Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

“Hellas Rally Raid Lepanto 2013”. Σκόνη και θέαμα στα ευρυτανικά βουνά. (ΦΩΤΟ) Εντυπωσίασαν οι μηχανές εντούρο και τα 4x4 αυτοκίνητα που πέρασαν από το Καρπενήσι

Ένα σπουδαίο ράλι ταχύτητας, κυρίως όμως αντοχής και «επιβίωσης» για οδηγούς και οχήματα, επέλεξε πριν από λίγες ημέρες το Καρπενήσι και την πανέμορφη ευρυτανική φύση ως ενδιάμεσους σταθμούς του: ο λόγος για το «Hellas Rally Raid Lepanto 2013», τον αγώνα που ξεκίνησε την Κυριακή 21 Απριλίου από τη Ναύπακτο και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (26/4).

agones-enduro-athlitiko

Συνολικά 170 πληρώματα με μηχανές εντούρο, «γουρούνες», buggie και 4x4 αυτοκίνητα, 11 ειδικές διαδρομές σε κακοτράχαλους δρόμους, 1650 απαιτητικά χιλιόμετρα και συμμετοχές από την Ιταλία (κατά κύριο λόγο), τη Μεγάλη Βρετανία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία κ.α, καθώς και έξι πληρώματα από την Ελλάδα, τα στοιχεία που συνέθεσαν τον αγώνα.

Ανασύνταξη δυνάμεων στο Καρπενήσι

Την 5η -και προτελευταία- ημέρα του αγώνα, την Πέμπτη 25 Απριλίου, οι διοργανωτές έβαλαν στο πρόγραμμα του αγώνα το Καρπενήσι· γύρω στις 11.00 το πρωί, οι προπορευόμενοι οδηγοί, έχοντας ξεκινήσει νωρίς από τη Ναύπακτο, έφθαναν σταδιακά στο Καρπενήσι.

Κοντά στο σημείο όπου γίνεται κάθε χρόνο το παζάρι, στον Προφήτη Ηλία, στήθηκε το Service Park.

agones-enduro-service

Μέλη της Α.Λ.Α Καρπενησίου -σε συνεργασία με τον δήμο- υποδέχονταν και κατέγραφαν τους οδηγούς και τον χρόνο που είχαν σημειώσει· συνολικά 110 πληρώματα από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βουλγαρία κ.α, καθώς και το μοναδικό ελληνικό πλήρωμα (Δημητριάδης-Κάλφας με Mitsubishi Pajero) πήραν τις απαραίτητες ανάσες, δροσίστηκαν, και επιδιόρθωσαν μικροπροβλήματα στα οχήματά τους· τίμησαν δε… δεόντως τα σουβλάκια που ψήνονταν στον ίδιο χώρο.

Η ειδική διαδρομή

Νωρίς το απόγευμα, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, καθώς από εκεί ξεκίνησε για τους οδηγούς η ειδική χρονομετρημένη διαδρομή, στο μεγαλύτερο κομμάτι της (90%), φυσικά, χωμάτινη.

Οι οδηγοί έφθασαν αρχικά στη Μυρίκη, και ύστερα κινήθηκαν προς το Μουζίλο, για να κατευθυνθούν -μέσω ασφάλτου- στην Ανιάδα και από εκεί στο χωριό Σέλο (Βύθισμα).

Κατηφόρισαν κατόπιν στον Κρικελοπόταμο και τους οικισμούς Μπερζιανή και Μαρίνο του πρώην δήμου Δομνίστας, για να ακολουθήσει ο Άγιος Χαράλαμπος, η Καστανούλα, η Ροσκά και τέλος, ο Πρόδρομος· από εκεί οδηγοί και αναβάτες πέρασαν στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, για να καταλήξουν το βράδυ, ύστερα από σχεδόν 250 χλμ πορείας, στο ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου.

Να σημειώσουμε δε, ότι ο αγώνας δεν “διαφημίστηκε” ιδιαίτερα λόγω της ίδιας της φύσης του: τα πληρώματα παραλαμβάνουν το αναλυτικό road book για την πορεία που θα ακολουθήσουν, λίγες ώρες πριν την εκκίνηση και έτσι οι διαδρομές μένουν σχεδόν «κρυφές».

agones-enduro-xoma

Ικανοποίηση και προοπτικές

Την απόλυτη ικανοποίησή τους από τη διεξαγωγή της 5ης ημέρας του Hellas Rally Raid σε ευρυτανικό έδαφος εξέφρασαν, εξάλλου, τόσο οι διοργανωτές του αγώνα, όσο και οι οδηγοί που δοκίμασαν τις ικανότητες και τις αντοχές τους στους κακοτράχαλους, δύσκολους δασικούς δρόμους της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας.

Μάλιστα, έγινε μια διερευνητική συζήτηση για το ενδεχόμενο να αποκτήσει ο νομός Ευρυτανίας αναβαθμισμένο ρόλο στην επόμενη αντίστοιχη διοργάνωση (το 2014), καθώς κοινός τόπος είναι το ότι υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα και οι προϋποθέσεις για να φιλοξενηθούν στην περιοχή μας ακόμα περισσότερες ειδικές διαδρομές.

agones-rally-ellinies

agones-rally-mixani