Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ακόμη... χωρίς προϋπολογισμό στον δήμο Αγράφων. Ποιες έκτακτες πληρωμές εγκρίθηκαν ομόφωνα τον Ιανουάριο

"Πάγωσε" πάλι η λειτουργία του δήμου Αγράφων αφού, ακόμη και σήμερα, η δημοτική αρχή δεν έχει συντάξει, ψηφίσει και εγκρίνει το νέο προϋπολογισμό για το 2013. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη όταν οι πληρωμές που επιτρέπονται είναι μόνο για τους μισθούς των υπαλλήλων.

dimotiko-symboulio-agrafa

Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ "σπάει" ο δήμος Αγράφων. Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθ. Περιεχομένου (ΦΕΚ 228/18.11.2012), ο δήμος υποχρεούται να είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2013 μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Προϋπολογισμός όμως ακόμη δεν υπάρχει.

Η δημοτική αρχή εργάζεται πυρετωδώς για τη σύνταξη νέου προϋπολογισμού για το 2013. Παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες έχουν παρέλθει, δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα εγκριθεί και θα ψηφιστεί, ώστε ο δήμος να "πάρει μπροστά" ξανά. Βέβαια, "αντικειμενικοί" λόγοι, όπως η μεγάλη καθυστέρηση διορισμού νέων αντιδημάρχων, οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων συνεδρίασε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2012 και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης. Η νομοθεσία προβλέπει τέτοιες περιπτώσεις και δίνει έτσι το δικαίωμα πληρωμών στους μισθούς των υπαλλήλων μέχρι την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ώσπου να αρχίσει να ισχύει ο νέος προϋπολογισμός, όχι αργότερα πάντως από το τέλος Μαρτίου 2013, ισχύει ο προϋπολογισμός του 2012, έτους που έχει λήξει μόνον ως προς την πληρωμή συγκεκριμένων δαπανών (της παρ. 1 του άρθρου 158 του ΔΚΚ ν. 3463/09).

Μεταξύ των δαπανών που προβλέπονται είναι οι μισθοί των δημάρχων, αντιδημάρχων κ.λπ. οι κάθε είδους αποδοχές του προσωπικού, περιλαμβανομένων και των κατ' αποκοπή εξόδων κίνησης, καθώς και οι παροχές σε είδος για την προστασία των εργαζομένων, η γραφική ύλη, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΕΛΤΑ, καύσιμα, κ.λπ.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Τέλος "... επειδή το οικονομικό έτος 2012 έχει λήξει και δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, μπορούν έως το τέλος Ιανουαρίου να διατίθενται οι πιστώσεις του προηγούμενου έτους, που αφορούν υποχρεωτικές δαπάνες", είπε ο πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα τις δαπάνες και τα ποσά όπως αυτά δημοσιεύονται παρακάτω:

Οι δαπάνες που θα πληρωθούν

Για ειδικούς συνεργάτες προβλέπεται πίστωση 50.000 ευρώ, για εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων ειδικών θέσεων 12.500 ευρώ, για τακτικές αποδοχές Συμβασιούχων Διοικητικών 40.000 ευρώ, ενώ για εργοδοτικές εισφορές έκτακτου προσωπικού συμβασιούχων θα διατεθούν 12.000 ευρώ. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Την ίδια στιγμή, πίστωση 127.000 ευρώ προβλέπεται για τακτικές αποδοχές αορίστου χρόνου, 29.000 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου, 65.000 για τακτικές αποδοχές (καθαρίστριες σχολείων), ακόμα 18.000 ευρώ για τακτικές αποδοχές των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας, 25.500 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου (καθαρίστριες σχολείων & εργατών καθαριότητας), 17.000 ευρώ για τακτικές αποδοχές συμβασιούχων οδηγών, και τέλος, 5.000 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο δήμος Αγράφων, μετά τα τελευταία γεγονότα και τις 6 ανεξαρτητοποιήσεις (οι δύο με αποπομπή του δημάρχου), διοικείται από μειοψηφία. Όσα θέματα και να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, κανένα δεν μπορεί να εγκριθεί, αν δεν συμφωνεί και η πλειοψηφία, δηλαδή η αντιπολίτευση και η "ομάδα των 6".

Αν ο προϋπολογισμός που θα φέρει σύντομα για έγκριση η δημοτική αρχή δεν τύχει της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Στον δήμο επικρατεί ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα, και υπάρχουν... δύο ενδεχόμενα.

Είτε, αρχικά, η δημοτική αρχή να φέρει προϋπολογισμό "πέρα από κάθε φαντασία" (όπως υποψιάζονται κάποιοι από την πλειοψηφία) δηλαδή “ανέφικτο να υλοποιηθεί”, ώστε να προκαλέσει την αρνητική ψήφο των διαφωνούντων -πρώην δικών τους- και της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε μετά, με παρρησία, να καταγγείλει την αδιαλλαξία της πλειοψηφίας,

είτε η πλειοψηφία να εγκρίνει μόνο τις δαπάνες που προβλέπεται στον παραπάνω νόμο ως έκτακτες και άμεσα διαθέσιμες, δηλαδή μισθούς κ.λπ. των υπαλλήλων και να ακυρώσει τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση ο δήμος Αγράφων δύσκολα θα μπορεί να λειτουργήσει με τον "ανέμελο τρόπο" που λειτουργούσε στο παρελθόν, ενώ φαίνεται ότι και “τα μάτια” της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι πλέον στραμμένα στον δήμο και τις αποφάσεις του.