Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Με το βλέμμα στο μέλλον. Τι συζητήθηκε στην ημερίδα για τις Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου. Τι δήλωσε ο Τάτσης

Οι φυσικοί πόροι των Αγράφων, ελπίδα για ανάπτυξη.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα - τηλεοπτική εκπομπή που πραγματοποιήθηκε στο Περδικάκι με θέμα την οικονομική ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου, συμμετείχε ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των Αγράφων και της ευρύτερης περιοχής.

koilada-axelwou

"Μέσα από συλλογικές αποφάσεις θα έρθει η ανάπτυξη με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της κοιλάδας του Αχελώου", τόνισε ο δήμαρχος Αγράφων στην ημερίδα που έγινε στο Περδικάκι. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη στρεβλή ελληνική πραγματικότητα, για παράδειγμα να επιβάλλεται τέλος για την ΕΡΤ σε... στάβλους κτηνοτρόφων των Αγράφων.

“Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Εναλλακτικός Τουρισμός-Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου” είχε ως τίτλο η ημερίδα που διοργανώθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο Περδικάκι της Αιτωλοακαρνανίας από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συνεργασία των δήμων Αγράφων, Αμφιλοχίας, Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας, καθώς και με τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Μέσα από ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και τεκμηριωμένες εισηγήσεις, έγινε προσπάθεια να κατανοηθούν και να αναλυθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες-προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών που βρίσκονται στη λεγόμενη «Κοιλάδα του Αχελώου», τονίστηκε με έμφαση η σημασία του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα (πχ στις υποδομές) που κάθε περιοχή αντιμετωπίζει και αποτελούν τροχοπέδη για την πρόοδό της, ενώ έγιναν και συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπισή τους. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν -πλην φυσικά του δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση-, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Παπανικολάου, ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Δανέλλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας κ.α, ενώ παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, ο Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ Ζοσέφ Ντόλ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο.

Που αναφέρθηκε ο Τάτσης

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης πρότεινε τρόπους για την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αχελώου και της Λίμνης Κρεμαστών, των αγροτικών και γεωργικών προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε και στα «τεράστια προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο δήμος, κυρίως στον τομέα των υποδομών: «…δυστυχώς, αν και μπαίνουμε στο 2013, συζητάμε ακόμα για υποδομές», σχολίασε σχετικά ο δήμαρχος Αγράφων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βάρος των προσπαθειών πρέπει να πέσει στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό, τομείς που αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της περιοχής και κύρια πηγή οικονομικών πόρων για τους δημότες των Αγράφων.

«Στην κτηνοτροφία πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, εάν θέλουμε να μείνει εδώ ο κόσμος και να εργαστεί στον συγκεκριμένο τομέα», επεσήμανε ο κ. Τάτσης και αναφέρθηκε στην ανάγκη να φθάσει παντού το ηλεκτρικό ρεύμα και να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Ο κ. Τάτσης δεν παρέλειψε να σχολιάσει με καυστικό και ειρωνικό τρόπο την επιβολή χαρατσιού στους στάβλους, «…ένα χαράτσι που μπήκε και ανάγκασε να πληρώνουν ΕΡΤ ακόμα κι… οι κατσίκες και τα πρόβατα!», όπως επακριβώς σχολίασε και κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα» πράγματα.

Όσον αφορά στον άξονα της γεωργίας, ο δήμαρχος των Αγράφων αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των εκτάσεων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν καπνοκαλλιέργειες, με την ταυτόχρονη στροφή των αγροτών της περιοχής προς νέες καλλιέργειες· «…πρέπει το υπουργείο Γεωργίας να δώσει βαρύτητα» τόνισε με έμφαση και έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί με στόχο την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως εργαλείο ανάπτυξης και εξόδου από το οικονομικό τέλμα.

«Στην Ευρυτανία γενικότερα και στην περιοχή μας ειδικότερα τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με τον αγροτουρισμό. Πρέπει κι εκεί να δώσουμε έμφαση και να αξιοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου η περιοχή των Αγράφων» ανέφερε ο δήμαρχος Αγράφων σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα του Τουρισμού.

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης της Λίμνης των Κρεμαστών, που εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει μόνο στα χαρτιά και «…δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα».

Σημαντικός παράγοντας και όρος, κατά τον κ. Τάτση, η απεμπλοκή από το καθεστώς της ΔΕΗ, που δημιουργεί εμπόδια και καθυστερήσεις.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο δήμαρχος Αγράφων στάθηκε και στον απαιτούμενο σχεδιασμό για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα χιλιάδες στρέμματα γης που θα προκύψουν όταν -μετά από χρόνια- σταματήσει η εκμετάλλευση της Λίμνης.

Στο επίκεντρο ο πρωτογενής τομέας

Την άποψη πως η ελληνική ύπαιθρος οφείλει να στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα -με βασικούς “πρωταγωνιστές” τη γεωργία και την κτηνοτροφία- ώστε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα εγγενή της πλεονεκτήματα, εξέφρασε η πλειοψηφία των ομιλητών που πήραν τον λόγο στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Περδικάκι.

«Η γεωργία και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και πάλι όπως στο παρελθόν. Η γεωργία της χώρα μας για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, με τον κ. Σπύρο Δανέλλη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, να συμπληρώνει πως "…η ελληνική γεωργία πρέπει να προσανατολισθεί προς τις αγορές και να τις αξιοποιήσει, προωθώντας ποιοτικά προϊόντα που διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών της στις διεθνείς αγορές".

Σε παρόμοιο μήκος κύματος η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος με το σύνθημα «Παράγουμε τοπικά, σκεπτόμαστε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια» έδωσε το στίγμα της λογικής που πρέπει να επικρατήσει· την ίδια στιγμή τόνισε ότι «…τα ελληνικά προϊόντα, ιδίως σε περιοχές όπως ο Αχελώος, είναι ποιοτικά, μοναδικά και αυθεντικά διότι παράγονται με παραδοσιακές και όχι τόσο τυποποιημένες διαδικασίες».

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας καθώς «…οι Έλληνες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θυσίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ ώστε «…με βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και έξυπνες συμμετοχικές πολιτικές, να αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές μας προκλήσεις».

«Η Ευρώπη διαθέτει χρηματικά ποσά για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, την εγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εύχομαι πολύ σύντομα αυτό το πνεύμα του επιχειρείν να ξαναζωντανέψει στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη», ανέφερε ο Ζοσέφ Ντόλ, Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ.