Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Έμεινε με... 10 συμβούλους ο Δημήτρης Τάτσης. Έχασε και την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Αγράφων μετά τις δύο διαγραφές και τις τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον δήμο Αγράφων. Μετά την διαγραφή, από τον δήμαρχο, των: Φουρλίγκα, Μιχόπουλο, δύο ακόμη σύμβουλοι της ομάδας του, ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια. Ακολουθούν δύο ακόμη ανεξαρτητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

agrafa-me-6

Η ομάδα των 6 διαφωνούντων. Από αριστερά: Κλεάνθη Φουρλίγκα και Θύμιος Μιχόπουλος. Διαφωνούσαν με τον δήμαρχο και διαγράφησαν. Ακολούθησαν δύο ανεξαρτητοποιήσεις. Από αριστερά: Δημήτρης Βούρτσας και Ταξιάρχης Σβερώνης, έχουν ήδη καταθέσει τις υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες ανεξαρτητοποιούνται από την ομάδα Τάτση. Υπό ανεξαρτητοποίηση. Από αριστερά: ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Φούκας και ο Δημήτρης Χαλιμούρδας, ανακοινώνουν, εντός των ημερών, τις ανεξαρτητοποιήσεις τους.


Κλιμακώνεται το πολιτικό χάσμα μεταξύ των συμβούλων στη δημοτική ομάδα του δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση. Μετά τις δύο διαγραφές, ακολούθησαν δύο ανεξαρτητοποιήσεις και ακολουθούν άλλες δύο. Πλέον, η δημοτική αρχή έμεινε, μόνο, με 10 συμβούλους. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση, του Θεόδωρου Μπαμπαλή, παραμένει παρατηρητής.

Για "αποστασία" κάνει λόγο η δημοτική αρχή

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ελλάδα, με αυτά που διαδραματίζονται στον δήμο Αγράφων, με τον δήμαρχο, όπως φαίνεται, να έχει χάσει τον έλεγχο του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος άνοιξε τους “ασκούς του Αιόλου” διαγράφοντας δύο, πάλαι ποτέ, στενούς του συνεργάτες. Την κα Κλεάνθη Φουρλίγκα, η οποία καταγγέλλει "οικονομικές ατασθαλίες" στον δήμο -έχει καταθέσει μάλιστα και σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα- και τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Ευθύμιο Μιχόπουλο, ο οποίος, παρά τη διαγραφή του, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση.

Οι ανεξαρτητοποιήσεις 

Την περασμένη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου, με τρία θέματα προς συζήτηση. Την παράσταση όμως έκλεψαν άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου, οι οποίοι κατέθεσαν εγγράφως την ανεξαρτητοποίησή τους, καταγγέλλοντας, επίσης, τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Πρόκειται για τον κ. Βούρτσα Δημήτριο και τον κ. Σβερώνη Ταξιάρχη. Οι δύο κατέθεσαν εγγράφως, με διαφορά ωρών, την ανεξαρτητοποίησή τους από την ομάδα Τάτση, και πλέον παραμένουν ανεξάρτητοι σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένα βήμα πριν την έξοδο βρίσκονται ακόμη δύο δημοτικοί σύμβουλοι της ομάδας Τάτση. Πρόκειται για τους: κκ Χαλιμούρδα Δημήτρη και Φούκα Νίκο, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε τα δύο τελευταία χρόνια και αντιδήμαρχος του δήμου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι θα καταθέσουν την ανεξαρτητοποίησή τους εντός της εβδομάδας.

Ομάδα των "6"

Οι δύο διαγραφές και οι τέσσερεις ανεξαρτητοποιήσεις καθιστούν μια ικανή ομάδα -οι ίδιοι διαψεύδουν ότι αποτελούν ομάδα- να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες στον δήμο. Σε αριθμητική συνεργασία με την αντιπολίτευση αποτελούν πλέον την... πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ικανή να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση της δημοτικής αρχής.

Είναι πλέον φανερό ότι η δημοτική αρχή έχει χάσει την πλειοψηφία. Έμεινε με μόλις 10 δημοτικούς συμβούλους σε ένα συμβούλιο που αποτελείται από 27 μέλη. Αν μιλούσαμε για τη Βουλή θα λέγαμε ότι η Κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, δηλαδή... η Κυβέρνηση έπεσε!

