ" που ανέλαβε την κατασκευή των οικοδομικών έργων για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καρπενησίου

sma dimarxos

Αντιμέτωπος με το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, ήρθε ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου αρχές του 2011. Στην φωτογραφία με το Δ/ντη Δασών Ευρυτανίας κ. Γιώργο Καραγιώργο, όταν αναγκάστηκε να ζητήσει από τις δασικές αρχές παραχώρηση επιπλέον δασικής έκτασης, ώστε να χωρέσουν τα σκουπίδια που πλέον είχαν ξεχειλίσει. Ακόμη χειρότερη είναι σήμερα η κατάσταση, αλλά τώρα επιχειρείται μια και καλή να δοθεί λύση στο πρόβλημα


 

Το συμφωνητικό υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη και του εκπροσώπου της εταιρείας στα τέλη Νοεμβρίου, με ποσό σύμβασης του έργου 388.139,35 ευρώ με τον ΦΠΑ. "Το έργο θα εκτελεστεί με προθεσμία 180 ημερών από την ημέρα υπογραφής της παρούσας σύμβασης, που είναι και ημέρα εγκατάστασης του αναδόχου" αναφέρεται στο συμφωνητικό

Σάρκα και οστά παίρνει επιτέλους ένα από τα μεγάλα και φιλόδοξα έργα του δήμου Καρπενησίου. Πρόκειται για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καρπενησίου που θα κατασκευαστεί στην θέση "ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ". Το έργο είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία "Κων/νος Τράντος & Οδυσσέας Τράντος Ο.Ε - Παπαποστόλου" (με έδρα τα Τρίκαλα), η οποία αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 2012, προσφέροντας έκπτωση που έφθανε στο 42% επί του αρχικού προϋπολογισμού των 649.000 ευρώ.

Το πλήρες έργο της διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων της Ευρυτανίας αποτελείται από τρία υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.479.000 ευρώ (χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος "Περιβάλλον" του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013), ένα από τα οποία είναι η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Πλατανιά.

Τα υπόλοιπα δύο αφορούν την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του ΣΜΑ (φορτηγά κοντέινερ κ.λπ.), προϋπολογισμού 369.000 ευρώ και την αποκατάσταση δύο ΧΑΔΑ, στη θέση «Μέγα Ρέμα» -εκεί που σήμερα είναι ο σκουπιδότοπος Καρπενησίου- και στους Δομιανούς, στη θέση «Πορτίτσα», μια άκρως επικίνδυνη περιοχή, σε κάθετο σχεδόν γκρεμό, προϋπολογισμού 1.461.000 ευρώ. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ο εργολάβος δεν είναι νέος στην εποχή μας και έχει αναλάβει αρκετά έργα στο δήμο, όπως είναι η κατασκευή της πλατείας στην Μυρική, αλλά και το έργο διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου από την Πειραϊκή Πατραϊκή μέχρι την διασταύρωση για Κορυσχάδες ·έργο το οποίο πάντως έχει σταματήσει λόγω έλλειψης ρευστότητας από την ΠΕ Ευρυτανίας.

Η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου έχει καθοριστεί σε 180 ημέρες. Σε περίπτωση μάλιστα που με υπαιτιότητα του εργολάβου το έργο καθυστερήσει να παραδοθεί, έχουν προβλεφθεί ποινικές ρήτρες, οι οποίες ορίζονται περίπου στο 15% της μέσης ημερήσιας αξίας  του έργου. Ποσό αρκετά σημαντικό, αν υπολογίσει κανείς ότι το μέσο ημερήσιο κόστος ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του έργου έχουν προβλεφτεί περίπου 37.000 ευρώ για απρόβλεπτα έξοδα, ενώ το εργολαβικό κέρδος ανέρχεται στο 18% του προϋπολογισμού, ήτοι 37.000 ευρώ. Επιπλέον, ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 72.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και ένα ποσό, περίπου 6.200 ευρώ για αναθεώρηση.

Η κατασκευή του έργου μετά την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τα σκουπίδια στο νόμο Ευρυτανίας. Ο ΣΜΑ θα δέχεται καθημερινά περίπου 20 τόνους σκουπιδιών, ποσότητα που αντιστοιχεί τόσο στα σκουπίδια του δήμου Καρπενησίου, όσο και στα σκουπίδια του δήμου Αγράφων (περίπου 5 τόνοι), τα οποία θα μεταφέρονται  στον ΧΥΤΑ Λαμίας.

Ο δήμος Καρπενησίου δίνει λύση στο ζήτημα των σκουπιδιών που προκαλούσε έντονες διαμαρτυρίες όχι μόνο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των πολιτών του νομού. Είναι γνωστό ότι οι προηγούμενοι δήμαρχοι μόλυναν την παρθένα φύση της Ευρυτανίας πετώντας τα σκουπίδια σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Η μεγαλύτερη χωματερή λειτουργούσε και λειτουργεί ακόμη και σήμερα στο Καρπενήσι και δέχεται καθημερινά τόνους σκουπιδιών, τα οποία τα τελευταία χρόνια επιχώνονται με διαρκείς αναθέσεις σε εργολάβο.

Η χωματερή Καρπενησίου αποτελεί και την μια εκ των 7 χωματερών στην Ελλάδα, για την οποία η χώρα ίσως κληθεί να πληρώσει 32.000 ευρώ πρόστιμο, ανά ημέρα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συνεχιζόμενη λειτουργία της.