Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 - Απεγκλωβισμός 14 ατόμων στο Βελούχι

xionothiela2

grabanis 1

Ώρα 1:30 ξημερώματα Τρίτης. Τα άτομα που αρχικά διασώθηκαν, εννέα επισκέπτες και πέντε άτομα του Χιονοδρομικού Κέντρου στο ξενοδοχείο Γαλήνη. Διακρίνεται σε πρώτο πλάνο ο Λάμπρος Γραβάνης, ένα από τα άτομα του Χιονοδρομικού που έμεινε εγκλωβισμένο με τους επισκέπτες, στο βάθος ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου κ. Σταύρος Φακίτσας.


Σώθηκαν χάρη στην τιτάνια προσπάθεια των σωστικών συνεργείων Ευρυτανίας

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που ξέσπασαν αιφνιδίως το πρωί της Καθαράς Δευτέρας προκάλεσαν τον εγκλωβισμό 16 συνολικά ανθρώπων, στο πιο επικίνδυνο σημείο στο Βελούχι. Απεγκλωβίστηκαν όλοι σώοι, μετά από 14 ώρες προσπάθειας

Δραματικές στιγμές έζησαν στο Βελούχι, τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012, δεκαέξι άτομα, 9 επισκέπτες -μεταξύ αυτών και δύο παιδιά ηλικίας 6 και 9 ετών- και 7 υπάλληλοι του Χιονοδρομικού Κέντρου, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε τρία αυτοκίνητα, σε δύο διαφορετικά σημεία του δρόμου, για περισσότερες από 14 ώρες, μέχρι να τους διασώσουν τα σωστικά συνεργεία περίπου στις 3.00 τα ξημερώματα της Τρίτης. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, φάνηκε ότι οι καιρικές συνθήκες θα προκαλούσαν πολλά προβλήματα. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μαζί με την έντονη χιονόπτωση δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων σε επισκέπτες που ήθελαν να φύγουν.

Τα “Ευρυτανικά Νέα” και το evrytanika.gr κατέγραψαν λεπτό προς λεπτό τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την απότομη αλλαγή του καιρού με τους δεκάδες ακινητοποιημένους οδηγούς στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου η διέλευση των οχημάτων απαιτούσε αλυσίδες, ενώ και η κρατική μηχανή μάλλον πιάστηκε στον ύπνο.

Κάτω από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου, περίπου στις 8:30 το πρωί, αποφάσισε να κλείσει το Χιονοδρομικό, αν και όλοι οι υπάλληλοι είχαν ανέβει στο βουνό, σύμφωνα με την αρχική πρόθεση της διοίκησης να ανοίξει τα σαλέ. Όμως, στο τουριστικό Καταφύγιο στο Βελούχι, διέμεναν 23 άτομα-επισκέπτες, οι οποίοι διανυκτέρευσαν την Κυριακή της Αποκριάς στο Καταφύγιο. Οι περισσότεροι είχαν καταγωγή από γειτονικούς νομούς.

Τους είχαν ειδοποιήσει
Οι υπεύθυνοι του Χιονοδρομικού Κέντρου, περίπου στις 8:45 ειδοποίησαν τους επισκέπτες να φύγουν, διότι εκδόθηκε έκτακτο δελτίο καιρού που προέβλεπε μέσα στην επόμενη ώρα μεγάλη χιονοθύελλα στο Βελούχι. "... δεν είναι στην αρμοδιότητα του Χιονοδρομικού Κέντρου το Καταφύγιο που διανυκτέρευσαν οι επισκέπτες, αλλά νιώσαμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες. Τους είπα σε 15 λεπτά να έχουν φύγει." δήλωνε στα "Ευρυτανικά Νέα" ο Δ/νων Σύμβουλος του Χιονοδρομικού Κέντρου κ. Νίκος Καμαρέτσος.

Ωστόσο και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι επισκέπτες αγνόησαν τις προτροπές των ανθρώπων του Χιονοδρομικού και καθυστέρησαν πάνω από μία ώρα να εγκαταλείψουν το καταφύγιο. Εντωμεταξύ η χιονοθύελλα “χτύπησε” το βουνό. Το κομβόι των αυτοκινήτων τους, περίπου 8 των επισκεπτών και άλλα 5 του Χιονοδρομικού, ξεκίνησε την κάθοδο προς το Καρπενήσι.

