Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Επιστολή στον πρωθυπουργό. Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων που παραμένουν αποκλεισμένοι από τις κατολισθήσεις

Έχουν απογοητευτεί οι κάτοικοι που διαμένουν στα χωριά της δυτικής Ευρυτανίας και οι οποίοι μετά την κατολίσθηση στη θέση " Σπάρτο" στον οδικό άξονα Ραπτόπουλο - Κέδρα, είναι εδώ και 30 ημέρες αποκλεισμένοι. Με επιστολή τους, η οποία απευθύνεται ακόμη και στον πρωθυπουργό, ζητούν άμεση λύση.

raptopoulo-katolisthiseiss

Τα "Ευρυτανικά Νέα" βρέθηκαν στο σημείο, από την πρώτη στιγμή, καταγράφοντας το μέγεθος της φυσικής καταστροφής, αλλά και την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες, αφού έχουν ως πρόσβαση για το Ραπτόπουλο μια παράκαμψη, μέσω Κέδρων, έναν επικίνδυνο χωματόδρομο


 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατολίσθηση των τελευταίων ετών στην Ευρυτανία, η οποία προκάλεσε: τον αποκλεισμό τουλάχιστον 400 ατόμων, που διαμένουν μόνιμα στα χωριά Κέδρα, Βασιλέσι, Φουσιανά, Πρόδρομο, Πρασιά, Μεταξάδες κ.λπ., καθώς και τη συνεχιζόμενη διακοπή της κυκλοφορίας, με απόφαση της νομαρχίας, όπως και την αδυναμία, προς το παρόν, να δοθεί λύση.

Τα "Ευρυτανικά Νέα" βρέθηκαν στο σημείο από την πρώτη στιγμή, καταγράφοντας το μέγεθος της φυσικής καταστροφής, αλλά και την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας πρόσβαση για το Ραπτόπουλο από μια παράκαμψη, μέσω Κέδρων, έναν επικίνδυνο χωματόδρομο.

Από την πρόσβαση αυτή, με καθημερινό κίνδυνο περνούν από την προσωρινή οδική σύνδεση Κέδρα - Κάτω Ραπτόπουλο, μέσω Πρασιάς, για να πάνε σχολείο τα παιδιά, για να έρθουν τα τρόφιμα και οι προμήθειες, ο γιατρός και τα φάρμακα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, αρμόδια για τη διατήρηση της βατότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά στους κατοίκους, μισθώνοντας μηχανήματα που κατάφεραν, μια - δύο φορές, να ανοίξουν τον δρόμο.

Καθώς όμως η κατολίσθηση ήταν συνεχόμενη, αποφασίστηκε και εκδόθηκε διαταγή απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα, 20 ημέρες μετά, αφού η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος κατάφερε και εξασφάλισε 100.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα, υπολογίζοντας τις ζημιές από τις κατολισθήσεις σε 1,5 εκατ. ευρώ. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Πρόσφατα και ο δήμος Αγράφων, αποφάσισε και ενέκρινε ένα μικρό κονδύλι, ύψους 8.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπισθεί, κατά το δυνατό, το φαινόμενο.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Π. Ε Ευρυτανίας και οι τεχνικές της υπηρεσίες απευθύνθηκαν σε γεωλόγο και αναμένεται να εκδοθεί σύντομα μια πρώτη γνωμοδότηση για το τι πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να αντιμετωπισθεί το κατολισθητικό φαινόμενο, το οποίο να τονίσουμε πως είναι ενεργό, συνεχίζει, δηλαδή, να υφίσταται.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Την περασμένη Τετάρτη, οι κάτοικοι των αποκλεισμένων χωριών Πρασιάς και Κέδρων, προσέφυγαν σε έντονη διαμαρτυρία με ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον βουλευτή, την περιφέρεια, τον δήμο, αλλά ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά. Η διαμαρτυρία των κατοίκων έχει ως εξής:

Διαμαρτυρία κατοίκων για τις κατολισθήσεις. Κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων Πρασιάς - Κέρδων

ΠΡΟΣ: Τον κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Λαμία.

Λαμβάνοντας υπόψη 1. τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο 20ημερο, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης που έγινε στο κεντρικό οδικό δίκτυο Ραπτόπουλο - Πρασιά - Κέδρα - Δήμος Αργιθέας, Καρδίτσας και 2. την υπ’ αριθμ. 148/5-2-2012 απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη διακοπή κυκλοφορίας στο προαναφερθέν οδικό δίκτυο.

Αποφασίστηκε ομόφωνα να αποστείλουμε το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα της αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

Ζητάμε απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύση στο ανωτέρω πρόβλημα, ήτοι :

Να προβούν άμεσα στην άρση της απόφασης διακοπής του οδικού δικτύου Ραπτόπουλο- Πρασιά - Κέδρα - Νομός Καρδίτσας και τη βελτίωση με χαλικόστρωση του τμήματος που έγινε η κατολίσθηση ( 500 μ. περίπου).

Να προβούν στη σύνταξη μελέτης και να λάβουν όλα τα ασφαλή μέτρα αποκατάστασης ολόκληρου του ανωτέρω οδικού δικτύου.

Να εγκατασταθούν άμεσα μηχανήματα έργων στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα και σε περίπτωση καταπτώσεων να προβαίνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι:

Τη διαδρομή αυτή τη διανύουν δύο φορές την ημέρα περίπου 20 μαθητές Α/θμιας και Β/Θμιας Εκπ/σης για να μεταφερθούν από τις κοινότητες Κέδρων και Πρασιάς σε σχολεία του Ραπτοπούλου

Οι μόνιμοι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων, Κέδρων και Πρασιάς, οι οποίοι αριθμούν τους 400 περίπου, με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπερήλικες και κτηνοτρόφοι, επιβαρύνονται σημαντικά και πέραν των δυνατοτήτων τους για την μεταφορά των κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και για την επικοινωνία με γιατρούς, φάρμακα, Κέντρο Υγείας κ.λπ. Τα πενιχρά έσοδα που έχουν από τα ζώα τους σε συνδυασμό με τη μείωση των αγροτικών συντάξεων βάζουν τροχοπέδη σε κάθε είδους μετακίνηση, η οποία στην προκειμένη περίπτωση επιβαρύνεται με 50 χλμ. επιπλέον. Επίσης, η επικινδυνότητα προσπέλασης των παρακαμπτηρίων δρόμων είναι πολλή μεγαλύτερη.

Θεωρούμε τους εαυτούς μας εγκαταλελειμμένους και παραμελημένους από την πολιτεία και για το μόνο που νοιάζονται για μας είναι η περικοπή των συντάξεων και η αύξηση των φόρων, έστω και με τεκμήρια διαβίωσης που αντί γι’ αυτά θα έπρεπε να επιδοτούν τους κατοίκους που είναι αναγκασμένοι να διαμένουν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες σε τόσο δυσπρόσιτες περιοχές.

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΚΕΔΡΩΝ Πέτσας Γεώργιος (Πρόεδρος), Βασιλείου Γεώργιος (Μέλος), Παπαντζίμας Δημήτριος (Μέλος)

ΠΡΑΣΙΑΣ. Τσιούνης Λάμπρος (Πρόεδρος), Κολοβής Ηλίας (Μέλος), Χρυσαφογεώργος Ηλίας (Μέλος).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, Δήμαρχο Αγράφων, Βουλευτή Ευρυτανίας, Υπουργό Εσωτερικών, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Πρωθυπουργό της χώρας.