Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Γιορτή Δασοπονίας στη Φουρνά. Ημερίδα για τα δάση με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών κ.α. Συνέντευξη του Δασάρχη Φουρνάς σε μαθητές του χωριού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η οποία γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Φουρνάς ημερίδα με θέμα «Δάσος: Πηγή ζωής ή κέρδους;».

fourna-giorti-dasoponias

Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 με τη συνεργασία του Αλκιβιάδειου Γυμνασίου Λ.Τ. Φουρνάς, του δήμου Καρπενησίου, του Δασαρχείου Φουρνάς και του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Λαμίας.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Ανδρέας Κοντοδημόπουλος, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τη Δημοτική Σύμβουλο κα Γεωργία Γκαρίλα (εκ μέρους του δήμου Καρπενησίου) και τον Διευθυντή Δασών κ. Γιώργο Καραγεώργο.

Ύστερα από μια σύντομη εισαγωγή της μαθήτριας Δήμητρας Μάργαρη, παρουσιάστηκαν τρία ενδιαφέροντα και συνάμα επίκαιρα θέματα με τίτλο «Δάσος και νερό», με εισηγητή τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου, «Δάσος και κλιματική αλλαγή», από τον κ. Ιωάννη Ραυτογιάννη, καθηγητή του Τμήματος Δασοπονίας Καρπενησίου και «Διαχείριση του δασικού πλούτου της περιοχής Φουρνά και του νομού Ευρυτανίας», από τον κ. Σταύρο Κοσμά, Δασολόγο - Δασάρχη Φουρνάς.

Στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από το ακροατήριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Γυμνασίου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Φουρνάς, εκπρόσωποι του Δασαρχείου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, της Εκκλησίας, της Δημοτικής Ενότητας Φουρνάς, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του Συλλόγου Γυναικών Φουρνάς και οι κάτοικοι της περιοχής.

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Λ.Τ. Φουρνάς κ. Γεώργιος Αναγνώστου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά τοπικών εδεσμάτων στους συμμετέχοντες από τους γονείς των παιδιών και τον Σύλλογο Γυναικών Φουρνάς.

Οι μαθητές μαθαίνουν για τα δάση

Εντωμεταξύ, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, οι μαθήτριες Δήμητρα Μάργαρη της Γ΄ Γυμνασίου, Αθανασία Τσιρώνη και Ευαγγελία Ντούσικου της Β΄ Γυμνασίου, παρουσίασαν μια εργασία σχετικά με το δάσος της Φουρνάς, έχοντας στο μυαλό τους ότι «Τα δάση δεν τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».

Με δεδομένο ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η παράνομη υλοτομία, οι πυρκαγιές, η μόλυνση των δασών και η οικιστική επέκταση απειλούν τις δασικές εκτάσεις, θέλησαν να μάθουν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δάσος της περιοχής τους. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «πήραμε την πρωτοβουλία και ζητήσαμε από τον Δασάρχη Φουρνάς κ. Κοσμά να μας ενημερώσει σχετικά με το θέμα και σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, αποκομίσαμε αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες».

Τι είπε ο Δασάρχης Φουρνάς

Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από την συνέντευξη του Δασάρχη, όπως αυτά καταγράφησαν στην εργασία, έχουν ως εξής:

Καταρχάς ενημερωθήκαμε για το είδος του δασικού μας πλούτου. Στην περιοχή κυριαρχεί η υβριδογενής ελάτη. Το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, έχει μεγάλη οικονομική σημασία και καλύπτει 133.000 στρέμματα. Ένα δεύτερο είδος ξύλου είναι η δρυς η οποία συναντάται σε 60.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, το δάσος της ευρύτερης περιοχής της Φουρνάς δεν αντιμετωπίζει σοβαρά και άμεσα προβλήματα. Με την περσινή κακοκαιρία, όμως, προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε γερά και υλοτομήσιμα δέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα εύρεσης «καλού κορμού» για υλοτόμηση. Τονίστηκε ότι αν δεν διατεθούν κονδύλια για τον καθαρισμό του δάσους από τους πεσμένους κορμούς, αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία πιθανής πυρκαγιάς στο μέλλον, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

Σε ερώτηση για το αν οι κάτοικοι είναι ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά στο δάσος, η απάντησή του ήταν θετική, καθώς όπως είπε οι απαιτήσεις των κατοίκων περιορίζονται στην ανάγκη τους για θέρμανση. Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης τους, ανέφερε ότι στο παρελθόν σε μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε την περιοχή οι κάτοικοι βοήθησαν σημαντικά στην αντιμετώπισή της. Επεσήμανε, όμως, ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να απευθύνονται στο Δασαρχείο πριν από κάθε ενέργειά τους σχετική με το δάσος, και να το αντιμετωπίζουν ως «αγαθό που πρέπει να παραμείνει αλώβητο».

Είπε χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο δάσος είναι εξοικειωμένοι μαζί του, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το θεωρούν δικό τους, κτήμα τους και το εκμεταλλεύονται όπως θέλουν».

Στη συνέχεια της συζήτησής μας τόνισε ότι η διαχείριση του δάσους από την υπηρεσία γίνεται με βάση την «αρχή της αειφορίας», η οποία θεσπίστηκε νομοθετικά από το 1937 και ισχύει για όλα τα δάση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεριμνούν για τη διατήρηση, την επαύξηση, αλλά και τη βελτίωση του φυσικού πόρου, τον οποίο εδώ και 60 χρόνια κατάφεραν να προασπίσουν. Ωστόσο, το Δασαρχείο αντιμετωπίζει προβλήματα μείωσης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο του. Παλαιότερα υπηρετούσαν 8-9 δασολόγοι, αυτή τη στιγμή μόνο 2 και αυτό «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που η ελληνική κοινωνία επιλέγει για το ρόλο των δασών».

Τέλος, ο κ. Δασάρχης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι η Ημέρα Δασοπονίας αποτελεί τελευταία είδηση στα κανάλια. Σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη χρησιμότητα του δάσους και τα οφέλη που τους προσφέρει. Όταν, όμως, ξέσπασε φωτιά στην Πάρνηθα, που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, τότε θορυβήθηκαν και οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε αυτό το δυσάρεστο γεγονός. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι λυπηρό να θυμόμαστε το δάσος μετά από μια καταστροφή και τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών και αρμόδιων φορέων.