Προπορευόταν το εκχιονιστικό του Χιονοδρομικού Κέντρου, με οδηγό τον Νίκο Καμαρέτσο. ".... η χιονοθύελλα ήταν τρομερή. Ανοίγαμε τον δρόμο και μέσα σε 5 λεπτά τα αυτοκίνητα εγκλωβίζονταν", περιγράφει ο έμπειρος χειριστής.

Αποτέλεσμα ήταν στην θέση "Καραούλια" να εγκλωβιστούν όλα τα αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι του Χιονοδρομικού που ήταν εκεί για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους επισκέπτες, τούς ζήτησαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους και οι μεν άντρες να συνεχίσουν μέσα στο ανεμοσούρι με τα πόδια και να κατέβουν χαμηλότερα, όπου προφανώς θα επικρατούσαν καλύτερες συνθήκες, οι δε γυναίκες και τα δύο παιδιά να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα του Χιονοδρομικού, ώστε να προστατευτούν και να προσπαθήσουν να συνεχίσουν την κατάβαση. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ωστόσο βρήκαν αντίρρηση από τους επισκέπτες. Δεν ήθελαν με τίποτα να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους. Εντωμεταξύ, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Η σφοδρή χιονοθύελλα σκέπαζε τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, ενώ ο υπόλοιπος δρόμος ήταν σχεδόν.. καθαρός. Τελικά, περίπου στις 12 το μεσημέρι, οι τουρίστες αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ανθρώπων του Χιονοδρομικού. Εγκατέλειψαν όπως-όπως τα οχήματά τους, “...άφησαν τις πόρτες ανοιχτές και τα κλειδιά πάνω τους” και ξεκίνησαν με τα πόδια.

Δεκατέσσερα άτομα, όλοι άντρες, με την βοήθεια 5 υπαλλήλων του Χιονοδρομικού, κατέβηκαν στο σημείο που είναι το "τεχνικό", πολύ κάτω από τις κεραίες, μπήκαν σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, και άλλα, τα οποία περίμεναν στο σημείο, και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο “ΜΟΝΤΑΝΑ”.

Εντωμεταξύ, τα υπόλοιπα 9 άτομα, επτά γυναίκες και μεταξύ αυτών και δύο παιδιά, ηλικίας 6 και 9 ετών, μπήκαν σε δύο αυτοκίνητα του Χιονοδρομικού Κέντρου μαζί με πέντε υπαλλήλους του και προσπάθησαν να συνεχίσουν οδικώς. Στη θέση "Παπα-ρέμα", δηλαδή περίπου ένα χιλιόμετρο πιο κάτω, τελικά εγκλωβίστηκαν και εκείνοι σε ένα ξέφωτο σημείο του δρόμου, που παρείχε όμως προστασία. Είχαν μαζί τους τρόφιμα και κουβέρτες και διατηρούσαν το ηθικό υψηλό. Ευτυχώς, το αυτοκίνητο λειτούργησε σαν προστατευτικός χώρος.

Εκεί περίμεναν να έρθουν να τους απεγκλωβίσουν τα σωστικά συνεργεία, τα οποία εντωμεταξύ είχαν αρχίσει να οργανώνονται. Το τρίτο αυτοκίνητο, τελευταίο στην σειρά, με δύο άτομα μέσα, έναν νεαρό εργαζόμενο στο Χιονοδρομικό και τον Διευθυντή της εταιρείας ιδιωτών που εκμεταλλεύεται το Χιονοδρομικό Κέντρο και τα σαλέ κ. Κώστα Παπαϊωάννου, εγκλωβίστηκε και αυτό σε ένα σημείο μεταξύ της θέσης "Καραούλια" και "Παπα-ρέμα".


