Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Οι δάσκαλοι ζωντάνεψαν την Παράδοση (ΦΩΤΟ). Στο Καρπενήσι η 3η συνάντηση των χορευτικών τμημάτων συλλόγων εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπ/σης Στερεάς

Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης Ευρυτανίας, Φθιώτιδας Λιβαδειάς, Θήβας & Χαλκίδας διοργάνωσαν στο Καρπενήσι την τρίτη κατά σειρά συνάντησή τους.

daskaloi-xoreytiko

Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του ευρυτανικού συλλόγου


Άφησαν για λίγο τις αίθουσες των σχολείων και τον μαυροπίνακα για να φορέσουν παραδοσιακές στολές και τσαρούχια!

Μια βραδιά γεμάτη παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν το Σάββατο 1η Ιουνίου οι δάσκαλοι που απαρτίζουν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης της Στερεάς Ελλάδας, καθώς στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου φιλοξενήθηκε η 3η Περιφερειακή Συνάντησή τους.

Ταξίδι στην παράδοση

Το σχεδόν κατάμεστο -από εκπαιδευτικούς, απλούς πολίτες και παιδιά- αμφιθέατρο πλημμύρισε (λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα) με ήχους και εικόνες από την πλούσια ελληνική μας Παράδοση, καθώς στη σκηνή ανέβηκαν οι χορευτές για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει.

Υπό τους ήχους της ορχήστρας του κ. Κώτσικα, χοροί από τη Θράκη (Ζωναράδικος, Σούστα κ.α), τη Μικρά Ασία (Χασάπικο Πολίτικο, Αΐβαλιώτικο κ.α), την Ανατολική Ρωμυλία & Μαύρη Θάλασσα (Μπαΐντούσκα, Τραμπανιστός κ.α), από το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα (Ικαριώτικος, Ροδίτικος κ.α) ξεσήκωσαν και ταξίδεψαν το κοινό σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.

daskaloi-xoreytiko-2

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει, όμως, η Ευρυτανία· τραγούδια και χορούς που μόλις πρόσφατα ανασύρθηκαν από τη λήθη του χρόνου και κατεγράφησαν ως ανεκτίμητα κειμήλια για τις επόμενες γενιές, επεφύλασσαν -μεταξύ άλλων- για το κοινό του Καρπενησίου οι εκπαιδευτικοί του νομού.

Την αποστολή να μεταφέρει την γνώση και την αγάπη της για τον παραδοσιακό χορό προς τους δασκάλους είχε αναλάβει η Γεωργία Μανέλα.

Το χορευτικό της Ευρυτανίας συνόδευσαν με τους ήχους τους οι μουσικοί της ορχήστρας του κ. Αναστάσιου Ηλιόπουλου (φλογέρα), ο Κώστας Καραγιάννης (κρουστά), ο Γιάννης Δαράβαλης (λαούτο) και η Ελένη Δαράβαλη (σαντούρι).

Όταν το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, στη σκηνή του αμφιθεάτρου στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων.

Αναμνηστικά βραβεία στους υπεύθυνους δασκάλους των τμημάτων που πήραν μέρος στη συνάντηση απένειμαν ο περιφ. σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Μένιος Λάππας, η αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Βασιλική Φεγγούλη και ο Αθανάσιος Τσαπρούνης, διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, ενώ η δασκάλα παραδοσιακών χορών Γεωργία Μανέλα βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπ/κων Πρωτοβάθμιας ν. Ευρυτανίας κ. Σιδέρη Μοτσιόλα.

Οι δάσκαλοι ανανέωσαν το μουσικοχορευτικό ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, στην 4η Περιφερειακή Συνάντηση, τούτη τη φορά στο Σχηματάρι.

Επένδυση στην πολιτιστική κληρονομιά

«Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη μοναδική παράσταση δείξανε στο κοινό ότι υπάρχει διέξοδος στην δημιουργική διάθεση, στις αληθινές πολιτιστικές αξίες, στην ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής νεανικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομίας. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Σήμερα που η Παράδοση αλλοιώνεται και η πολιτιστική μας ταυτότητα ολοένα και ξεθωριάζει, σήμερα που ξενόφερτα πρότυπα δυτικού τύπου δρουν ισοπεδωτικά απομακρύνοντας επικίνδυνα ιδανικά και αξίες , που γαλούχησαν γενιές και γενιές, σήμερα που ορισμένες μορφές εθιμικής ζωής που συνέχιζαν να υπάρχουν για αιώνες, μεταλλάσσονται, και άλλες μεταβαίνουν σε μια νέα μορφή , είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά , να σκύψουμε όλοι πάνω στο κεφάλαιο ΠΑΡΑΔΟΣΗ και να στηρίζουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις», τονίζει με σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπ/κων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας και την ίδια στιγμή ευχαριστεί τον δήμο Καρπενησίου για την παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου, το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου για τη διάθεση των στολών με τις οποίες εμφανίστηκε το χορευτικό, καθώς και τους χορηγούς που ενίσχυσαν οικονομικά την προσπάθεια.

...και ευχαριστήριο από τον Λάμπρο Τσιτσάνη

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδας, Χαλκίδας, Λειβαδιάς, Θήβας και Ευρυτανίας) για τη συμβολή τους στη διατήρηση της Ελληνικής παράδοσης και κληρονομιάς και για το θέαμα που παρουσίασαν την 1/6/2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, με χορούς Θράκης, Μικράς Ασίας, Ανατολικής Ρωμυλίας και Μαύρης Θάλασσας, Βορείου Αιγαίου, Δωδεκανήσων και Ευρυτανίας.
Την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας με μεγάλη επιτυχία, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.  Οι Εκπαιδευτικοί με τέτοιου είδους δραστηριότητες αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν περιορίζονται μόνο στα καθήκοντά τους μέσα στο σχολείο, αλλά συμμετέχουν στα κοινά με καθοριστικό ρόλο και μάλιστα σε εποχή κρίσης οικονομικής και αξιών που διέρχεται ο τόπος μας. Η προσφορά τους στη κοινωνία είναι χρήσιμη όσο ποτέ άλλοτε.
Ως εκπαιδευτικός και ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας, συγχαίρω και ευχαριστώ τα Διοικητικά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας για τη συνεργασία μας και είμαι πάντα στη διάθεσή τους.

Με εκτίμηση
Λάμπρος Χ Τσιτσάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Ευρυτανίας

daskaloi-xoreytiko-tsitsanis

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης επί σκηνής. Συμμετείχε και ο ίδιος στο μεγάλο γλέντι των χορευτικών τμημάτων.

daskaloi-xoreytiko-3

daskaloi-xoreytiko-4

daskaloi-xoreyt