Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 - Άντρας γκρεμίστηκε σε πλαγιά 80 μέτρων

Πολύωρη επιχείρηση διάσωσης

Άμεση επέμβαση από τις σωστικές δυνάμεις της Ευρυτανίας

voilada-kastri

Σε απόκρημνη περιοχή κοντά στη λίμνη Κρεμαστών, άντρας 50 ετών κατρακύλησε σε απότομη πλαγιά μήκους 80 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Βαριά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του στρατού στο Νοσοκομείο του Αγρινίου

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της περασμένης Τετάρτης 7 Απριλίου 2010. Ο 50χρονος άντρας, κάτοικος Αγρινίου, μαζί με άλλους 4 φίλους του βρέθηκαν στη λίμνη Κρεμαστών, κοντά στη γέφυρα της Επισκοπής, από την όχθη της Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό το ψάρεμα, όπως είπαν στους αστυνομικούς.

Στη γέφυρα (σημείο χάρτη 1) βρήκαν ένα ντόπιο ψαρά, τον οποίο μίσθωσαν να τους περάσει με τη βάρκα του στην απέναντι όχθη της λίμνης στην Ευρυτανία και μάλιστα εισερχόμενοι αντίθετα στη φορά του Μέγδοβα, στην ευρύτερη περιοχή "Βοϊλάδα". Σε κάποιο σημείο, ωστόσο, η βάρκα δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει άλλο και σταμάτησαν (σημείο χάρτη 1).
Στη συνέχεια, ο 50χρονος που τραυματίστηκε και ένας ακόμη από την παρέα του αποφάσισαν να προχωρήσουν ανεβαίνοντας την απότομη πλαγιά προς το δυτικό Παπαρούσι. Οι υπόλοιποι έμειναν πίσω και ψάρευαν, αν και, όπως τελικά αποδείχθηκε δεν υπήρχαν και πολλά ψάρια στο σημείο.
Το ακριβές σημείο της πτώσης του άτυχου 50χρονου εντοπίζεται στην τοποθεσία "Καστρί", (σημείο χάρτη 3), στο δυτικό Παπαρούσι, κατά μήκος του ποταμού Μέγδοβα, στις εκβολές του στη λίμνη Κρεμαστών. Περιοχή στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, παρά μόνο με τα πόδια.
Χαρακτηριστικό είναι να αναφέρουμε ότι αρχικά είχε δηλωθεί λανθασμένα ότι η θέση είναι στην περιοχή “Βοϊλάδα”, με αποτέλεσμα τα σωστικά συνεργεία να χάσουν πολύτιμο χρόνο μέχρι να ανακαλύψουν το ακριβές σημείο.
Σε μια στιγμή απροσεξίας, ανεβαίνοντας μια σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά, ο 50χρονος γλίστρησε και κατρακύλησε σε μήκος 80 μέτρων. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σοβαρά τραύματα σε όλο του το σώμα και στο κεφάλι, ενώ έχασε τις αισθήσεις του και παρέμεινε λιπόθυμος για 2 ώρες τουλάχιστον.

Η διάσωση
Ήταν περίπου στις 11:00 το πρωί όταν οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας ενημερώθηκαν για ένα περιστατικό σοβαρού τραυματισμού από πτώση ενός άντρα κοντά στη λίμνη Κρεμαστών. Την ίδια ώρα ενημερώθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε ένα ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας με γιατρό τονΓιώργο Χαντζή και οδηγό τον Ιωάννη Μπουμπουρή.
Παράλληλα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου έσπευσαν στο σημείο δύο οχήματα και 5 πυροσβέστες, με επικεφαλής τον πυραγό αναπληρωτή διοικητή κ. Σταύρο Φακίτσα. 

Επίσης στην περιοχή έσπευσαν και άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας.
Πρώτοι  έφτασαν ο γιατρός του Κέντρου Υγείας και ο οδηγός του ασθενοφόρου, οι οποίοι αφού χρησιμοποίησαν βάρκα από τη γέφυρα μέχρι ενός σημείου, στη συνέχεια περπάτησαν στη δύσβατη περιοχή, μέσα από απότομες πλαγιές και για περίπου 30 λεπτά ώστε να προσεγγίσουν το σημείο που βρισκόταν τραυματισμένος ο 50χρονος άντρας.

Εντωμεταξύ, η ώρα περνούσε και περίπου στις 12:30 το μεσημέρι έφτασαν στο σημείο ο Δημήτρης Σταλίκας, μέλος του Ελληνικού Διασωτικού Σώματος Ευρυτανίας, αλλά και ο εποχικός πυροσβέστης Δημήτριος Ντάλλας. Οι δύο άντρες με τη συνεισφορά των πυροσβεστών κατάφεραν να μεταφέρουν τον 50χρονο πολυτραυματία, δεμένο σε φορείο, σε χαμηλότερο σημείο, όπου και τον παρέλαβε βάρκα μεταφέροντάς τον στη γέφυρα Επισκοπής στις 3:00 το μεσημέρι περίπου. Από εκεί, τον παρέλαβε ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Αγρινίου.
Ο 50χρονος άντρας, νοσηλεύεται μέχρι αυτή την ώρα, (βράδυ Τρίτης) στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Αγρινίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Ευρυτανικών Νέων” η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή αλλά σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.