Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Και πάλι δικό μας... Αυτονομείται ξανά το Νοσοκομείο Καρπενησίου

Από 1 Ιανουαρίου 2013 το Νοσοκομείο Καρπενησίου -κατ' εξαίρεση μαζί με άλλα 4 νοσοκομεία της χώρας- ανεξαρτητοποιείται. Θα διοικείται ξανά από ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ήταν πάντα, με πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου

nosokomeio-karpenissiou

Μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Καρπενησίου αποτελούσε ένα από τα τρία διασυνδεδεμένα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, μαζί με αυτά της Λαμίας και της Άμφισσας, τα οποία διοικούνταν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Λαμίας, με έδρα τη Λαμία

Το Νοσοκομείο Καρπενησίου, υποβαθμίστηκε και έχασε την αυτονομία που είχε όλα τα χρόνια. Από πέρυσι τη διαχείρισή του είχε αναλάβει Διοικούσα Επιτροπή με επικεφαλής υποδιοικητή, μέλος του Δ.Σ του Νοσοκομείου Λαμίας.

Το γεγονός της εξαρτώμενης διοίκησης προκάλεσε πολλές παρενέργειες, κυρίως σε θέματα προσωπικού, αλλά και σε ζητήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του, που έτσι κι αλλιώς είναι δραματικά μειωμένος.

Τους τελευταίους μήνες δε, προέκυψαν έντονα προβλήματα, ειδικά σε θέματα μετακίνησης ιατρικού προσωπικού, λόγω της διασύνδεσης των νοσοκομείων. Να θυμίσουμε πως προκλήθηκε έντονη αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας όταν επιχειρήθηκε να μετακινηθεί αρχικά μια γυναικολόγος από το Καρπενήσι στη Λαμία ή και πρόσφατα με την υπόθεση μετακίνησης μιας ακτινολόγου σε νοσοκομείο της περιοχής. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν επιπλέον στη δυσλειτουργία του νοσοκομείου, καθώς “υστερεί” σε θέματα προμηθειών και άλλων ζητημάτων, τα οποία, ναι μεν διενεργήθηκαν με ομαλό τρόπο, χάρη στη συνεργασία των διοικήσεων, αλλά το Νοσοκομείο Καρπενησίου ήταν πάντα... δεύτερο, κάτω από τις αποφάσεις των διοικητών που δεν ζούσαν στην Ευρυτανία.

Πάγια επιδίωξη των φορέων, πολιτικών, αλλά και των γιατρών του, ήταν η αυτονόμηση και πάλι της διοίκησης του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Εξάλλου, τα "υπέρ" ήταν πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο της Ευρυτανικής πρωτεύουσα απέχει από το νοσοκομείο-έδρα της διοίκησης περίπου 80 χιλιόμετρα, ενώ με το τρίτο διασυνδεδεμένο νοσοκομείο της Άμφισσας δεν υπάρχει καν απευθείας οδική σύνδεση!

Πέραν αυτών, το Νοσοκομείο Καρπενησίου μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πλέον ίδρυμα, με την επέκτασή του, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για την οποία σαφώς κάποιοι τοπικοί πολιτικοί, ο πρώην νομάρχης Ευρυτανίας (και νυν βουλευτής) κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας, αλλά και σύσσωμο το πολιτικό "λόμπι" του νομού, κατάφεραν και εξασφάλισαν τη χρηματοδότησή του μέσω ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, αξίζει να τονιστεί πως αποτελεί τον πιο κοντινό πάροχο υγείας για πολλά απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα χωριά της Ευρυτανίας. Παράλληλα, το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας αποτελεί όραμα των Ευρυτάνων ώστε να ενισχυθεί και να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στη Δυτική Ευρυτανία.

Αν το Νοσοκομείο Καρπενησίου ανήκε ως "δεύτερο" σε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να παρέχει την παροχή υγείας που σήμερα, με τα μέσα που διαθέτει, παρέχει στους πολίτες, οι οποίοι "έχουν να το λένε", κατατάσσοντάς το σε ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα;


Τι αλλάζει από 1-1-2013

Η νομοθεσία που ανεξαρτητοποιεί μόνο 5 νοσοκομεία στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών 3 στη Στερεά- είναι ο νόμος 4052/1-3-2012, όταν Υπουργός Υγείας ήταν ο Αντρέας Λοβέρδος. Η επίμαχη διάταξη καταγράφεται στο άρθρο 2 στην παράγραφο 11.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω διάταξη αναφέρεται: "Άρθρο 2, Νοσοκομεία Ε.Σ.Υ.− Ενιαία Ν.Π.Δ.Δ. (...) Παρ. 11. Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρούνται το Γ.Ν. Λαμίας, το Γ.Ν. Καρπενησίου, το Γ.Ν. Άμφισσας και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων, το Γ.Ν. -Κ.Υ. Φιλιατών. Έως το διορισμό Διοικητή και Διοικητικού Συμβουλίου τις αρμοδιότητες τους ασκούν ο Αναπληρωτής Διοικητής και το Συμβούλιο Διοίκησης αντιστοίχως".

Ο συγκεκριμένος νόμος τροποποιεί ακόμη και την μέχρι σήμερα διοικητική δομή των 7 απομακρυσμένων διοικήσεων, οι οποίες παραμένουν μεν 7, αλλά μετονομάζονται σε Υγειονομικές Περιφέρειες.

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 παρ. β) προβλέπεται ότι η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο Καρπενησίου, μετονομάζεται σε "2η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας”.

Πιο αναλυτικά, η νέα "2η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας" (2η ΥΠΕ), περιλαμβάνει τους δήμους των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος, με έδρα τη Λάρισα.

karatsikis526Η νέα διοίκηση στο
Νοσοκομείο Καρπενησίου
Μετά την παραίτηση του μέχρι σήμερα υποδιοικητή του Νοσοκομείο Καρπενησίου κ. Ευάγγελου Ξαρχά, που ανακοινώθηκε στις 28 Αυγούστου 2012, το νοσοκομείο διοικείται από Συμβούλιο Διοίκησης και χρέη διοικητή εκτελεί ο Δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής του κ. Δημήτρης Καρατσίκης.

Από 1-1-2013 η σημερινή διοίκηση θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της, μέχρι η πολιτική ηγεσία είτε την ανανεώσει, είτε προχωρήσει σε τοποθέτηση νέας. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί τότε το νέο αυτό πρόσωπο θα είναι και διοικητής του νοσοκομείου, αλλά και πρόεδρος του (9μελους πιθανόν) ΔΣ.