Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πανευρυτανική Ένωση. Αφιέρωμα στον Δημήτρη Πουρνάρα. Εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά. Τα περιεχόμενά του

Ένα ακόμα ελάχιστο… χρέος εκπληρώνεται από την Πανευρυτανική Ένωση με την έκδοση του νέου βιβλίου «Δημήτρης Πουρνάρας, ο ανεξάρτητος και ελεύθερος δημοσιογράφος».

pournaras-biblio-panevrytaniki

Η Πανευρυτανική Ένωση, συνεχίζοντας την εκδοτική της ανθοφορία, παρουσιάζει τη ζωή και το έργο, όχι μόνο ενός «χαλκέντερου», μαχητικού και αταλάντευτου δημοσιογράφου, αλλά και ενός μεγάλου διανοούμενου και εμπνευσμένου πνευματικού οδηγού του λαού μας, του Ευρυτάνα Δημήτρη Πουρνάρα, ο οποίος με το παράδειγμα της ζωής του και με το αψεγάδιαστο δημοσιογραφικό, αλλά και το πλουσιότατο συγγραφικό έργο του (ιστορικό, βιογραφικό, λογοτεχνικό, μεταφραστικό, πολιτικοκοινωνικό κ.λπ.) θα συνεχίσει να διδάσκει τις επόμενες γενιές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, το έργο αναφέρεται στον Ευρυτάνα Δημήτρη Πουρνάρα, ο οποίος, δίκαια, χαρακτηρίστηκε ως «Απόστολος της Δημοκρατίας», αφού με την πέννα του και με τους συνεχείς αγώνες του, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας, σε περιόδους λίαν κρίσιμες και πολυτάραχες…                                             

Ποιος ήταν

Ο Δημήτρης Πουρνάρας, προσωπικότητα πολυσύνθετη και πολυτάλαντη, έχοντας ως ακαταμάχητα όπλα την άρτια μόρφωσή του και την υποδειγματική εργατικότητά του, την ανιδιοτέλεια και το θάρρος, την αγωνιστικότητα και την τιμιότητα, τη μετριοφροσύνη και την αμνησικακία, την φιλαλληλία και την κοινωνική αλληλεγγύη, την αντικειμενικότητα, την ειλικρίνεια και το θάρρος, το ήθος και την ευγένεια, κατεξοχήν δε την φιλοπατρία και την αγάπη στον συνάνθρωπό του, αναδείχθηκε, κατά τον Νεοκλή Σαρρή σε «δημοσιογράφο ολκής, αρθρογράφο εξαίρετο, σχολιαστή απαράμιλλο, ιστορικό εξαίρετο, λογοτέχνη γλαφυρό, πολιτικό του μέτρου με οξυδέρκεια και πάθος για τη Δημοκρατία».

Το έργο

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Μιχάλης Σταφυλάς, με τρόπο μοναδικό, εκπληρώνει το «χρέος» αυτό, για λογαριασμό των όπου γης Ευρυτάνων, όπως έκανε και με άλλους διακεκριμένους συμπατριώτες μας με τα εκδοθέντα μνημειώδη έργα του «Ζαχαρίας Παπαντωνίου - Τα Θεία Δώρα των εμπνεύσεών του», «Γεώργιος Καφαντάρης - Μια ζωή στις επάλξεις της Δημοκρατίας» κ.α.

Ήταν αδύνατον ο Μιχάλης Σταφυλάς να μην εντάξει στα ενδιαφέροντά του και την προσωπικότητα του Δημήτρη Πουρνάρα. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ο ίδιος ο Μιχάλης Σταφυλάς -έχοντας την τύχη να γνωρίσει προσωπικά τον Δημήτρη Πουρνάρα και αντλώντας πολύτιμα στοιχεία από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο και από το εναπομείναν από την καταστροφική μανία των δικτατοριών 1936 και 1967 αρχειακό υλικό της οικογένειας Πουρνάρα (Ελένης και Νίκου Πουρνάρα)- κατορθώνει με τον εν λόγω τόμο να παρουσιάσει την πνευματική και αγωνιστική δράση του και τη συνεισφορά του στην πορεία του Έθνους μας με τη μαχητική αρθρογραφία του και την άτεγκτη κριτική του, προς κάθε κατεύθυνση, περισσότερο δε για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία και σήμερα ακόμα μας ταλανίζουν (Κυπριακό, Μακεδονικό, γερμανικές αποζημιώσεις κ.α.), αλλά και για θέματα ηθικής και υπεράσπισης διαφόρων κοινωνικών αξιών (παρανομίες, σκάνδαλα, αγροτικό ζήτημα κ.α.). «Ο λόγος του Δημήτρη Πουρνάρα αποδεικνύεται ιστορικά, κυρίως σήμερα, ότι ήταν λίαν ουσιαστικός, διδακτικός αλλά και προφητικός», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου αναπτύσσονται σε 18 κεφάλαια (336 σελίδες).

Ενδεικτικά αναφέρονται στα πρώτα χρόνια των δραστηριοτήτων του (ανταποκριτής στο Παρίσι, στέλεχος του Αγροτοσοσιαλιστικού Κινήματος κ.α.), στις εφημερίδες του «Ανεξάρτητος» και «Ελεύθερος», στη συγγραφική του δραστηριότητα, στους εθνικούς αγώνες του («Μακεδονικό», Κύπρος, Αποζημιώσεις κ.α.), στον αντιμοναρχικό αγώνα του, στις παρεμβάσεις του στα διάφορα πνευματικά ζητήματα, στο Αγροτικό Ζήτημα, στις διώξεις και τις περιπέτειές του, στην πνευματική προσφορά του, όπως οι άλλοι την είδαν, στο θάνατό του, ενώ τελειώνει με το κεφάλαιο «Οι συγχωριανοί του τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη». Τέλος, το βιβλίο προλογίζεται από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρη Τρίμη.