Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η Ελλάδα της φτώχειας στο Κερασοχώρι - Απίστευτες εικόνες στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κερασοχωρίου

Παρά τις πρόσφατες εργασίες στο κτήριο, υπάρχουν ακόμη δραματικές ελλείψεις. Η εικόνα στο εξωτερικό του κτηρίου προκαλεί θλίψη. Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι τα "ύποπτα" καρκινογόνα πλακάκια δαπέδου που είναι τοποθετημένα σε όλες τις αίθουσες. Απαιτείται η άμεση αντικατάστασή τους εδώ και τώρα

SXOLEIO KERASOXWRI1

Το διώροφο σχολικό κτήριο του Γυμνασίου - Λυκείου στο Κερασοχώρι φοιτούν περίπου 48 μαθητές. Οι καθηγητές του σχολείου, προσπαθούν με τα πενιχρά οικονομικά μέσα, για τις λειτουργικές δαπάνες, να προσφέρουν όχι μόνο ένα καλό εκπαιδευτικό περιβάλλον, αλλά και ένα περιβάλλον που οι μαθητές θα μπορούν να διαβιώνουν

Δυστυχώς, ωστόσο, το κράτος παρά τις προσπάθειες που κάνει, αυτές δεν είναι ποτέ αρκετές. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η Ελλάδα κόβει ακόμη και το ψωμί των συνταξιούχων, κανείς δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα. Η Παιδεία φαίνεται ότι δεν αποτελεί εξαίρεση από την Ελλάδα που καταρέει.

"Έπρεπε να δείτε
τις τουαλέτες"
Ήδη, γνωρίζουμε ότι στο κτήριο "αχούρι" πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποιες απαραίτητες εργασίες στο εσωτερικό του κτηρίου. "Έπρεπε να δείτε τις τουαλέτες πριν γίνουν φέτος τα έργα”, μας εκμυστηρεύτηκε ένας εκπαιδευτικός. "Οι αίθουσες διδασκαλίας ήταν απαράδεκτες, λες και ζούσαμε σε τριτοκοσμική χώρα. Τώρα τα πράγματα μέσα είναι καλύτερα", προσθέτει.

Απογοητευτική
η εικόνα του κτηρίου
Η εικόνα του εξωτερικού κτηρίου είναι απογοητευτική. Θα έλεγε κανείς ότι είναι και επικίνδυνη για τα νέα παιδιά που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον στα καλύτερα  χρόνια της εφηβείας τους. Το προαύλιο, οι σκάλες, τα σπασμένα παράθυρα, όλα αποτελούν επικίνδυνα σημεία που θα τα προσέξουν οι αρμόδιοι μόνο αν "χυθεί αίμα”.

Και πράγματι το φωτογραφικό ρεπορτάζ που δημοσιεύουν σήμερα τα ”Ευρυτανικά Νέα” είναι αποκαλυπτικό. Τα σπασμένα παράθυρα που είναι στην κάτω πλευρά του κτηρίου που βρίσκεται το γυμναστήριο, με τα τζάμια-μαχαίρια ακόμη στα κουφώματα, αποτελούν ένα από τα επικίνδυνα σημεία.

sxoleio kerasoxwri2

Επίσης, ένα άλλο “δύσκολο” σημείο το οποίο απαιτεί προσοχή είναι η εξωτερική σκάλα, η οποία οδηγεί στο προαύλιο  και είναι σχεδόν διαλυμένη, με το τσιμέντο να έχει "τριφτεί" και τα σκουριασμένα κάγκελα να αποτελούν εστία μόλυνσης για τους μαθητές.

sxoleio kerasoxwri3

Το ίδιο το προαύλιο είναι και αυτό επικίνδυνο. Το τσιμέντο έχει διαβρωθεί τόσο πολύ, που σε πολλά σημεία του πλέον έχει λακκούβες, από τις οποίες μπορούν κάλλιστα να προκληθούν ατυχήματα, αν κάποιος δεν προσέξει .

Η κατάσταση του κτηρίου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ακόμη και για την στατικότητά του. Από την επιτόπια αυτοψία μας παρατηρήσαμε ότι σε πολλά σημεία έχουν εμφανιστεί τα σίδερα του οπλισμού, τα οποία πλέον έχουν σκουριάσει και φθείρονται και αυτά.

Ακόμη και το αλεξικέραυνο δεν φαίνεται να λειτουργεί, ενώ και το σύστημα υδρορροής φαίνεται να είναι εντελώς κατεστραμμένο, με αποτέλεσμα όταν βρέχει τα νερά να δημιουργούν... “καταράκτες”.

Επικίνδυνα τα
πλακάκια δαπέδου
Αλήθεια, ξέρουν οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές, ότι όλα τα πλαστικά πλακάκια δαπέδου στις αίθουσες διδασκαλίας είναι από εκείνα τα "πράσινα πλακάκια" που η χρήση τους έχει απαγορευτεί και ότι στις περισσότερες δημόσιες αίθουσες έχουν αντικατασταθεί -όπως στην Αστυνομία και τη Νομαρχία - γιατί υπάρχουν υποψίες -σύμφωνα με μελέτες- πως είναι καρκινογόνα;

Επικοινωνήσαμε με την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η πρόσφατη εκτέλεση εργασιών σε διάφορα σχολικά κτήρια, μεταξύ αυτών και του συγκεκριμένου, περίπου 500.000 ευρώ, που ολοκληρώνεται τέλος του έτους, δεν προβλέπει την αντικατάσταση των συγκεκριμένων "ύποπτων" πλακακιών.

sxoleio kerasoxwri4

Κάποιοι καθηγητές στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κερασοχωρίου, ωστόσο, το γνωρίσουν το θέμα και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση. Ελπίζουν να εισακουστούν

Τι έκαναν μεχρι
τώρα οι αρμόδιοι
Όμως τον καιρό των παχιών αγελάδων στην Ελλάδα και την περιφέρεια ποια ήταν η μέριμνα των αρμόδιων φορέων. Τι έκανε η νομαρχία, οι δήμοι -ο δήμος Βίνιανης-, οι περιφερειακές διοικήσεις της εκπαίδευσης;

Τι έκαναν ακόμη και αυτοί οι ίδιοι, οι συνδικαλιστές της παιδείας που γνωρίζουν τα προβλήματα και σε κάθε ευκαιρία "βάζουν τις φωνές", περιμένοντας από το "κράτος - πατερούλης" να φουσκώσει περισσότερο τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αδιαφορώντας για τα προβλήματα της Παιδείας;