Αδιαφάνεια καταγγέλλουν οι διαφωνούντες

Οι έξι διαφωνούντες δημοτικοί σύμβουλοι, υπερασπίζονται την απόφασή τους, λέγοντας ότι στον δήμο επικρατεί αδιαφάνεια, ότι δεκάδες έργα αναθέτονται απευθείας, ενώ λένε πως η κατανομή των πόρων στερείται το κριτήριο της ίσης κατανομής.

Κατηγορούν την ηγετική ομάδα του δήμου για μεροληψία υπέρ των πρώην δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου -τόπος καταγωγής του δημάρχου και του αντιδημάρχου έργων- με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη στον τόπο.

"Αποστάτες" οι διαφωνούντες

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, το γεγονός των ανεξαρτητοποιήσεων μεταφράζεται ως "αποστασία". "Ο δήμος Αγράφων δεν έχει λάβει παρά ελάχιστα χρήματα", λένε, "και προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέσα σε κλίμα οικονομικής κρίσης".

"Οι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να εμποδίσουν την πορεία του δήμου Αγράφων για άγνωστους σκοτεινούς λόγους που μόνο οι ίδιοι και όσοι τούς υποκινούν γνωρίζουν. Οι Αγραφιώτες θα καταλάβουν το παιχνίδι τους και θα τούς δώσουν την απάντηση που ζητούν", υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του δημάρχου Αγράφων.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Τη λογική του "ώριμου φρούτου" φαίνεται να ακολουθεί η... κανονική αντιπολίτευση του δήμου Αγράφων, η οποία παρατηρεί απλώς τα γεγονότα, χωρίς καμία παρέμβαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση τόσο την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου, όσο και τη δεύτερη, κατά την οποία, σύμφωνα με το νόμο, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδρίαζε για την εκλογή των Επιτροπών, απουσίαζε ανεξήγητα.

Η απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης ερμηνεύεται από τη δημοτική αρχή ως "άστοχη κίνηση", διότι αν οι διαφωνούντες είχαν τους δικούς τους λόγους να απουσιάζουν, -π.χ να στείλουν μήνυμα στον δήμαρχο - η αντιπολίτευση ποιους λόγους είχε;

"Είναι φανερό ότι αδιαφορούν για τους θεσμούς, καταπατώντας τη δημοκρατική διαδικασία και παράλληλα απαξιώνουν τους Αγραφιώτες με τη στάση τους", λένε από τον δήμο, σε ένα μπαράζ κατηγοριών εναντίων όσων υπονομεύουν το μέλλον του δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των 6 διαφωνούντων.

Με χαμένη την πλειοψηφία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν και η δημοτική αρχή έμεινε με μόλις 10 συμβούλους, αυτό σε τίποτα δεν επηρεάζει τη λειτουργία του δήμου, όσον αφορά τη διοίκηση. "Ο δήμος δεν πέφτει", λένε.

Ωστόσο, τα πράγματα για τη δημοτική αρχή είναι πλέον σκούρα. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν ξανά κατανομές πιστώσεων και αναθέσεις έργων, όπως παλιά. Η αντιπολίτευση, κατά κανόνα, δεν εγκρίνει τις αποφάσεις του δήμου και σε συνδυασμό με τους διαφωνούντες, δεν πρόκειται εύκολα να περάσουν θέματα που θα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Υπάρχει βεβαίως πάντα το "παραθυράκι" της Οικονομικής Επιτροπής. Η Επιτροπή, με πρόεδρο τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Τάτση και μέλη μόνο από την ομάδα που παραμένει μαζί του, μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, ο δήμαρχος, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν πλέον στον δήμο, δεν είναι διατεθειμένος να παραδοθεί. Ήδη, έχει συσπειρώσει του εναπομείναντες συμβούλους γύρω από το έργο του δήμου και πλέον δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την "ομάδα των απόστρατων" όπως αρέσκονται να τιτλοποιούν τους διαφωνούντες συμβούλους.

Βέβαια, το κατά πόσο μπορούν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο των 27 μελών να διοικεί μια μειοψηφία των 10, έστω και αν σε αυτή ανήκει ο δήμαρχος, αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το Ελληνικό παράδοξο του πράγματος και να καταγραφεί στην ιστορία του "Καλλικράτη" στην Ευρυτανία.