Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ομαδικότητα. Το θεμέλιο του Αθλητισμού. Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Όσοι ασχολούνται με τα αθλητικά σίγουρα θα παρακολουθούν τις δηλώσεις σπουδαίων αθλητών κυρίως ομαδικών αθλημάτων στο τέλος των αγώνων όπου συνήθως ακούμε τις λέξεις ομάδα, συνεργασία, προετοιμασία, πάθος, συγκέντρωση, τακτική, παρέα κ.λπ.

paidia-mpala-athlitiko

Πολλές φορές ίσως όλα αυτά μας ακούγονται γραφικά και τυποποιημένες απαντήσεις, πρόκειται όμως για πραγματικότητα. Οι αθλητές αυτοί δεν θα μπορούσαν να αναδειχθούν, χωρίς τους συμπαίκτες τους και τους παράγοντες.

Τα ομαδικά αθλήματα επιδρούν θετικά τόσο στους αθλητές και ιδιαίτερα στα παιδιά που τα απαρτίζουν, όσο και στη κοινωνία γενικότερα. Τα παιδιά μέσα από τα ομαδικά αθλήματα πέρα από τις κλασικές δεξιότητες του αθλήματος που έχουν επιλέξει, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να βάζουν πάνω από τη προσωπική προβολή την ομάδα.

Μαθαίνουν να ακολουθούν τους κανόνες του παιχνιδιού - αγωνίσματος, αναλαμβάνουν ρόλους και συνεργάζονται με τους συναθλητές τους για ένα κοινό σκοπό. Πως θα δώσουν το καλύτερο τους εαυτό για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επίσης μπορούν να διδαχθούν τη πειθαρχία και το σεβασμό απέναντι στους κανόνες, τον προπονητή, τον διαιτητή, τον συναθλητή. Είναι ωραία εικόνα όταν ο ηττημένος δίνει το χέρι του στον νικητή ή το αντίθετο, γιατί ο μεν ηττημένος με την κίνηση αυτή, αναγνωρίζει ότι ο νικητής ήταν καλύτερος και ο νικητής αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του ηττημένου που τον ανέδειξε νικητή.

Αναλαμβάνοντας διαφορετικούς ρόλους, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν ηγετικές ικανότητες (γιατί πάντα χρειάζεται ένας αρχηγός σε μια ομάδα) και να κατανοήσουν ότι κανένας ρόλος δεν είναι ασήμαντος ακόμα και αν φαίνεται ασήμαντος πχ. οι παίκτες στον πάγκο.

Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και έτσι να εξελίξουν τη προσωπικότητα τους και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση τους. Μέσα από την ομαδικότητα τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να σέβονται το ταλέντο ή την διαφορετικότητα των άλλων παιδιών και να δανείζονται τα θετικά τους στοιχεία για να αγωνίζονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επίσης αποκτούν φίλους και μαθαίνουν να στηρίζουν τον φίλο- συναθλητή σε μια δύσκολη στιγμή ή να επιβραβεύουν τις επιτυχίες του και να τον/την θεωρούν πρότυπα. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Να διευκρινίσουμε ότι όλα αυτά ισχύουν και για τα ατομικά αθλήματα. Η μόνη διαφορά είναι κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος, όπου ο αθλητής δεν μπορεί να στηριχτεί σε κάποιον παρά μόνο στον εαυτό του. Ωστόσο και οι αθλητές ατομικών αθλημάτων ανήκουν σε μια ομάδα, εκπαιδεύονται σε μια ομάδα, προετοιμάζονται σε μια ομάδα, αγωνίζονται για μια ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στα ατομικά αθλήματα όλοι προπονούνται την ίδια ώρα (με εξαίρεση κάποιους αθλητές υψηλού επιπέδου που προτιμούν να προπονούνται μόνοι τους). Διαφορετικά ο καθένας θα έκανε προπόνηση μόνος του.

Η ομαδικότητα μέσα στον αθλητισμό, αποτελεί μεγάλο σχολείο για την ενήλικη ζωή των παιδιών. Μέσα από τον αθλητισμό διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού και παράλληλα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις ήττες και τις νίκες της ζωής. Μη διστάσετε να παροτρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Ίσως να μην γίνει ποτέ πρωταθλητής. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα αποκτήσει χρήσιμες εμπειρίες για το μέλλον.

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ!!

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

με ειδικότητα κολύμβησης