Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Από τα θρανία… στα βουλευτικά έδρανα. Η μαθήτρια του ΓΕΛ Καρπενησίου Σοφία Τσακνιά θα εκπροσωπήσει την Ευρυτανία στη «Βουλή των Εφήβων»

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 έγινε στην Αθήνα, παρουσία του γενικού γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανασίου Παπαϊωάννου, η κλήρωση για την ανάδειξη των εφήβων βουλευτών της ΙΗ' Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1995 και έχει στόχο την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των νέων για συμμετοχή τα κοινά.

bouli-efivon-arxeio

Ευρυτανικό χρώμα στη Βουλή

Συνολικά, στην Α΄ φάση του προγράμματος συμμετείχαν 10.242 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης από 988 Λύκεια της χώρας (Ενιαία, Ημερήσια, Δημόσια, Ιδιωτικά, Ειδικά), από Λύκεια και Τεχνικές Σχολές της Κύπρου και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Οι εργασίες της ΙΗ΄ Συνόδου θα πραγματοποιηθούν το διάστημα μεταξύ 28 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2013.

Η αναλογία εφήβων βουλευτών ανά νομό ακολουθεί την αναλογία των βουλευτών που προκύπτουν από τις εκλογές· έτσι, η Ευρυτανία (ως μονοεδρική) εκλέγει έναν βουλευτή κάθε φορά για τη Βουλή των Εφήβων.

Αρκετά υποτονικό ήταν φέτος το ενδιαφέρον των μαθητών των λυκείων του ν. Ευρυτανίας, καθώς κατατέθηκαν μόνο λίγες ηλεκτρονικές συμμετοχές.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά οι κωδικοί που αντιστοιχούσαν στα επιλεγμένα γραπτά και ακολούθησε η διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης των 300 εφήβων βουλευτών και των αναπληρωματικών τους.

Από την Ευρυτανία, ως τακτικός έφηβος βουλευτής στη ΙΗ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων εκλέχθηκε η Σοφία Τσακνιά, μαθήτρια της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, με αναπληρώτρια τη Φρειδερίκη Τσιουγκρή, μαθήτρια του ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου.

Η Σοφία ανέπτυξε θέμα σχετικό με τη σχολική βία και τα φαινόμενα εκφοβισμού (bullying) που παρουσιάζουν αύξηση στα σχολεία και θα πάρει μέρος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της ΙΗ΄ Συνόδου.

Τα παιδιά θα συζητήσουν κατά επιτροπή τους προβληματισμούς τους και θα καταθέσουν κατόπιν τις αντίστοιχες προτάσεις. Στη συνέχεια συνεδριάζουν σε Ολομέλεια, όπου και θέτουν σε συζήτηση τις προτάσεις που ψηφίστηκαν στις επιτροπές.

Οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων θα πλαισιωθούν από πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, συναυλίες, επισκέψεις στις εκθέσεις του Ιδρύματος της Βουλής κ.α.