Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

Πολύτιμη εμπειρία για πέντε μέλη του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας & ΕΟΣ Καρπενησίου. Συμμετείχαν στο 8ο πανελλήνιο συνέδριο Ορεινής Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη

Συνηθίζεται να λέγεται ότι «η γνώση είναι δύναμη»· πόσο μάλλον δε, όταν έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις όπου διακινδυνεύονται ανθρώπινες ζωές και απαιτούνται χειρισμοί και τακτικές ακριβείας, όπως σε επιχειρήσεις διασώσεων σε βουνά και απόκρημνες πλαγιές, εκεί όπου και το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει και η σωστή εκπαίδευση αποδεικνύεται καθοριστική.

oreini-diasosi-seminario

Έχοντας λοιπόν κατά νου την πιο πάνω παραδοχή, πέντε συνολικά άτομα, τρία (3) μέλη του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας και δύο (2) από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησίου (τα οποία ανήκουν και στο δυναμικό του ΕΔΣΕ) πήραν μέρος στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης που έγινε το τριήμερο 17-18-19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψαν με εφόδια χρήσιμες εμπειρίες και παραστάσεις.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και το “παρών” έδωσαν περίπου 300 άτομα από τον χώρο της ορειβατικής κοινότητας, της διάσωσης και του εναλλακτικού τουρισμού.

Κατά τη διάρκειά του, αναλύθηκαν σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τεχνικές διάσωσης σε ορεινές περιοχές, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές βρέθηκαν στελέχη Γαλλικών και Ελβετικών διασωστικών ομάδων που μετέφεραν τις πολύτιμες εμπειρίες και τη γνώση που έχουν αποκομίσει από τη διαχρονική δράση τους στις Άλπεις.

Oι βασικές ενότητες

Το θεωρητικό κομμάτι του συνεδρίου έλαβε χώρα το Σάββατο 17 Μαΐου, όπου από νωρίς το πρωί τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα σχετικά με την ορεινή διάσωση και τα μέσα που επιστρατεύονται σε κάθε επιχείρηση.

Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν οι βασικές αρχές της τακτικής στην ορεινή διάσωση, το πώς συντονίζεται μία ορεινή διάσωση, έγινε παρουσίαση τεχνικών και προβλημάτων στην ορεινή αεροδιάσωση στην Ελλάδα, περιγράφησαν -από την διασωστική ομάδα του Chamonix της Γαλλίας National Mountain Rescue- ορεινά ατυχήματα μεγάλης κλίμακας, η διαχείριση κρίσεων σε περιπτώσεις ορεινών ατυχημάτων, καθώς και η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των εκάστοτε φορέων.

Επιπλέον, έγινε η ανάλυση επιχειρήσεων έρευνας αγνοουμένων στον Όλυμπο, τα Πιέρια, την Πίνδο κ.α, ενώ η Ελβετική διασωστική ομάδα Air Zermatt παρουσίασε τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στην ορεινή διάσωση στις Άλπεις και κατόπιν συζητήθηκαν οι επιχειρήσεις όπου γίνεται χρήση ελικοπτέρων.

Στη μάχη που δίνουν οι ομάδες διάσωσης, σύμμαχος βρίσκεται πλέον και η τεχνολογία, κάτι που κατέδειξαν και οι εισηγήσεις που εστίασαν στις θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό αγνοουμένων (π.χ το βράδυ) καθώς και το σύστημα ραδιοεντοπισμού σωστικών συνεργείων. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Την επόμενη -και τελευταία- ημέρα του συνεδρίου (Κυριακή 19/5), το πρόγραμμα του συνεδρίου απέκτησε πρακτικό χαρακτήρα, με ασκήσεις-επιδείξεις που έγιναν λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, έγινε επίδειξη ορεινής διάσωσης σε βράχο και επεξηγήθηκαν οι διαδικασίες ακινητοποίησης πολυτραυματία, ο απεγκλωβισμός πολυτραυματία από ορθοπλαγιά, η μεταφορά διασωστών σε δύσβατο σημείο, η παράδοση του εξοπλισμού, καθώς και η παραλαβή τραυματία από απόκρημνη περιοχή.

oreini-diasosi-2

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι διασώστες στην επίδειξη του τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου μέσου (altigator) που χρησιμοποιείται για συλλογή πληροφοριών αλλά και παράδοση εξοπλισμού μικρού όγκου. Πρόκειται συνήθως για μικρά ελικόπτερα που κουβαλούν επάνω τους σημαντικά όργανα (βίντεο και φωτογραφικές μηχανές) και παράλληλα δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την μορφολογία του εδάφους.

Η συμμετοχή του Ε.Δ.Σ.Ε και του ΕΟΣ Καρπενησίου στο πανελλήνιο συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη (με ιδία μάλιστα έξοδα των συμμετεχόντων) αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της προσπάθειας για διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση των διασωστών, οι οποίοι θα μεταφέρουν σύντομα την εμπειρία τους και στα υπόλοιπα μέλη.