Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία. Ημερίδα για την οστεοπόρωση διοργανώθηκε στο Κρίκελο (ΦΩΤΟ)

Μια ενδιαφέρουσα διαδραστική ημερίδα για την «σιωπηλή ασθένεια» της οστεοπόρωσης διοργάνωσε στο Κρίκελο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της Δ.Ε Δομνίστας. Παρουσιάστηκαν πρακτικές ασκήσεις για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

osteoporosi-imerida-krikelo

Στιγμιότυπο από την ημερίδα για την οστεοπόρωση που διοργανώθηκε στο  Κρίκελο από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της Δ.Ε Δομνίστας, σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου. Η κα Κατερίνα Μπαλωμένου παρουσιάζει απλές ασκήσεις για την ενδυνάμωση της οστικής μάζας, με το κοινό να επιδεικνύει ιδιαίτερη προθυμία και διάθεση!


Οι ειδικοί την έχουν χαρακτηρίσει «σιωπηλή ασθένεια», «αθόρυβη επιδημία» κ.α, επειδή εξελίσσεται ουσιαστικά χωρίς συμπτώματα και προσβάλλει ολοένα και περισσότερα άτομα

Ο λόγος γίνεται για την οστεοπόρωση, την πάθηση των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική αποδυνάμωση της οστικής μάζας και προσβάλλει κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και άνδρες μεγάλης ηλικίας.

Η οστεοπόρωση βρέθηκε λοιπόν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε στο Κρίκελο, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της Δ.Ε Δομνίστας, υπό την αιγίδα του δήμου Καρπενησίου.

Σε θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Λέσχης Κρικέλου, στην πλατεία του χωριού, και ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα.

Σύντομα μηνύματα απηύθυναν αρχικά η κα Παρασκευή Τσιτούρη, ως μέλος του ΔΣ της ΕΚΚΕΠΑΔΗΚ και η κα Μαρία Συγγούνη, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Δ.Ε Δομνίστας, προτού πάρει τον λόγο η κα Κατερίνα Μπαλωμένου, πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και εισηγήτρια της ημερίδας (φωτο).

krikelo-imerida-osteop

Το κοινό που συμμετείχε στην ημερίδα (κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες) ενημερώθηκαν για το τι είναι η οστεοπόρωση, ποιοι παράγοντες την προκαλούν, ποια τα βασικότερα συμπτώματα και γνωρίσματά της, μα κυρίως πως μπορεί να προληφθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Με οδηγό το ρητό «κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν», η κα Μπαλωμένου μίλησε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, κυρίως μέσω της διατροφής (π.χ τροφές πλούσιες σε περιεκτικότητα ασβεστίου) και της άσκησης, από την παιδική κιόλας ηλικία, καθώς η πάθηση υποβόσκει και παραμονεύει από τα νεανικά ακόμα χρόνια.

Μάλιστα, αμέσως μετά έγινε η επίδειξη απλών ασκήσεων που συμβάλλουν στην αναστολή της οστικής απώλειας και ενισχύουν τη μάχη για γερό σκελετό, ακόμα και στην τρίτη ηλικία.