Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Kράτος - πολίτες 1 - 1. Γράφει η Ευτυχία Παπούλια

Δε χρειάζεται να κρύβεσαι με το χέρι σου αγαπητέ κύριε. Δεν είσαι ο μόνος και δεν είναι και δύσκολο αφού στη χώρα μας όλα απαγορεύονται και ταυτοχρόνως όλα είναι ελεύθερα.

apagoreyetai-to-kapnisma

Κι εμείς έχουμε επικεντρωθεί στην παράλυση του οικονομικού συστήματος, όταν το πρόβλημα έχει κοινωνικές διαστάσεις και γεννά σοβαρούς προβληματισμούς για την ελληνική νοοτροπία .

Όμως με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.. Κι αν η κεφαλή παρανομεί και μένει ατιμώρητη, επόμενο και φυσικό να παρανομήσεις κι εσύ.. Δικαιολογημένο όχι, αλλά δε σου αφήνονται περιθώρια. Εκτός αν θεωρήσουμε συμπτωματικό το γεγονός ότι τώρα που η χώρα μας πνίγεται στα χρέη, κάποιοι ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία.

Όπως πριν από λίγα χρόνια που κάποιος υπουργός υγείας θέλησε να μας προστατέψει από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, θεσπίζοντας έναν απαγορευτικό νόμο που κι ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα τηρηθεί.

Δε μάθαμε ποτέ βέβαια αν και πόσα χρήματα εξοικονόμησε το κράτος από τη βελτίωση της υγείας μας. Σήμερα που ο καπνός του τσιγάρου φαντάζει θαλασσινή αύρα μπροστά στο μαύρο σύννεφο αιθαλομίχλης, - αποτέλεσμα της αψυχολόγητης αύξησης του πετρελαίου- και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών κανείς δε συγκινείται.

Εκτός αν τα δαιμόνια μυαλά τους απαγορεύσουν τα καυσόξυλα στη μέση του χειμώνα, σπρώχνοντας μας στο πετρέλαιο για την είσπραξη φόρων

Εμείς όμως δε θέλουμε να αναδείξουμε την ανευθυνότητα των υπευθύνων να διαχειριστούν τις θυσίες μας και την υπομονή μας, γιατί αυτό βαρεθήκαμε να το διαπιστώνουμε. Θέλουμε να αναδείξουμε την καρτερικότητα κ την ψυχραιμία με την οποία αντιδρούμε στον παιδαριώδη τρόπο που το κράτος συμπεριφέρεται.

Από την άλλη η πλασματική ευημερία που διανύσαμε, μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε δύο και τρία αυτοκινητάκια. Και γι αυτό όμως, οι περί τα οικονομικά ειδήμονες της κυβέρνησης επινόησαν ένα βαθυστόχαστο σχέδιο ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Να αυξήσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Έτσι απλά! Κι ο μέσος ψύχραιμος πολίτης, δε σήκωσε πανό. Πήγε και κατέθεσε τις πινακίδες, έτσι απλά κι αυτός! Στερώντας το δημόσιο από έσοδα και εξωθώντας πολλές ασφαλιστικές στη χρεοκοπία. Κι αν κάνουν κάτι παρόμοια και γι τα εναπομείναντα αυτοκίνητα, θα πάρουμε κι εμείς το λεωφορείο, το ποδήλατο και θα πάμε στη δουλειά μας.

Κι αφού η πλασματική και πάλι ευημερία μας έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξουμε πιο άνετα σπίτια, πετάξαμε τις ξυλόσομπες, καταργήσαμε τα τζάκια, και βάλαμε καλοριφέρ ακόμα και στα χωριά. Όμως και πάλι μας την είχανε στημένη στη γωνία.

«Τώρα που δεν έχετε άλλο τρόπο θέρμανσης, πληρώστε μας το πετρέλαιο όσο θέλουμε», μας είπαν. Έτσι απλά και κυνικά! Κι εμείς, περήφανοι και πλέον εξοικειωμένοι με τους αιφνιδιασμούς αυτούς, πήραμε ανάποδες στροφές, χτυπήσαμε τη γροθιά στο τραπέζι και είπαμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σ αυτόν τον εμπαιγμό. Όχι κύριοι! Δε θα σας δώσουμε τα λεφτά που θέλετε, δεν τα έχουμε άλλωστε. Κι έτσι κλείσαμε τα καλοριφέρ, αγοράσαμε πάλι ξυλόσομπες, χτίσαμε τζάκια κι ας γυρίσαμε πενήντα χρόνια πίσω. Δεν αγοράσαμε όμως πετρέλαιο, τόσο απλά κι εμείς!

Και οι παγίδες δεν έχουν σταματημό με επόμενη την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δε μας φοβίζετε. Θα πετάξουμε τα κλιματιστικά, τα αερόθερμα, θα μαγειρέψουμε με υγραέριο, θα πάρουμε κεριά, λαμπάδες, κι ας πάμε κι άλλα πενήντα χρόνια πίσω. Θα δυσκολευτούμε, όμως με το καθαρό μας μυαλό θα βρούμε τόσο απλές λύσεις, όσο και το αυγό του Κολόμβου.

Γι αυτό κύριοι κυβερνώντες μη μας κάνετε τους έξυπνους και μη μας κυνηγάτε με φόρους. Η τρύπα που θέλετε να κλείσετε, με αυτούς τους τρόπους θα μεγαλώσει πιο πολύ και πρώτοι εσείς θα πέσετε μέσα. Θα ζήσουμε, με το κεφάλι ψηλά, και θα ξυπνήσουμε τόσο απότομα όσο απότομα μας καταδικάσατε κι εσείς.

Γιατί εμένα, αγαπητοί μου αναγνώστες, αυτό με τρομάζει. Όχι το τώρα, το μετά. Αν ύστερα από αυτή τη σκληρή εποχή που διανύει η χώρα, εμείς εξακολουθήσουμε να είμαστε ίδιοι ιδεολογικά, ή να στηρίζουμε όσους μένουν ίδιοι, ε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Παπούλια Ευτυχία,

Κοινωνιολόγος