H επιχείρηση διάσωσης

Πάνω από 50 άτομα συμμετείχαν, για 14 ώρες, στα σωστικά συνεργεία Ευρυτανίας. Στη μάχη η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, η 7η ΕΜΑΚ, η ΔΕΗ, ο Δήμος Καρπενησίου, η Πυροσβεστική Καρπενησίου, η Αστυνομία Καρπενησίου, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο Καρπενησίου και 10 μέλη του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας.

grabanis2

Από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και τις 3.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, δόθηκε πραγματική μάχη με τον χρόνο και με τις δυνάμεις της φύσης. “... δεν μπορώ να περιγράψω τις πραγματικές συνθήκες που ζήσαμε” λέει ένας από τους διασώστες της πρώτης γραμμής

Στην επιχείρηση διάσωσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας, που συμμετείχε με 10 άτομα. Τα τρία από αυτά ήταν και τα άτομα που έφτασαν πρώτοι -με τα πόδια- περίπου στις 3 τα ξημερώματα, στο τρίτο εγκλωβισμένο αυτοκίνητο με τα 2 άτομα του Χιονοδρομικού μέσα. Τα υπόλοιπα επτά μέλη της ομάδας ήταν σε διάφορα σημεία, έτοιμα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή. Επίσης, οι έμπειροι χειριστές των μηχανημάτων του Χιονοδρομικού Κέντρου έδωσαν υπεράνθρωπο αγώνα, για πάνω από 14 ώρες που κράτησε η επιχείρηση διάσωσης και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, φέρνοντας εις πέρας με απόλυτη επιτυχία το έργο που τους είχε ανατεθεί.

Μεγάλη βοήθεια προσέφερε το ερπυστριοφόρο όχημα που επιστρατεύτηκε από τη ΔΕΗ Καρπενησίου, το οποίο μετέφερε τρόφιμα και άτομα των σωστικών συνεργείων σε δύσβατες περιοχές. Επιτελικό αλλά σημαντικό έργο, παρείχαν η Αστυνομία Καρπενησίου, το Νοσοκομείο Καρπενησίου, το ΕΚΑΒ Ευρυτανίας αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, που συμμετείχε με μεγάλη ομάδα στην προσπάθεια διάσωσης των ανθρώπων.

Πολιτικός επικεφαλής της όλης επιχείρησης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, ο οποίος συντόνισε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης στον νομό μας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 50 άτομα συνολικά, τα οποία ήταν παρόντα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Σημαντική ήταν και η συμβολή του δήμου Καρπενησίου. Ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης είχε μάλιστα προτρέξει να δεσμεύσει από νωρίς ακόμη και αεροπορική βοήθεια, η οποία ήταν σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, σε περίπτωση που ήταν απαραίτητη η επέμβασή του. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που είναι αμφίβολο τελικά αν θα επιτρεπόταν η ενεργός συμμετοχή εναέριων μέσων.

Περίπου στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας και αφού υπήρξαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες από τα σωστικά συνεργεία που συμμετείχαν στην επιχείρηση εκείνη τη στιγμή, ζητήθηκε η συμβολή του ερπυστριοφόρου οχήματος της ΕΜΑΚ.

Εγκλωβίστηκε η 7η ΕΜΑΚ
Αμέσως, στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς του οχήματος στο Καρπενήσι. Μισθώθηκε τριαξονική νταλίκα, στην οποία φορτώθηκε το όχημα για να μεταφερθεί στο Καρπενήσι, ώστε να συμμετέχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού. Η μεγάλη νταλίκα έφτασε στο Καρπενήσι περίπου στις 7.00 το απόγευμα. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να τονίσουμε το γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Η νταλίκα που μετέφερε το όχημα της ΕΜΑΚ... επιχείρησε να ανέβει στην ανηφόρα της Λαγκαδιάς στο Καρπενήσι αλλά... κόλλησε.

Αιτία ήταν ότι το βαρύ όχημα ξεκίνησε από τη Λαμία για το Καρπενήσι χωρίς... αλυσίδες. Στην απόπειρα να ανέβει την απότομη ανηφόρα προς Λαγκαδιά, το αποτέλεσμα ήταν, λίγο πριν το ΟΝΑΡ, να κολλήσει. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στήθηκε άλλη μία μίνι επιχείρηση, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ευρυτανίας κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη, ώστε να απεγκλωβίσουν το “παγιδευμένο” όχημα της ΕΜΑΚ. Χάθηκε, όμως, πολύτιμος χρόνος, αφού σπαταλήθηκε εκεί πάνω από μία ώρα. Περίπου στις 8.00 το βράδυ, αφού το όχημα ξεφορτώθηκε από την νταλίκα, ξεκίνησε μόνο του για το Βελούχι.

