Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Αυλαία με Νεοελληνική Γλώσσα για τις Πανελλαδικές. Ανέστειλαν την απεργία οι καθηγητές. Η στάση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας

Γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης οι καθηγητές έβαλαν τέρμα στην μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των Τοπικών Ενώσεων τους (ΕΛΜΕ) και αποφάσισαν ότι δεν θα γίνουν απεργίες μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

panellinies-exetaseis

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων. Ωστόσο μέλη παρατάξεων του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις (επιστράτευση των καθηγητών, αρνητική θέση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, κλπ.), αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της μη πραγματοποίησης της απεργίας, και γι αυτό ζήτησαν από τους καθηγητές να ψηφίσουν αν υπάρχουν οι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία. Η πρόταση έλαβε 18 υπέρ του ότι υπάρχουν οι όροι για απεργία, 9 ότι δεν υπάρχουν και 57 ψήφισαν λευκό, ως εκ τούτου δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία για απεργία.

Η στάση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας – Τι λέει ο πρόεδρος

Να θυμίσουμε ότι υπέρ της εισήγησης της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω πανελλαδικών είχε ταχθεί με συντριπτική πλειοψηφία η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, ύστερα από συνεδρίαση των καθηγητών (φωτο) το απόγευμα της Τρίτης στη Βασική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου.

elme-sinedriasi-apergia

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας κ. Κώστας Μαστροκώστας βρέθηκε στην Αθήνα, στη συνεδρίαση των ΕΛΜΕ με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, και μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για το παρασκήνιο και το κλίμα των πολύωρων διαβουλεύσεων που οδήγησαν τελικά στην αναστολή των κινητοποιήσεων.

Παρά τη σχεδόν καθολική υπερψήφιση της πρότασης για απεργία από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν σύμφωνα με τον πρόεδρο όταν άνοιξε η συζήτηση για ανατροπή της επιστράτευσης, για το αν υπάρχουν οι ώριμοι όροι για «σπάσιμο» της επίταξης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Εκεί, διαπιστώθηκε ότι οι καθηγητές δεν είχαν την απαιτούμενη στήριξη σε επίπεδο σωματείων όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΕΔΥ κ.α ή άλλους κοινωνικούς φορείς, κάτι που εκφράστηκε και στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

Ο πρόεδρος μετέφερε την απόφαση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας να στηρίξει την απεργία, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (πχ υποστήριξη από σωματεία) για ανατροπή της επιστράτευσης.

«Η Παρασκευή (σ.σ έναρξη των εξετάσεων) ήταν κομβικό σημείο για την πορεία των κινητοποιήσεων» επισημαίνει ο κ. Μαστροκώστας, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις συνεδριάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ (περί τους 15.000 καθηγητές πήραν μέρος).

Οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας , ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις ή και νέες Γ.Σ των ΕΛΜΕ.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας 'αρχισαν σήμερα, νωρίς το πρωί, οι πανελλαδικές εξετάσεις, με χιλιάδες υποψηφίους να ρίχνονται στη "μάχη".