Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo


27 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ. Διαβάστε το νέο άρθρο του Διονύση Παρούτσα

Πριν από λίγες μέρες ήταν η 27η επέτειος του τραγικού δυστυχήματος στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, όταν στις 26 Απριλίου του 1986, εξαιτίας κάποιων κακών χειρισμών εξερράγη ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο 4, εκλύοντας στην ατμόσφαιρα τόνους ραδιενεργού υλικού, το οποίο υποβοηθούμενο από τους ανέμους που έπνεαν εκείνη την περίοδο έφτασε μέχρι τη χώρα μας και κατακάθισε σε ορισμένες περιοχές, μολύνοντάς τες μέχρι το έτος 3970!!

tsernobil-epeteios

Σύμφωνα με ορισμένους χάρτες που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο, η περιοχή της Ευρυτανίας και ιδιαίτερα το βορειοανατολικό της τμήμα ήταν μια από εκείνες που δέχθηκαν αρκετό ραδιενεργό υλικό.

Το δυστύχημα αυτό, προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στον κόσμο, απέναντι στη χρήση της ατομικής ενέργειας ως τρόπου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και δημιούργησε ένα μεγάλο αντιπυρηνικό κίνημα.

Εντούτοις, όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα υποστηρίζεται δειλά –δειλά η ιδέα ότι για να απεξαρτηθεί η χώρα μας από την ευρεία χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται να στραφεί σε φιλικότερες για το περιβάλλον πηγές, μεταξύ των οποίων και η πυρηνική ενέργεια.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνουν οι θιασώτες αυτής της ιδέας, είναι ότι η ΕΕ όταν λέει «πράσινη ενέργεια», εννοεί τις ανανεώσιμες μορφές της στις οποίες σαφώς δεν περιλαμβάνεται η πυρηνική. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2020 το 20% της κατανάλωσης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Φυσικά, η στάση αυτών των ανθρώπων είναι δικαιολογημένη, καθότι δεν μπορεί κανείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Η ανάπτυξη απαιτεί ενέργεια, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να βρεθεί παρά στο περιβάλλον και σίγουρα εις βάρος του. Αυτή είναι η βάση κάθε τεχνοκράτη. Το θέμα είναι, όμως, με ποιον τρόπο θα καταφέρει κανείς να συνδυάσει τα πράγματα έτσι ώστε να κάνει τη μικρότερη ζημιά.

Επειδή το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι φωνές που θα ζητούν την εγκατάσταση και στη χώρα μας τέτοιων εργοστασίων, (καθώς όλοι θα πουν ότι είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους εξόδου από την κρίση) καλό είναι να δούμε για ποιους λόγους θα πρέπει να αποφευχθεί ένα παρόμοιο ενδεχόμενο.

Καταρχήν, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ακόμα υπαρκτός και η ισχυριζόμενη βελτίωση των συστημάτων ασφαλείας αντισταθμίζεται στην προοπτική εγκατάστασης χιλιάδων νέων αντιδραστήρων ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν τη σχετική υποδομή.

Έπειτα, η διάδοση των πυρηνικών όπλων καθίσταται ακόμα ευκολότερη.

Οι περιπτώσεις της Β. Κορέας και του Ιράν είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για το μέλλον σε ένα πλανήτη διάσπαρτο με πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο κίνδυνος τρομοκρατικού κτυπήματος σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, από την εξόρυξη και παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και στις εγκαταστάσεις διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς και σε όλες τις ενδιάμεσες μεταφορές.

Τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν ενεργά για χιλιάδες χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί καμιά σίγουρη μέθοδος διαχείρισης τους. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια στιγμή τα ραδιενεργά απόβλητα δεν θα διαρρεύσουν, με όποιον τρόπο και αν έχουν αποθηκευτεί, μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Όσο δελεαστικό και αν φαίνεται το ενδεχόμενο μια μικρή ποσότητα ουρανίου να μπορεί να φωταγωγεί ολόκληρες πόλεις για ένα ολόκληρο χρόνο, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και όλο το ουράνιο της γης να χρησιμοποιούνταν σε πυρηνικά εργοστάσια, δεν θα αρκούσε παρά μόνο για 40 χρόνια παραγωγής ενέργειας!

Τέλος, οι πυρηνικοί σταθμοί για τις εξαιρετικά σεισμογενείς χώρες της Νοτίου Βαλκανικής έχουν τη μισή οριακή πρόβλεψη για την ασφάλεια της κατασκευής, της αποθήκευσης και φύλαξης των πυρηνικών αποβλήτων και απροσδιόριστα υψηλό κόστος γι΄ αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζοντας τους κινδύνους από την έκρηξη του Τσερνομπίλ, δεν περιμένει καμία αλλαγή σύντομα και επισημαίνει : "Οι περιορισμοί που αφορούν συγκεκριμένα είδη τροφίμων από ορισμένα κράτη-μέλη πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για πολλά χρόνια ακόμη."

Οι ολέθριες συνέπειες του Τσερνομπίλ θα συνεχίζουν να υφίστανται και κανείς δεν πρόκειται ποτέ να μάθει τον πραγματικό βαθμό της καταστροφικής του επίδρασης στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Παρ' όλα αυτά γνωρίζουμε αρκετά ώστε να πούμε ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αναλάβει το παραμικρό ρίσκο για να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο!

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ είναι το πιο τραγικό παράδειγμα ανάμεσα σε πλήθος άλλων που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σώσουμε τον πλανήτη χωρίς την πυρηνική κληρονομιά.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, καθώς είναι δυνατόν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050, χωρίς τη συνδρομή της πυρηνικής ενέργειας.

Μόνο που για να συμβεί αυτό, πρέπει να απαλλαγούμε από εμμονές του τύπου «οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την αισθητική μας» και «είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρκεί τα υδροηλεκτρικά έργα να μη γίνουν στα ποτάμια μας και οι ανεμογεννήτριες να μην μπουν στο χωριό μας».