Ο απεγκλωβισμός των πρώτων 14 ατόμων
Ο αγώνας για τον απεγκλωβισμό των δύο πρώτων αυτοκινήτων με τους 14 εγκλωβισμένους και στη συνέχεια του τρίτου αυτοκινήτου με τους άλλους δύο, συνεχίστηκε, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέχρι περίπου τις 12.00 τα μεσάνυχτα, όταν και έφτασαν στους πρώτους εγκλωβισμένους. "Οι στιγμές μόλις συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους δεν περιγράφονται. Μόλις πήραμε στα χέρια μας τα μικρά παιδιά, οι στιγμές ήταν απερίγραπτες", αναφέρει ένας από τους διασώστες στα "Ευρυτανικά Νέα".

Τα 14 άτομα επιβιβάστηκαν στο ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ και μεταφέρθηκαν χαμηλότερα, στη θέση "Έλατα", όπου ήταν εγκατεστημένη η υπόλοιπη δύναμη των διασωστών, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία κ.λπ. Στη 1.00 περίπου τα ξημερώματα της Τρίτης, τα 14 άτομα, με αυτοκίνητα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και με άλλα μέσα, μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο που είχε ζητηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας για να διανυχτερεύσουν. Με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, για προληπτικούς λόγους, τρία άτομα. Μία επισκέπτρια και δύο από τα άτομα του Χιονοδρομικού, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς όμως να συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία τους.

Ο απεγκλωβισμός των άλλων δύο
Εντωμεταξύ, η επιχείρηση διάσωσης συνεχίστηκε για να προσεγγίσουν τα συνεργεία τα άλλα δύο άτομα του Χιονοδρομικού, που ήταν εγκλωβισμένα ψηλότερα στο βουνό. Η προσέγγιση με οχήματα ήταν στην αρχή αδύνατη. Τα δύο άτομα ζούσαν δραματικές στιγμές. Το καλοριφέρ του αυτοκινήτου... πάγωσε και τελικά αχρηστεύτηκε, σχεδόν από τις 9.00 το βράδυ. Οι θερμοκρασίες έξω από τα αυτοκίνητα άγγιζαν τους -12 βαθμούς ενώ μέσα στο αυτοκίνητο τους -5.

Εκτός αυτών, δεν υπήρχαν καύσιμα, τρόφιμα και θέρμανση, πλην των θερμαινόμενων καθισμάτων που διέθετε το όχημα, που όπως όλοι λένε αυτά μάλλον τους έσωσαν. Είχαν, όμως, τηλεφωνική επικοινωνία. Τα "Ευρυτανικά Νέα" επικοινώνησαν τουλάχιστον δύο φορές τηλεφωνικά με τον κ. Κώστα Παπαϊωάννου, ο οποίος μέχρι τέλους κρατούσε πολύ υψηλό ηθικό και επίσης εμψύχωνε τον νεαρό εργαζόμενο του Χιονοδρομικού κ. Χρήστο Μπέσσα, όντας κάτω από πραγματικά επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες. Απλά περίμεναν τα σωστικά συνεργεία, τα οποία έφτασαν περίπου στις τρεις το πρωί.

Πρώτοι, όμως, έφτασαν τα τρία άτομα του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας, τα οποία προσέφεραν ό,τι ήταν απαραίτητο στους δύο εγκλωβισμένους και περίμεναν μέχρι να φτάσουν και τα οχήματα. Όταν έφτασε το ερπυστριοφόρο όχημα της ΔΕΗ, επιβιβάστηκαν όλοι και μεταφέρθηκαν, χαίροντας άκρας υγείας, στο Καρπενήσι.

Δείτε (εδώτί είπαν στα Ευρυτανικά Νέα οι άνθρωποι της πρώτης γραμής.