Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Να αυτονομηθεί το Γηροκομείο ζητά ο Κώστας Κοντογεώργος

Νομοθετική ρύθμιση - τροπολογία κατέθεσε ο Κώστας Κοντογεώργος στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία -μετά από εμπεριστατωμένη καταγραφή των πραγματικών δεδομένων- ζητά να αυτονομηθεί το Γηροκομείο Καρπενησίου και να μην συγχωνευθεί σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο

girokomeio karpenisiou

Ο Κώστας Κοντογεώργος καταθέτει τροπολογία στον νόμο περί κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών, ζητώντας για το Γηροκομείο Καρπενησίου να εξαιρεθεί. Το θέμα πήρε διαστάσεις ήδη από αρχές Οκτωβρίου 2012 μετά από δημοσίευμα των "Ευρυτανικών Νέων"

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση του νομικού προσώπου και την συγχώνευσή του με άλλα τρία στη Στερεά Ελλάδα, τα οποία μετατρέπονται σε ένα, με έδρα τη Λαμία.

Το Γηροκομείο Καρπενησίου χάνει το αυτοδιοίκητό του και όχι μόνο, καθώς προκαλούνται και πολλά προβλήματα τόσο στη διοίκηση του Θεραπευτηρίου (αφού προβλέπεται η κατάργηση της πολιτικής διοίκησης και η ανάληψη της διοίκησης από Διευθυντή) όσο και στο προσωπικό, αφού στο νέο νομικό πρόσωπο καταργούνται όλα υφιστάμενα επιδόματα.

Ο βουλευτής Ευρυτανίας ζητά την αυτοδιοίκηση του Γηροκομείου. Να γίνει ό,τι έγινε, δηλαδή, με το Νοσοκομείο Καρπενησίου, το οποίο με σχετική νομοθετική διάταξη παραμένει αυτοδιοίκητο από 1-1-2013, όπως αποκάλυψαν τα “Ευρυτανικά Νέα” (αρ. φυλ. 526/12-12-2012 με τίτλο "Και πάλι δικό μας").

Τροπολογία-Προσθήκη
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
«Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Σύσταση Γενικής Γραμματείας για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Αιτιολογική Έκθεση
Στο Άρθρο 10 του υπό συζήτηση σχεδίου Νόμου προβλέπεται η σύσταση (12) δώδεκα νέων Μονάδων Κοινωνικής φροντίδας στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας στις οποίες εντάσσονται εφεξής ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες οι υφισταμένες μονάδες κοινωνικής φροντίδας.

Όπως έχει γίνει κατανοητό η προτεινόμενη ρύθμιση γίνεται στα πλαίσια του Κοινωνικού κράτους και του κράτους Πρόνοιας, κυριότερη έκφανση του οποίου αποτελεί η υποχρέωση του να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των πολιτών του, ιδιαίτερα των μειονεκτούντων.

Το θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας (ΝΠΔΔ) τέως Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 (Π.Δ 252/90 ΦΕΚ 103 Α/31-7-1990).

Περιλαμβάνει άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ πανέτοιμη είναι και η νέα πτέρυγα του Ιδρύματος που αυξάνει τον αριθμό των περιθαλπόμενων από 80 σε 126. Στο ίδρυμα υπηρετούν σήμερα 60 μόνιμοι υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Διοικείται από επταμελές Δ.Σ, το κόστος λειτουργίας του οποίου δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ το χρόνο. Το ταμειακό του υπόλοιπο αγγίζει τα (2.000.000,00) δύο εκατομμύρια Ευρώ περίπου, ενώ σημειωτέον από το P.S.I (κούρεμα), αρπάχτηκαν στην κυριολεξία, χωρίς καμία ενημέρωση από τις καταθέσεις του Ιδρύματος 4.111.549,31 Ευρώ.

Το ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας (Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων) η  (Γηροκομείο) κατασκευάστηκε, μετά από μεγάλες προσπάθειες των πολιτών και φορέων της Ευρυτανίας, αλλά και των ομογενών  Ευρυτάνων της Αμερικής.

Αποτελεί για όλους μας σύμβολο συνεργασίας, αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας μεταξύ πολιτών, φορέων, κράτους και των ομογενών αδελφών μας. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε ο φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Καρπενησίου με την συμβολή του κράτους αλλά και την γενναία οικονομική συνεισφορά των ομογενών Ευρυτάνων Αμερικής, ως ένδειξη υποχρέωσης απέναντι στους συγγενείς και τους ανήμπορους γέροντες γονείς των.

Αξιοσημείωτο είναι ότι συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια ακόμη και σήμερα και είναι πολυεπίπεδη, αφού το Ίδρυμα αποτελεί το καταφύγιο όλων των Ευρυτάνων και είναι καταξιωμένο στην συνείδηση των πολιτών. Είναι γνωστό επίσης ότι η Ευρυτανία και το Καρπενήσι είναι Ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή με ιδιαίτερα γεωγραφικά και Κοινωνικά χαρακτηριστικά. Βρίσκεται στην δίνη του κυκλώνα της ανεργίας, η οποία συνέβαλε και συμβάλει στα μέγιστα στην πληθυσμιακή συρρίκνωση  αλλά και στην πυραμίδα των ηλικιών.

Αυτονόητο είναι ότι οι ηλικιωμένοι και οι χρήζοντες βοήθεια και προστασία θα αναζητήσουν στέγη και θαλπωρή στο Ίδρυμα, το οποίο ουσιαστικά δεν μπορεί να καλύψει την συνεχώς αυξανόμενη τοπική ζήτηση.

Τέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπεται θεσμικά η συμμετοχή ενός εκπροσώπου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Καρπενησίου και ενός Εκπροσώπου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ».

Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι με τον Ν4052/1-3-2012 (αρθρο 2 παρ.11) το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου παραμένει αυτοδιοίκητο για παρεμφερείς λόγους.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας (τέως ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας η Γηροκομείο) να παραμένει Αυτοδιοίκητο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Ήτοι: Με την προτεινόμενη ρύθμιση προστίθεται σχετική:
Άρθρο 10 (....)
Τίθενται νέα παράγραφος
«Εξαιρούνται των συγχωνεύσεων το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας το οποίο παραμένει Αυτοδιοίκητο, για λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας και παραδειγματισμού συνεισφοράς και συνεργασίας πολιτών, φορέων, κράτους και ομογενών αδελφών μας»

Κώστας Κοντογεώργος
Βουλευτής Ευρυτανίας