Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

ev media-logo

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2013. Οι μαθητές… "στην πρίζα". Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι βάσεις - Για μεγάλη πτώση κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις - Το «Νέο Λύκειο»

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας έχει αρχίσει για τους εφετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (πιθανόν την Πέμπτη 29 ή Παρασκευή 30 Αυγούστου) το υπουργείο Παιδείας θα είναι σε θέση να προβεί στην ανακοίνωσή τους, μέσω της ιστοσελίδας http://results.minedu.gov.gr/.

panellinies-apotelesmata

Συνολικά 104.757 μαθητές πήραν φέτος μέρος στις εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και 145 υποψήφιοι από τα λύκεια του νομού Ευρυτανίας· ο συνολικός αριθμός θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 69.288, μειωμένος κατά 9% σε σχέση με το 2012, καθώς το σχέδιο ΑΘΗΝΑ «έκοψε» τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Πως θα κινηθούν οι βάσεις - Εκτιμήσεις για σημαντική πτώση

«Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμη και όσων εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις· αντίθετα, ανοδικά θα κινηθούν οι στρατιωτικές σχολές εξαιτίας της μείωσης στον αριθμό των εισακτέων κατά 30%.

Έως και 300 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στις Νομικές Σχολές, ενώ η Ιατρική Αθήνας φαίνεται ότι θα σημειώσει και φέτος την υψηλότερη βάση μεταξύ όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων και θα κινηθεί κοντά στο όριο των 19.000 μορίων (19.170 το 2012).

Στα Παιδαγωγικά τμήματα αναμένεται μικρή μείωση στα ιδρύματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντική πτώση (της τάξης των 400-500 μορίων) θα σημειώσουν οι φυσικομαθηματικές σχολές και αντίστοιχα (καθοδικά) θα κινηθούν τόσο οι σχολές των Πολυτεχνείων όσο και τα Οικονομικά τμήματα. Επίσης χαμηλότερα από πέρυσι θα κινηθούν και οι «δημοφιλείς» σχολές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, όπως τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας κ.α.

Το «νέο» Λύκειο

Και ενώ οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο.

Από τον Σεπτέμβριο κιόλας, οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα «εγκαινιάσουν» το νέο πρόγραμμα και θα είναι οι πρώτοι που τον Ιούνιο του 2016 θα εξετασθούν στο νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων· οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα σχολεία δεν θα επηρεαστούν από το πρόγραμμα. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η πιο σημαντική διαφοροποίηση έγκειται στο ότι για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση θα προσμετρούνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων, ενώ οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα αντί σε έξι μαθήματα, με τα θέματα να ορίζονται κατά ποσοστό 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά ποσοστό 50% από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Στην Α’ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, ενώ οι μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου θα παρακολουθούν και μία εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού (όπως μετονομάζονται οι κατευθύνσεις): είτε μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) είτε θετικών επιστημών (Φυσική & Μαθηματικά).

Στη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5, ενώ οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μιας νέας ομάδας προσανατολισμού, αυτής των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος, η φοίτηση στα ΕΠΑΛ θα είναι πλέον 4ετής, προσφέροντας δύο κύκλους σπουδών: τον «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και την «Προαιρετική Τάξη Μαθητείας»· με τον θεσμό της μαθητείας (σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ) θα δίνεται στους σπουδαστές η ευκαιρία για εξάσκηση στην αγορά εργασίας.

Για την εισαγωγή τους σε σχολές των ΤΕΙ, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, δύο μαθήματα γενικής παιδείας (Μαθηματικά και Νεοελληνική Γλώσσα) και δύο μαθήματα ειδικότητας.