Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στο Καρπενήσι οι φοιτητές της Καρδίτσας - Το νέο μηχανογραφικό για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συνολικά 129 τμήματα λιγότερα φέτος. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Καρδίτσα

Το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ύστερα από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο σχέδιο «Αθηνά», έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας.

tei-dasoponias-karpenisi

Τι αλλάζει για τους υποψηφίους

Στο μηχανογραφικό δελτίο για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, 129 δηλαδή λιγότερα σε σχέση με τα 534 Τμήματα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια (αρκετά ήταν μόνο στα χαρτιά, καθώς, παρότι ιδρύθηκαν, δεν λειτούργησαν ποτέ).

Έτσι, οι συγχωνεύσεις τμημάτων που λειτουργούσαν ως πέρυσι μειώνονται τελικά σε 76 από τις 97 που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο «Αθηνά».

Επίσης, σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα: ανάμεσά τους, η Σχολή Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λαμίας, το τμήμα Μηχανολογίας & υδάτινων πόρων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, τα τμήματα Λογιστικής και Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ Πάτρας κ.α

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι οι θέσεις για τους υποψηφίους της γενικής σειράς σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα φθάνουν περί τις 50.000.

«Με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην παρουσίαση της αναδιάρθρωσης που έφερε η «Αθηνά».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

...και τα τμήματα του τίθενται σε μεταβατικότητα

Αντιδράσεις στην Καρδίτσα

Στο μεταξύ, στην Καρδίτσα, η δυσαρέσκεια της τοπικής, ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας για την απώλεια του Τμήματος Δασοπονίας, που απορροφάται 100% από το αντίστοιχο τμήμα στο Καρπενήσι (δίχως μάλιστα μεταβατική περίοδο), συνεχίζεται.

Όπως άλλωστε έγραφαν πριν λίγες ημέρες σε αναλυτικό ρεπορτάζ τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 539, 13-03-13), βάσει του σχεδίου «Αθηνά» αναμένεται να μετακινηθούν στο Καρπενήσι περίπου 250 σπουδαστές (μαζί με 10 καθηγητές) που μέχρι σήμερα ανήκαν στο ΤΕΙ της Καρδίτσας.

«Δραματική κατάληξη για την Καρδίτσα είχε η διαβούλευση για το σχέδιο "Αθηνά". Η απώλεια της Σχολής Δασοπονίας από την περιοχή μας αποτελεί πολύ σοβαρό πλήγμα σε ουσιαστικό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στη θεσσαλική πόλη.

Το προηγούμενο διάστημα, φοιτητές και καθηγητές συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και αποχή από τα μαθήματα τους, ενώ σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας, ώστε να εξεταστούν όλες οι εξελίξεις.